David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  10.01.2023 11:33:17

Po těžkém roce v oblasti e-commerce by mohly být tyto 2 akcie ke koupi

V tomto článku se podívám na americkou společnost Amazon (NASDAQ:AMZN) a čínskou společnost Alibaba (NYSE:BABA) z čistě fundamentálního hlediska. BABA a AMZN jsou dvě největší společnosti elektronického obchodu na světě a největší poskytovatelé cloud computingu na svých domácích trzích. Domníváme se, že obě společnosti jsou podhodnocené a na základě fundamentálních údajů představují dlouhodobou investiční příležitost.

 

Amazon (AMZN)

 

Jak všichni víme, Amazon je největší společností elektronického obchodu ve Spojených státech a předním hráčem na poli cloud computingu na světě. Společnost zaznamenala pokles svého tržního ocenění od doby, kdy měla nastavený výhled na 2 biliony dolarů, pokles byl výrazný a nyní se obchoduje na tržním ocenění 878 miliard dolarů. Společnost Amazon je schopna generovat silný peněžní tok z provozní činnosti ve výši 40 miliard USD, který během posledních dvanácti měsíců musela vynaložit na nákup nemovitostí a zařízení, který se nyní během posledních dvanácti měsíců vyšplhal na 66 miliard USD. Společnost Amazon vždy investovala své zdroje, aby z nich později mohla těžit, stačí se podívat na její podnikání v oblasti AWS, které má více než 30% podíl na celosvětovém trhu s cloudovými službami. Tento trh nyní během roku 2022 překročil hranici 200 miliard dolarů.

 

Dalším příkladem investiční strategie společnosti jsou její výdaje na výzkum a vývoj, které jsou podstatně vyšší než u většiny technologických společností. Společnost AMZN vynaložila za posledních dvanáct měsíců na výzkum a vývoj neuvěřitelných 66 miliard dolarů. Právě díky tomuto investičnímu smýšlení vedení má společnost AMZN dominantní postavení na trzích elektronického obchodování, cloud computingu a streamování videa. Společnost AMZN nyní výrazně investuje a chce se stát dominantním hráčem na dalších trzích, jako je trh se streamovacími službami na vyžádání, který podle prognóz dosáhne do roku 2030 hodnoty 330 miliard dolarů.

 

Z fundamentálního hlediska má společnost velmi dobré finanční výsledky s masivními tržbami ve výši 502 miliard USD, celkovou hotovostí ve výši 59 miliard USD a robustním cash flow z provozní činnosti. Amazon má sice značné zadlužení, ale nezapomínejme, že je to především kvůli operativnímu leasingu. Na základě současného ocenění ve výši 878 miliard USD a silné pozice společnosti na trhu elektronického obchodování, cloud computingu a streamování videa je pravděpodobné, že se dočkáme návratu ocenění společnosti na úroveň z roku 2021. Předpokládá se, že trh cloud computingu dosáhne do roku 2027 hodnoty 1,2 bilionu dolarů a trh streamovacích služeb na vyžádání vzroste do roku 2030 na 330 miliard dolarů. Díky dominantnímu postavení na těchto trzích a v oblasti elektronického obchodování má společnost dobrou pozici pro výrazný růst tržeb a zisku. Celkově společnost AMZN prokázala, že dokáže diverzifikovat i mimo svůj hlavní segment příjmů, což jí umožnilo najít ziskové příležitosti. Lze očekávat, že vedení bude i nadále hledat a nacházet příležitosti, které nastaví společnost na dlouhodobé vytváření hodnoty.

 

Alibaba (BABA)

 

Společnost Alibaba v posledních dvou letech zaznamenala prudký pokles tržního ocenění, přičemž překážky přicházejí ze všech stran. Čínské regulační orgány společnost potrestaly pokutami, zablokováním IPO atd. Tyto události ovlivnily náladu investorů a způsobily, že se investoři začali obávat vyhlídek společnosti. Investoři by si však měli uvědomit, že společnosti z USA také trpí a trpěly kontrolou ze strany amerických nebo evropských regulačních orgánů. Nezapomínejme na pokutu společnosti Microsoft (MSFT) od regulátorů EU v roce 2004 nebo na nedávnou pokutu společnosti META od regulátorů EU ve výši přibližně 400 milionů USD.

 

Každopádně při pohledu na finanční výsledky BABA můžeme jasně konstatovat, že bez ohledu na překážky je společnost schopna dosahovat solidních výsledků. S tržbami ve výši 120 miliard USD a volným peněžním tokem ve výši 14,2 miliardy USDAlibaba dostatečnou sílu k realizaci růstových příležitostí nebo zpětného odkupu akcií. Vedení společnosti dalo jasně najevo, že usiluje o zpětný odkup akcií, když oznámilo, že společnost zvýší svůj program zpětného odkupu akcií z 25 miliard USD na 40 miliard USD.

 

Společnost je schopna tento program realizovat díky své silné rozvaze, která je podpořena hotovostní pozicí ve výši 68 miliard USD a čistou hotovostní pozicí (hotovost - dluh) ve výši 41 miliard USD. Při současné tržní kapitalizaci by vedení společnosti mohlo odkoupit nejméně téměř 10 % svých akcií v oběhu. Při pohledu na poměr cash flow k ceně BABA, který se blíží 13násobku, to představuje atraktivní příležitost, protože společnost má stále potenciál dále růst. Například v odvětví cloudových služeb, které by mělo jen v Číně do roku 2027 vzrůst na 84 miliard USD a celosvětově na 1,2 bilionu USD do roku 2027. Nezapomínejme, že BABA je největším hráčem na poli cloudu v Číně a pátým největším na světě, což ji staví do pozice, kdy může tuto příležitost využít.

 

Jako přední hráč na trhu elektronického obchodování a cloud computingu v Číně a s tržní hodnotou pod 300 miliard dolarů představuje BABA atraktivní dlouhodobou investiční příležitost. Společnost má na těchto trzích značný prostor pro růst a její silný peněžní tok z provozní činnosti umožňuje agresivní odkup kmenových akcií, což zvýší zisk na akcii. V dlouhodobém horizontu lze očekávat nárůst zisku a pokles počtu akcií, což povede k výraznému zhodnocení zisku na akcii.

 

Závěr

 

Amazon i Alibaba jsou velké vlivné společnosti v technologickém odvětví. AMZN je vedoucí společností v oblasti elektronického obchodování a cloud computingu ve Spojených státech, zatímco Alibaba zaujímá stejně vedoucí postavení v Číně. Společnost Alibaba se však v posledních čtvrtletích potýkala s řadou překážek, včetně pokut a regulačních problémů v Číně, což vedlo k výraznému poklesu jejího tržního ocenění. Celkově lze říci, že jak Amazon, tak Alibaba mají velmi silné základní ukazatele a potenciál pro budoucí růst na trzích, jejichž hodnota v příštích letech výrazně vzroste.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688