Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  10.01.2023 09:15:18

Po jestřábích komentářích členů FOMC akciové indexy v USA smazaly své zisky

Hlavní akciové indexy v USA včera uzavřely smíšeně, kdy během dne nejprve navázaly na pondělní růst v reakci na zprávy ohledně otevírání čínské ekonomiky, později však smazaly své zisky po jestřábích komentářích členů FOMC, který uvedly, že v roce 2023 očekávají základní úrokovou sazbu přes 5 %. R. Bostic zároveň dodal, že sazby nad úrovní 5% by se měly udržet déle. Tyto komentáře jsou v rozporu s očekáváním trhu na základě pátečních údajů z trhu práce USA.

Z otevření čínské ekonomiky těžily akcie společností výletních lodí, které pokračovaly v růstu, přičemž Norwegian Cruise Line Holdings a Carnival Corporation vzrostlyvíce než 5 % a 2 %. Akcie společnosti Broadcom klesly o 2 % poté, co se objevila zpráva, že Apple plánuje v roce 2025 přestat odebírat čipy od Broadcom a místo toho použít vlastní čipy.

Evropské akciové pokračovaly v pondělí v růstu, přičemž sentiment na trhu kromě pozitivních zpráv z Číny důležitého obchodního partnera, podpořila i silnější než očekávaná německá průmyslová výroba, která zvýšila naděje ohledně mírnější recese v EvropěNěmecká produkce meziměsíčně vzrostla o 0,2 %, čímž částečně zvrátila říjnový pokles o 0,4 %. Vyhlídky německých společnosti na rok 2023 stále vypadají pochmurné, přičemž čtyři z deseti německých společností očekávají v roce 2023 pokles podnikatelské aktivity. Zároveň pondělní data ukázala, že nezaměstnanostregionu setrvala v listopadu na 6,5%, v okolí jejího 24letého minimacož zvyšuje tlak na ECB, aby pokračovala ve zvyšování sazeb.

Ceny ropy v pondělí po poklesu v minulém týdnu vzrostly, k čemuž přispěla zpráva o opětovném otevření čínských hranic, poprvé za tři roky, což podpořilo vyhlídky růstu poptávky po ropě největšího světového dovozce ropy. Ropné futures Brent uzavřely včera o 1,5% výše na 79,65 USD za barel.

Dnes se trhy zaměří na vystoupení J.Powella na panelové diskusi Nezávislost centrální banky na mezinárodním sympoziu Riksbank ve Stockholmu, kde budou sledovat informace ohledem trajektorie směrovaní úrokových sazeb ale i komentářů k inflaci.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688