Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.01.2023 17:17:35

Bank of America věří akciím menších firem, včetně utilit, energetiky a zboží běžné spotřeby

Na klesajícím trhu nemusí být právě nejlepší držet akcie menších firem. V současné době ale může být situace jiná, alespoň to tvrdí Jill Carey Hall z Bank of America Securities. Podle ní totiž tento segment trhu již ve svých cenách odráží recesi v americkém hospodářství. Mimo jiné na to mají ukazovat valuační násobky. Russell 2000 se obchoduje s poměrem cen a zisků PE relativně k valuacím velkých firem na nejnižších úrovních v historii. Jedinou výjimkou bylo období 19992001.

Hall připomněla, že když investoři nakoupili akcie malých firem ve zmíněných letech s mimořádně nízkými relativními valuacemi, dosáhli následně vysoké dlouhodobé návratnosti. Velké společnosti jsou přitom nyní podle analytičky se svými valuacemi naopak poměrně vysoko. Zmínila také, že ve druhé polovině sedmdesátých let a na počátku let osmdesátých si akcie malých firem vedly lépe než celý trh. Šlo přitom také o období, kdy se Fed intenzivně snažil o pokles inflace.

Historické paralely tedy podle expertky hovoří pro akcie menších společností. To, že tento segment trhu přitom již odráží pravděpodobnost recese, a to i recese silnější, je pak vidět na pohybu jeho cen a valuací relativně k ISM. Případný další pokles by u menších společností mohl být podle analytičky menší než u jejich velkých protějšků.

Hall se domnívá, že investice firemního sektoru by během současného cyklu měly být odolnější a nemuselo by u nich během útlumu ekonomiky dojít k takovému poklesu jako obvykle. Důvodem je předchozí dlouhodobá podinvestovanost a změna chování firemního sektoru. Ta se mimo jiné projevuje reshoringem, tedy opětovným přesunem výroby ze zahraničí zpět do USA. Malé společnosti podle analytičky přitom obvykle více těží ze silných investic celého firemního sektoru. Pokud tedy bude recese relativně mírná.

BofA doporučuje nadvážit menší firmy v utilitách, financích, energetice a zboží běžné spotřeby. Lepší jsou společnosti ziskové a analytička hovořila o mixu defenzivních a cyklických titulů namísto orientace na jednu skupinu.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688