Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.01.2023 07:45:43

Americká inflace pravděpodobně zpomalila opět zejména díky složce energií (Ranní zpráva z finančního trhu)

Tuzemské maloobchodní tržby za listopad budou podle nás nadále reflektovat výraznou erozi reálné kupní síly domácností. Americká prosincová inflace zřejmě naváže na trend tamního dezinflačního příběhu a bude klíčovým vstupem pro nadcházející zasedání Fedu na přelomu ledna a února. Včerejší tuzemská inflace potvrdila mírný dezinflační trend i u nás, s lednovým přeceněním a odezněním vládních opatření by se mohla inflace však dostat opět na dostřel 18 % y/y.

Pokračování amerického dezinflačního příběhu.

Dynamika spotřebitelských cenUSA by měla dále zvolnit. Meziměsíčně podle nás ceny stagnovaly, čímž by v meziročním vyjádření došlo ke zpomalení z listopadových 7,1 % na 6,5 % v prosinci. Výrazně k tomu opět zřejmě přispěly ceny energií v souvislosti s poklesem cen energetických komodit na světových trzích. Ceny pohonných hmot se podle nás v prosinci snížily o více než 8 % m/m (SA). Cena surové ropy Brent na začátku prosince pokračovala ve výrazném poklesu z listopadu a podívala se až na 75 USD/barel, nejnižší zaznamenanou úroveň za celý minulý rok. Ke konci měsíce však došlo ke korekci a nyní se cena surové ropy pohybuje poblíž 80 USD/barel. Jádrová inflace podle nás však meziměsíčně mírně zrychlila z 0,2 % na 0,35 % v prosinci. Pokračující dezinflační trend lehce komplikuje složka imputovaného nájemného, která si udržuje relativně silnou meziměsíční dynamiku. V prosinci ceny spojené s bydlením podle nás vzrostly 0,6 % m/m.

Propad reálných příjmů domácností se bude i nadále projevovat v poklesu maloobchodních tržeb. Podle nás v listopadu byly tuzemské tržby bez aut meziměsíčně nižší o 0,8 % po ostrém říjnovém poklesu o 1,8 %. Negativní trend pokračoval i přes mírné zlepšení spotřebitelského sentimentu, který se však stále nachází poblíž historických minim. Celkové tržby podle nás v listopadu klesly meziměsíčně o 0,7 %.

V průměru loni tuzemská inflace činila 15,1 %.

Tuzemské spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně stagnovaly, v meziročním vyjádření tak došlo ke zpomalení inflace z listopadových 16,2 % na 15,8 %. To bylo v souladu s naším odhadem, ale pod konsensem analytiků, který předpovídal stagnaci na 16,2 % y/y. Ke zpomalení výrazně přispěly ceny pohonných hmot, které oproti listopadu klesly o více než 10 %. Výrazné zpomalení meziměsíční dynamiky zaznamenaly segmenty potravin a nákladů spojených s bydlením. Jádrová inflace se v meziměsíčním vyjádření udržela poblíž listopadové hodnoty na 0,4 %, což je výrazně nižší dynamika v porovnání s předcházejícími měsíci. Slábnoucí růst jádrových cen (13,3 % y/y v prosinci z 13,8 % v listopadu) sice představuje dobré zprávy pro pokračování dezinflačního trendu, především v souvislosti s nadcházejícím tradičním lednovým přeceněním, inflační cíl je však stále v nedohlednu. V důsledku odeznění vlivu úsporného tarifu a lednového přecenění by mohla lednová inflace podle nás dosahovat úrovně v rozmezí 17-18 %. Více jsme se tuzemské inflaci věnovali zde: https://bit.ly/3itLumn.

Zveřejnění tuzemské inflace se odrazilo na obchodování s českou korunou, která včera proti euru oslabila o 0,2 %, čímž vymazala menší zisky připsané od začátku týdne. České sazby pokračovaly v klesajícím trendu od začátku roku a odepsaly až 13 bb dle splatnosti. Téměř identický pokles zaznamenaly také eurové sazby. Před dnešní americkou inflací včera euro vůči dolaru opět zpevnilo (+0,2 %) a dosahovalo nejsilnější úrovně od května minulého roku. V regionu polský zlotý i maďarský forint zakončily včerejší obchodování téměř beze změny.

 

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688