mzv.cz (MZv ČR)
Auto Moto  |  12.01.2023 13:33:00

Škoda Fabia lotyšským autem roku 2023

Škoda Fabia lotyšským autem roku 2023

12.01.2023 / 13:29 | Aktualizováno: 12.01.2023 / 13:33

V samém závěru roku 2022 se v Rize konalo vyhlášení vítěze novinářské ankety Lotyšské auto roku 2022. Těsným výsledkem se jím stala Škoda Fabia, která ve finálovém součtu hlasů porazila svého koncernového „sourozence“.

Nová Škoda Fabia byla uvedena na lotyšský trh na začátku roku 2022 a hned si získala své příznivce nejen mezi uživateli, ale také mezi odbornou veřejností. Důkazem je vítězství tohoto modelu v novinářské anketě Lotyšské auto roku 2023, kde obsadil první místo se ziskem 68 bodů. Stejný počet bodů však získal i konkurent. Fabia nakonec vyhrála „na skóre“ a svého koncernového sourozence odsunula na druhé místo. V pětadvacetileté historii soutěže se jedná o bezprecedentní případ – výsledky ještě nikdy nebyly takto vyrované. Fabia své prvenství získala díky excelentní výbavě a provedení automobilu v kategorii městských aut. Do soutěže bylo přihlášeno 25 nenovějších modelů aut, tj. ty modely, které byly uvedeny na lotyšský trh po 1. říjnu 2021. Do velkého finále se probojovalo sedm adeptů na vítězství.

V soutěži Lotyšské auto roku 2023 získala Škoda další dvě ocenění: Škoda Karoq za úspěšný modernizovaný model a Škoda Fabia v kategorii ekologických aut.

Škodovkám se přes všechny současné výzvy v Lotyšsku daří

Rok 2022 byl po všech stránkách rokem výzev, které silně ovlivnily podnikání autorizovaného prodejce Škodovek v Lotyšsku, firmu AUTO 100. Hlavním problémem byla dostupnost dílů, ale i další faktory, které ovlivnily počet dodaných aut. V loňském roce bylo v Lotyšsku přihlášeno celkem 1.932 nových vozů Škoda, což je asi o dvě stovky více než v před-covidovém roce 2019. Nejoblíbenějším modelem je stále Octavia se 450 registracemi, následovaná Kodiaq/em se 440 vozy. Top 3 uzavírá nejmenší SUV Kamiq s 249 prodanými vozy. Loni faceliftovaný Karoq je s 226 registracemi na čtvrté pozici a pátým nejprodávanějším vozem je Nová Fabia s 211 kusy. Za zmínku také stojí, že je v Lotyšsku zájem i o plně elektrické modely Škoda Enyaq iV, kterých bylo loni prodáno 88. Přestože byla poptávka dokonce vyšší, kvůli uvedeným výzvám bohužel nemohla být pokryta.

Do roku 2023 vstupuje AUTO 100 s optimismem. Přestože bude letošní rok stále náročný kvůli zatěžující vysoké inflaci, trvajícím problémům s dostupností i zhoršenou ekonomickou situací, AUTO 100 plánuje zvýšit počet dodaných vozů a zůstat mezi top dodavateli nových automobilů. Sází na dlouhodobě nejúspěšnější model Škoda Octavia, kterého by podle interních firemních předpovědí mělo být i letos dodáno nejvíce. Počty prodaných vozů by se mohly zvýšit i díky rozšíření firmy o zbrusu novou litevskou pobočku, která vznikla v prosinci roku 2022.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688