kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  12.01.2023 13:39:44

Liberecký kraj opět podpoří projekty pro zlepšení životního prostředí a zemědělství

V rámci Dotačního fondu Libereckého kraje mohou zájemci do konce letošního února žádat o dotace na ekovýchovu, ochranu přírody, předcházení vzniku odpadů, včelařství a lokální zemědělskou produkci. Kraj pro ně připravil celkem 8,75 milionu korun.

„Obce, školy, lokální zemědělci, spolky a další organizace, ale i jednotliví občané mohou mít skvělé nápady, jak zlepšit životní prostředí ve svém okolí. A Liberecký kraj je připraven takové projekty s místní znalostí podpořit,“ uvedl Václav Židek, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Konkrétní oblasti podpory:

  1. Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty je určena zejména na vzdělávací projekty škol, činnost ekocenter, osvětové kampaně v obcích, ale i na zájmové kroužky mládeže v oblasti životního prostředí. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 15–100 tisíc korun. Finanční alokace programu je 1,4 milionu.
  2. Podpora ochrany přírody a krajiny se zaměřuje například na výsadby alejí, ošetření památných stromů, péči o květnaté louky a další cenné přírodní biotopy. V rámci údržby a obnovy drobných památek v krajině mohou obce nebo okrašlovací spolky získat dotace na obnovy božích muk, křížků, zvoniček či pomníčků. Kraj podporuje i činnost záchranných stanic pro živočichy a útulků pro opuštěná zvířata. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 10–150 tisíc korun. Finanční alokace programu je 2,5 milionu korun.
  3. Nejvyšší finanční prostředky, a to 3 miliony korun, kraj připravil v programu Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce. Včelařské dotace jsou směřovány zejména ke zkvalitnění chovu včelstev, prevenci nemocí včel a zlepšení opylovací služby na kulturních i planě rostoucích rostlinách. Požádat lze maximálně o 70% dotaci ve výši 10–300 tisíc korun. V oblasti zemědělství kraj podporuje projekty, které kromě produkce potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz. Požádat lze o maximálně 50% dotaci ve výši 50–300 tisíc korun.
  4. Podpora předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů je určena například na vznik a provoz RE-USE center, bezobalových prodejen, obecních a komunitních kompostáren, opravárenskou činnost. Obce z dotací mohou pořídit občanům domácí kompostéry, školám gastrokompostéry či štěpkovače k péči o obecní zeleň. Nově je podpora rozšířena i na pořízení nádob na sběr kovových odpadů a pořízení studií na optimalizaci obecního systému odpadového hospodářství. Požádat lze o maximálně 70% dotaci ve výši 20–180 tisíc korun. Finanční alokace programu je 1,85 milionu.

Podrobné podmínky pro podání žádosti o dotaci jsou na krajském dotačním webu: https://dotace.kraj-lbc.cz

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688