Tomáš Skolek (TomSkolek)
Práce  |  10.01.2023 09:08:52

Firmy ke konci roku nabízely více práce než loni, brigád bylo ale méně

Nejnabízenější pracovní pozicí byla v prosinci dělnická profese. Skončila na prvním místě i za celý rok v roce 2022, kdy se jí týkalo celých 9 procent všech pracovních nabídek na portálu JenPráce.cz. Firmy preferovaly v drtivém procentu případů práci na pracovní smlouvu. Pouze jedno procento společností nabídlo jako firemní benefit služební auto.  

Z dat pracovního portálu JenPráce.cz vyplývá, že 87,4 % nabízených pracovních nabídek připadalo v prosinci na hlavní pracovní poměr a 12,6 % na brigády, čili jednorázové nebo krátkodobé výpomocné práce. Před rokem přitom činil podíl brigád 17,4 %. 

Celkem 94,9 % nabídek bylo na pracovní smlouvu, 3,4 % na živnostenský list, 1,1 % na dohodu o provedení práce (DPP) a 0,6 % na dohodu o provedení činnosti (DPČ). „I přes některé administrativní či daňové výhody dosavadní legislativní úpravy práce na DPP či DPČ firmy tuto formu spolupráce moc nenabízely,“ říká Anna Kevorkyan, CEO pracovního portálu JenPráce.cz, který nabízí aktuálně téměř 24,7 tisíce pracovních nabídek včetně pozic v zahraničí. „Letos plánovaná novela zákoníku práce, která by měla zaměstnavatelům uložit povinnost poskytnout pracovníkům dovolenou či řešit příplatky, zřejmě její oblibu mezi firmami nezvedne. Může však zvýšit oblibu na straně zaměstnanců,” myslí si Anna Kevorkyan.

Každý uchazeč o práci se na portálu JenPráce.cz dostal v prosinci do kontaktu v průměru s 2 firmami, což je zhruba o 15 % více než v loňském prosinci. Nejvíce pracovních nabídek připadlo v prosinci na Prahu, a to 15 %. Na druhém místě byl Jihomoravský kraj se 14,1 % následovaný Moravskoslezským krajem s 11,6 %. Naopak nejméně pracovních nabídek generoval trh práce v Karlovarském kraji (1,3 %), Zlínském kraji (3,4 %) a Královéhradeckém kraji (3,8 %). Co se týká brigád, Praha dominovala ještě výrazněji. Celých 22,7 % nabídek brigád bylo pro hlavní město. Jihomoravský kraj pak nabízel 11,4 % brigád a třetí místo připadlo Středočeskému kraji s 11 %. Nejméně nabídek brigád pak firmy nabídly pro Karlovarský kraj (1,6 %), Liberecký kraj a pro Vysočinu (2,4 %). 

Co se týká profesí, v prosinci připadlo 7,1 % nabídek na dělnické profese, 3,7 % na operátory výroby, na administrativní práce 3,3 %, na skladníky 3,2 % a na prodavače/prodavačku 2,9 %. Za celý rok 2022 byli nejvíce poptávaní dělníci (9 %), operátoři výroby (5,2 %) a obsluha strojů (3,6 %). 

V prosinci stačilo u necelých 32,2 % nabízených pozic základní vzdělání. 34,3 % pozic požadovalo odborné vyučení bez maturity, necelých 30,5 % středoškolské nebo odborné s maturitou a jen zhruba zbývající 3 procenta pozic vyžadovala vzdělání na úrovní VOŠ, bakalářského či magisterského studia. 

Nejčastějším pracovním benefitem nabízeným v prosinci byl ve více než 10 % příspěvek na stravování. V 9,6 % nabízely firmy dovolenou navíc a 7,9 % tvořil benefit v podobě finančních bonusů či prémií. Celkem 6,3 procent společností nabídlo jako benefit příspěvek na spoření / pojištění. 5,3 % firem lákalo na vzdělávací kurzy. „Služební auto nabídlo jako benefit v prosinci necelé 1 procento společností. Benefit v podobě parkoviště pak 2,8 %. Skromných 0,2 % firem lákalo na benefit s názvem cyclist-friendly office,“ dodala Anna Kevorkyan.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688