Vlada.cz (Vláda)
Armáda  |  09.01.2023 17:04:33

Premiér Petr Fiala navštívil společnost Excalibur Army, na jeden z tanků, který poputuje na Ukrajinu, napsal i krátký vzkaz

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil v pondělí 9. ledna závod společnosti Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku. Výrobce vojenské techniky je zapojen do mezinárodního projektu modernizace tanků T-72 pro Ukrajinu. Premiér jednal s vedením společnosti a prohlédl si výrobní závod. Předseda vlády se rovněž setkal se starosty měst Šternberk a Uničov, se kterými jednal o rozvojových projektech, vysokých cenách energií a spolupráci se zaměstnavateli v regionu.

Ruská agrese na Ukrajině výrazně zhoršila bezpečnostní situaci ve světě. Česká republika a náš obranný průmysl dokázaly na nastalou změnu poměrů rychle reagovat, navýšit výrobní kapacity a zapojit se do bezpečnostní spolupráce zemí NATO a Ukrajiny. Česko i díky okamžitému zapojení soukromých firem patří k zemím, které dodaly vojenskou pomoc jako vůbec první.

„A právě vojenská pomoc na komerční bázi dnes tvoří velkou většinu dodávek na Ukrajinu. Proto jsem se rozhodl navštívit české firmy, které v této oblasti působí, jako první pak zdejší společnost Excalibur Army, která je zapojena do mezinárodního projektu modernizace tanků T-72 pro Ukrajinu. Rychlá reakce a navýšení výrobních i obchodních kapacit českých firem jednoznačně ukázala, že agilní obranný průmysl je stěžejním prvkem pro bezpečnost státu. Zapojení průmyslu prospívá české ekonomice, protože se stále zvyšuje produkce a vznikají kvalifikovaná pracovní místa,“ uvedl premiér.

Excalibur Army je spolu s výrobcem Tatra Defence Vehicles klíčovým výrobcem pozemní vojenské techniky v ČR. Loni firma dodala ukrajinské armádě cca 150 ks těžkých vozidel. Společnost servisuje a modernizuje pozemní techniku východního původu (tanky T-55, T-72, bojová vozidla pěchoty BVP-1 a BVP-2). Rovněž modernizuje starší osvědčené typy zbraní československého původu: samohybné houfnice DANA na podvozku Tatra a raketomety RM-70 na tatrováckém podvozku.

Zřejmě nejvýznamnější zakázkou, na které v tomto směru Excalibur Army pracuje, je dodávka modernizovaných tanků T-72 pro Ukrajinu, kterou společně financují USA a Nizozemsko. Na jeden z tanků, který poputuje na Ukrajinu, premiér napsal i krátký vzkaz: STATEČNÝM OBRÁNCŮM UKRAJINY.

„Tato česko-americko-nizozemská aktivita, kterou koordinuje české ministerstvo obrany, je vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce a je samozřejmě plně konzultována s ukrajinskou stranou. Tato spolupráce má konkrétní přínosy pro všechny zúčastněné – NATO posiluje statečné obránce Ukrajiny, na jejichž úspěchu závisí celosvětová bezpečnost a ČR tím zároveň posiluje kapacity obranného průmyslu na našem území,“ dodal premiér, který během návštěvy také pokřtil nové vyprošťovací vozidlo TREVA 30. To by v budoucnu mohlo pomáhat také na Ukrajině.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688