mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  13.01.2023 00:00:00

Do České republiky během ledna a února dorazí díky jednáním s výrobci a distributory téměř půl milionu balení antibiotik v různých skupinách

Ministerstvo zdravotnictví dělá maximum pro zvýšení dostupnosti léčiv. Úspěšně jednáme s řadou distributorů a výrobců o zajištění mimořádných dodávek a díky novele zákona o léčivech z konce loňského roku jim můžeme stanovit úhradu. Každý týden zasedá pracovní skupina pod vedením Jakuba Dvořáčka, která vyhodnocuje aktuální stav a navrhuje další postup. O aktuální dostupnosti a možných alternativách pro následující týden jsou každé pondělí informováni zástupci lékařů a lékárníků.

Vedení ministerstva denně jedná i přímo s výrobci a distributory léčiv, díky čemuž se daří zajistit mimořádné dodávky v rámci mechanismu schváleného na konci loňského roku. Dnes ráno ministr zdravotnictví podepsal první z řady opatření umožňujících použití mimořádně dodaných léčiv a stanovení jejich úhrady ze zdravotního pojištění, které v příštím týdnu předloží na jednání vlády. Během ledna a února by i díky tomu měl dorazit dostatek antibiotik k pokrytí momentální spotřeby.

„Řešení nedostatku léků má nyní pro Ministerstvo zdravotnictví absolutní prioritu. Já i náměstek Dvořáček každý den jednáme se všemi zúčastněnými stranami včetně výrobců a distributorů. Tato jednání jsou úspěšná a díky nim se podařilo nejen zajistit mimořádné dodávky antibiotik či dětských antipyretik, ale také urychlení dodávek plánovaných na pozdější období tak, aby pokryly poptávku způsobenou neočekávaně vysokou nemocností občanů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzhledem k celoevropskému rozměru problému Ministerstvo zdravotnictví jedná i se zástupci švédského předsednictví i evropského Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA). Jedním z možných řešení na úrovni EU je například společný nákup léčiv, který dává členským státům při jednání lepší pozici.

Česká republika není jediným státem, který se potýká s výpadky léčivých přípravků. Stejný problém má i další evropské země včetně Rakouska, Německa, Francie, Finska či Chorvatska. Tyto nedostatky jsou způsobeny mj. kombinací výrazně vyšší nemocnosti občanů, než tomu bylo v posledních letech, výrobními důvody i nedostatečným plánováním výrobců,” uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

I situace v oblasti dětských antipyretik se zlepšila. V minulých týdnech byly dodány statisíce balení Nurofenu a do konce ledna by měly dorazit další desítky tisíc balení.

„Chápu, že situace je pro občany, zejména děti a jejich rodiče velmi nepříjemná. Proto má zajištění léků absolutní prioritu. Důkazem je oněch 340 tisíc Nurofenů, které jsme před Vánoci zajistili. Velmi si vážím úsilí všech, kteří s námi spolupracují na zajištění dodávek léčiv pro české pacienty. Jsem si vědom velkého nasazení lékařů a lékárníků, kteří v této těžké době odvádějí ohromný kus práce a moc jim za to děkuji. Situaci zvládneme, byť bude ještě nějakou dobu trvat,“ ujistil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688