Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.01.2023 09:07:00

Slabý maloobchod potvrzuje pokračování spotřebitelské recese - Rozbřesk

Čísla z maloobchodu potvrdila, že spotřebitelská recese v Česku s vysokou pravděpodobností dál pokračovala i na konci roku 2022. Meziměsíčně maloobchod v listopadu dál klesal (o 0,3 %), což znamenalo meziroční pokles o 8,7 %. Oproti před covidovému roku 2019 jsou v průměru sice útraty domácností v obchodech nominálně o necelých 20 % vyšší, reálně si však za peníze lidé nakoupí zhruba o 6 % méně. Tržby přitom reálně klesají prakticky ve všech typech obchodů (s výjimkou kosmetiky) s tím, že poněkud překvapivě největší propady zaznamenávají prodejny potravin (jak specializované, tak ostatní). To ukazuje, že značná část Čechů, pod tlakem vysoké inflace a padající reálné mzdy, hledá úspory i v základních výdajích.

Na druhé straně pokles spotřeby pravděpodobně nebude pokračovat do nekonečna. Spotřeba domácností klesá reálně nepřetržitě od čtvrtého kvartálu 2021 a pokud probíhající recese bude podle našich předpokladů “mírná” a bude spojená jen s lehkým nárůstem nezaměstnanosti, domácnosti by měly v roce 2023 nakonec své výdaje stabilizovat. Uvidíme sice ještě další pokles reálné mzdy (cca -2,5 %), ten však na spotřební rozhodnutí domácností už nemusí mít tak výrazný dopad. Lidé totiž nakonec své výdaje v čase mají tendenci “vyhlazovat” a jinak stabilní spotřebu zpravidla rozkolísají pouze výraznější šoky - jako skokový nárůst inflace v roce 2022. Její pozvolné odeznívání v roce 2023 a 2024 by mělo vést nakonec k lehkému vylepšení dnes extrémně pesimistické spotřebitelské nálady a stabilizaci výdajů domácností.

Ve čtvrtém kvartále 2022 ukazuje ovšem maloobchod na další propad spotřeby, který se podle našich modelových odhadů může pohybovat okolo 2 % mezikvartálně. To je o něco méně než v předešlém kvartále (o více než 3%), a to zejména díky tomu, že se (na rozdíl od maloobchodu) vylepšují tržby u některých služeb (například pohostinství a hoteliérství). Spotřebitelská recese by pak podle našeho základního scénáře mohla začít odeznívat od druhého kvartálu roku 2023. To odpovídá zhruba i předpokladům ČNB.

TRHY

Koruna
Česká koruna jako by trochu ztrácela sílu k opakovaným útokům na 24,00 EUR/CZK. A to přesto, že je nálada na globálních trzích relativně příznivá - dolů šly americké výnosy i dolar. Pro nejbližší seance předpokládáme spíše stabilitu v okolí 24,00 EUR/CZK.

Eurodolar
Ačkoliv americká inflace za měsíc prosinec skončila na tržním konsensu a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA dále klesly, tak dolarové sazby včera propadly a poslaly eurodolar vysoko nad 1,08. Důvodem oslabení dolaru byla vcelku jasně holubičí komunikace přicházející z Fedu - především Hacker ale částečně i Bullard vcelku jasně zacementovali očekávání trhu na tom, že Fed zvedne sazby příště jen o 25 bazických bodů.

Regionální Forex

Dnes bude forint pozorně sledovat maďarská inflační čísla za měsíc prosinec. Dá se čekat inflace nad 25 %, což by pro forint nemělo být příliš velkým překvapením (spíše je rizikem, že inflace bude tak jako v celém regionu nižší, než se čeká). MNB nicméně na toto (další) zrychlení inflace nebude reagovat.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2023Maloobchod potvrzuje oživení spotřeby ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688