Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  13.01.2023 09:30:53

Ranní okénko - Data z americké ekonomiky naznačují snížení tempo „hiků“ Fedu


V Česku se koná první kolo prezidentských voleb. Z ekonomických dat dorazí listopadový výsledek běžného účtu platební bilance. Trh očekává pokračující deficit způsoben především negativním saldem zahraničního obchodu se zbožím a odlivu dividend. Eurostat později zveřejní data z průmyslu. Výroba měla po říjnovém poklesu o 2 % vzrůst dle konsensu odhadu o 0,5 %, my počítáme s lepším výsledkem blízko 1 %. V USA jsou nejdůležitější data již za námi. Dnes dorazí jen ceny dovozů a vývozů a lednová aktualizace průzkumu mezi americkými spotřebiteli od University of Michigan.

PMI pro průmysl v eurozóně sice zůstává v pásmu kontrakce aktivity (pod 50 body), v prosinci se ale dostavilo mírné zlepšení situace, když index dosáhl na 47,8 z 46,4 bodů. Tempo poklesu výroby dále pokleslo a zlepšil poměr nových zakázek v poměru k zásobám – metrika jež ukazuje, jak „zaneprázdněné“ firmy jsou. Data tak dávají naději, že recese ve výrobním sektoru se blíží ke svému dnu. Příznivě působí odeznívání potíží v dodavatelských řetězcích a pokles cen zemního plynu na burze. Z pohledu Německa, ale i globální ekonomiky, napomůže také skončení lockdownů v Číně a následné oživení tamní poptávky. Námi očekávaný lepší výsledek průmyslu eurozóny vůči konsensu trhu by mohl dále podpořit euro vůči dolaru. Euro mělo tendence posilovat už včera po zveřejnění americké inflace, která v souladu s odhady analytiků poklesla a potvrdila tak očekávání, že Fed sníží tempo zvyšování úrokových sazeb. Výsledek inflace poslal níže výnosy amerických dluhopisů. Akciovým trhům se včera dařilo. S&P500 si připsal 0,3 %, Nasdaq 0,6 %, německý DAX 0,7 % a pražská burza 1,07 %. Americké a evropské futures se ale obrací k horšímu.

Americká inflace poklesla meziměsíčně o 0,1 %, předtím +0,1 %, meziročně klesla z 7,1 % na 6,5 %. Jádrová inflace udržela meziměsíční tempo z listopadu na 0,3 %, meziročně poklesla z 6,0 % na 5,7 %. Pokles inflace podtrhuje data z trhu práce, která ukázala na zpomalující tempo tvorby pracovních míst. Zvolnění na obou frontách, inflace a trhu práce, by mělo Fed přimět ke snížení tempa hiků. Nicméně i přesto bude Fed pokračovat ve zvyšování sazeb. Detail prosincové inflace ukazuje, že některé její klíčové části, na které dává váhu i J. Powell, zůstávají poměrně dynamické. Zejména ceny v oddíle bydlení a ve službách vyjma bydlení jsou na stoupajícím meziměsíčním trendu.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688