cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  09.01.2023 11:29:57

Čekáme podstatné snížení inflace, leden a únor bude inflace ještě vysoká, kolem 20 %- Aleš Michl - guvernér ČNB v rozhovoru pro CNN Prima News u Terezie Tománkové 8.1.

Česká národní banka
 

Rozhovor s Alešem Michlem, guvernérem ČNB
Terezie Tománková (CNN Prima News 8. 1. 2023, pořad Partie Terezie Tománkové)

"Leden a únor bude inflace ještě vysoká, kolem 20 %. Od jara ale očekáváme podstatné snížení, ve druhé polovině roku se dostane pod 10 %, příští rok by už měla být na nízkých hodnotách," řekl guvernér ČNB Aleš Michl v pořadu Partie na CNN Prima News.

Terezie Tománková, moderátorka
Tak dobrý den ještě jednou, sledujete Partii na CNN Prima News. Děkuju, že jste si počkali přes tu krátkou pauzu. Mým hostem je Aleš Michl, guvernér České národní banky. Dobrý den, pane guvernére.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Hezkou neděli a díky za pozvání.

Terezie Tománková, moderátorka
Já díky, že jste ho přijal na svůj první větší televizní rozhovor, vážíme si toho. Pane guvernére, jak drahý bude nový rok?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tak po té drsné debatě, kterou jste tady měli předtím, je čas na dobrou zprávu.

Terezie Tománková, moderátorka
To jsme rádi.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ta dobrá zpráva je, že, a teď se vší vážností, čekáme podstatné snížení inflace, čili leden, únor ještě vysoká inflace.

Terezie Tománková, moderátorka
Co to znamená.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Může být i kolem 20 %, to už nová bankovní rada neovlivní svou politikou, kdy proběhlo nějaké zpoždění mezi naší politikou a tím, jak se to projeví v ekonomice, ale od jara podstatné snížení inflace. Druhá polovina roku ten hlavní cíl je dostat inflaci pod 10 %. Příští rok kolem, už nízké hodnoty bych chtěl vidět.

Terezie Tománková, moderátorka
Nízké hodnoty. Ten cíl 2 %, kdy se podaří docílit, což je taková ta zdravá inflace, kterou vy nebo každá národní banka chce docílit, když jsem viděla tu vaší prognózu, tak ten konec byl takový lehce roztřepený právě v tom, kdy se toho cíle dosáhne.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ten základní scénář je, že příští rok už bysme měli být na nízkých hodnotách, tedy kolem 2 %. A říkám základní scénář, protože v ekonomice, a vy to víte stává se spoustu věcí, nečekaných věcí, které nikdo nemůže předpokládat, typu válka na Ukrajině, typu covidu, takže my musíme být připravení na každou nečekanou věc a teď základní scénář, stabilita sazeb, silná koruna, pokud ten základní scénář prostě nebude, nepůjdeme tím směrem, nepůjde inflace dolů, jsme připravení buď sazby zvýšit nebo adekvátně reagovat přesně podle toho, jak bankovní rada vyhodnotí podmínky v ekonomice.

Terezie Tománková, moderátorka
Děkuju, já se k tomu dostanu a na to jsem se ale chtěla zeptat, co se může stát, aby se ta prognóza nenaplnila, aby ta inflace stále byla velmi vysoká. Vy jste zmínil válku, zmínil jste epidemii covidu. Jsou i nějaké možná, dejme tomu, menší události, které by mohly významně ovlivňovat?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
To nejdůležitější pro nás je, aby teď domácnosti doopravdy začaly šetřit, přestaly utrácet, to se zatím děje, doopravdy útraty domácností jakoby jsou menší a menší, čili to je první dobrá zpráva, protože to je všechno protiinflační jev. Poté, co je důležitý, aby se moc nepůjčovalo, inflace je vždycky o penězích v ekonomice, čili aby ty nové peníze nepřicházely do ekonomiky, to jsou půjčky, růsty platů, deficit veřejných financí. 3 věci. Čili půjčky dolů, to se zatím děje, loni hypotéky minus 60 % meziročně.

Terezie Tománková, moderátorka
Je to optimální, nebo by to číslo bylo podle vás možná ideálně ještě vyšší.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ne, naprosto zatím optimální, čili zastavil se realitní trh, stagnuje ten trh, možná půjde i trošku dolů. Je to strašně důležité pro ukrocení inflace, čili minus 60 % na hypotékách, meziroční změna nových hypoték. Spotřební úvěry stagnují. Poté, co je důležitý, růst platů, abysme si nepřidávali tolik, to je strašně důležitá věc. My v České národní bance jdeme příkladem, čili u nás třeba vzrostou platy o 4,5 %, průměrná mzda, takže pojďme všichni podle příkladu České národní banky, a potom deficit veřejných financí, to jsou zase nové peníze do ekonomiky, čím bude nižší, tím rychleji ty 2 % na inflaci dosáhneme.

Terezie Tománková, moderátorka
Pojďme to rozebrat postupně, vy říkáte 4,5 %, že jste šli příkladem, jak se díváte na zvyšování platů ústavních činitelů od nového roku o desítky tisíc korun, o 10 %.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Teď máme nejvyšší inflaci v historii, tudíž musíme šetřit a úplně na všem, říká se mi to strašně špatně, teď jsem vám nechtěl zkazit náladu v neděli takhle po obědě, ale nárůst platů musí být strašně malý.

Terezie Tománková, moderátorka
A když říkáte, lidé by neměli utrácet, neutrácejí, přijde recese, nebo už jsme v ní. Kolik subjektů v ekonomice to nemusí přežít? Máte nějakou takovou prognózu, protože to, co říkáte, říkáte směrem k inflaci správně, ale asi se to špatně poslouchá obchodníkům a podnikatelům.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ano, nebo i politikům, kteří pak potřebují vyhrát volby. Náš mandát v České národní bance je zkrotit inflaci. Bezbolestně to nepůjde. Ke zkrocení inflace potřebujeme ještě i malý nárůst nezaměstnanosti a možná i nějaké bankroty podniků, možná i nějaký menší nárůst nesplacených úvěrů lidí, to je prostě běžný jev, který prostě nastane, když se krotí inflace.

Terezie Tománková, moderátorka
A krátkodobé úrokové sazby jsou, pane guvernére, na nejvyšší úrovni od roku 99. Při poslední jednání bankovní rada je nechala na té úrovni 7 %. Stejně jste ale kritizováni částí ekonomů, že je to málo, že byste měli přitvrdit, že toto není dostatečný nástroj na takto vysokou inflaci. Co jim řeknete?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
My jsme změnili strategii, nová bankovní rada změnila strategii, a to proto, protože nefungovala, dosavadní strategie nefungovala, zvyšovala se úroková sazba, ale inflace stále rostla. Teď ta strategie je nechat stabilní úrokové sazby, ale pořád na každém jednání budeme vyhodnocovat, přehodnocovat, všechny možnosti jsou otevřené, ale zatím stabilita, nechat klid ekonomice, ale co je podstatné, ta inflace vznikal ze dvou důvodů. První důvod je, že bylo příliš množství peněz v oběhu, devalvovala se měna, byly příliš nízké úrokové sazby, to je dlouhodobý důvod. A tady my chceme teď eliminovat. A pak krátkodobý důvod a ten je, přišel nákladový šok do ekonomiky, plyn, ropa, všechno nahoru. A tady s tím efektem vy nemůžete moc dobře bojovat přes zvyšování úrokových sazeb, ale můžete bojovat přes pevnou a silnou korunu, protože když máte silnou korunu, tak daleko levněji dovážíte plyn, anebo ropu, a tudíž potom budete mít inflaci nižší. Čili, když vy zvyšujete sazby v tady ten moment, tak naopak to podnikům stěžujete, ale když máte pevnou silnou korunu, tak zlehčujete podnikům život.

Terezie Tománková, moderátorka
Když Jiří Rusnok, váš předchůdce v čele národní banky, říká: "Současné vedení banky kritizuji. Jsem přesvědčen o tom, že pokud máme 16% inflaci, tak nemůžeme říkat, že je všechno v pořádku, když máme 7% sazby a ten výhled je nejistý. Jak to mají občané pochopit, pokud 2, bývalý guvernér a současný guvernér, 2 ekonomové, 2 takto vysoce postavení lidé v čele nejdůležitější finanční instituce, říkají každý úplně něco jiného.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Protože máme každý jinou logiku boje s inflací. Takže nechte mi čas a uvidíte, že od jara ta inflace půjde dolů.

Terezie Tománková, moderátorka
Ty výhrady některých ekonomů, kteří kritizují tuto politiku České národní banky, i vaši říkají, že mají strach, že bude pozdě, protože ten efekt zvýšených sazeb se do ekonomiky promítá se zpožděním poměrně velkým, tak kde brát tu jistotu, kde berete tu jistotu, že ten boj je správný, že to riziko, že to nebude ještě horší, tam neexistuje.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Vidím, že zpomaluje množství peněz z oběhu, čili vidím, že hypotéky dolů, spotřebitelské úvěry stagnují. Dále vidím, že se tolik nepřidává, jak by se třeba mohlo přidávat, takže to je zatím další jev a pak, co je, co je, co je důležité, my jako nová bankovní rada jsme se vyjádřili, že příštích 6, 10 let, nebo hlavně 6 let, na to máme mandát, chceme mít úrokový sazby vyšší, než bylo předtím těch 6, 10 let. A tudíž my nechceme podporovat tu inflaci, aby vůbec vznikla, čili díváme se na to trošku víc strategicky, dlouhodobě i do budoucna.

Terezie Tománková, moderátorka
Vy říkáte, chceme vyšší úrokové sazby, to jste napsal i v tom komentáři pro majitele dlouhodobých úvěrů, pokud nás někdo poslouchá, má hypotéku na mnoho let, s čím má počítat. Levné peníze už se nevrátí, s čím, s jakou průměrnou úrokovou sazbu mají počítat, aby, aby měli pocit, že to je normální?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tak nemohu říct žádné konkrétní číslo, ale dokud inflace nezačne padat, tak ta politika bude naprosto přísná od nás, protože ta nejdůležitější hlavní priorita pro nás je snížit inflaci. Nepodařilo se to minulé bankovní radě, nám se to podaří.

Terezie Tománková, moderátorka
Paní Zamrazilová, paní viceguvernérka řekla v České televizi, nedávno řekla, že nevylučuje, že bude nutné úrokovou politiku zpřísnit. Co by se muselo stát, aby i vy jste s tím souhlasil?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ten nejdůležitější efekt, který by mohl nastat je a který by nás vlastně hodně přiměl k tomu zvažovat zvyšování úrokových sazeb, je spotřeba domácností, čili my v ekonomii rozlišujeme nabídkou a poptávkou inflaci. Ta nabídková inflace je, když prostě vám drsně zdraží ropa nebo plyn, s ní se nejvíc bojuje tou silnou korunou. Když by ale přišla poptávková inflace, tudíž velké nárůsty platů a velká spotřeba domácností, čili najednou by se ty čísla změnila. a Lidé by začali utrácet, pak nejlepším nástrojem, jak bojovat, je zvyšování krátkodobé úrokové sazby.

Terezie Tománková, moderátorka
Jak velkou neznámou v těch rovnicích a v těch výpočtech, protože ekonomie je živý proces i s dopadem v lidské psychice, jak tam hrají roli ceny energií, protože my nevíme, kolik bude stát elektřina a plyn, na spotu je teďka cena plynu levnější než před válkou, ale vláda zastropovala plyn podle opozice příliš vysoko. Jak s tím vy počítáte a jak s tím pracujete?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Hlavně je to hodně nepredikovatelný jev a i ten nástroj, můj největší nástroj nebo náš v České národní bance, krátkodobá úroková sazba vlastně nemá vliv přímý na ty ceny energií, proto potřebuju tu silnou korunu, čili ano, ona mi výrazně hýbá nebo promítá se do toho výpočtu výpočtu inflace, kdybysme odmysleli od těch cen energií, tak už inflace teď zpomaluje.

Terezie Tománková, moderátorka
Bylo dobře, že vláda zastropovala, protože opozice tvrdí, že ten strop je příliš vysoko a že obchodníci se na ní spoléhají a nemají motivaci tu energii zlevňovat.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Žádná politika, já bych z té otázky vycouval, nechtěl bych se jim plést do řemesla.

Terezie Tománková, moderátorka
Teď ale s dovolením otázka bude směřovat k politikům, ale s tím, co říkáte vy, že chcete pomoc od politiků, protože inflaci pomůže snížit i zodpovědnější fiskální politika. Říkáte, že naposledy byla na tom inflačním cíli v roce 2018, a to bylo období, kdy veřejné finance byly v přebytku, to není náhoda, to je vaše citace z vašeho komentáře. Máte pocit, že vás někdo bude poslouchat?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Je potřeba, aby centrální banku politici v tomto poslechli. Základní logika je, že pokud my jako Česká národní banka jsme nastavili největší úrokové sazby nebo nejvyšší úrokové sazby za poslední 20 let, k tomu máme nejsilnější korunu, nejpevnější kurz za posledních 11-12 let, podle toho, jak dneska bude kus, tak k tomu my potřebujeme, aby deficit se snižoval, protože my jsme přísní na lidi, na obyvatelstvo, snižuje tu inflaci, ale já nepotřebuju ve stejném okamžiku, aby obyvatelstvo dostávalo nové dotace, nové dávky, nové podpory, protože to pak inflaci v budoucnu zase může roztočit, takže je v zájmu teď České republiky apelovat na politiky, aby deficit byl co nejnižší, aby byl, teď bylo výročí, nebo bude výročí úmrtí Aloise Rašína, takže proč neapelovat na politiky nemít vyrovnaný rozpočet.

Terezie Tománková, moderátorka
Proto se ptám, já jsem ten váš apel tady řekla, otázka směřovala k tomu, jestli věříte, že vás někdo bude poslouchat, protože rozumím, že nechcete komentovat politiku, ale nevyhnu se v tomto případě, protože máme pětikoaliční vládu, stále jsou nějaké volby, vláda je pod tlakem opozice, chce asi, nechce asi úplně zrazovat a otrávit své voliče, mě zajímá, jestli věříte, že tento váš apel bude vyslyšen.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Pokud politici pochopí moji logiku, kterou já jsem se teď tady snažil vysvětlit, že to je v zájmu České republiky snížit inflaci, tak věřím tomu, že, že prostě ten deficit, tíhnou k tomu, aby ten deficit nižší. Já několikrát jsem jednal i s panem ministrem financí, myslím, že si naprosto v tom rozumíme, on, budu mu držet palce, aby ten deficit tlačil, tlačil dolů, čím míň nových peněz v ekonomice teď, tím lépe pro nás do budoucna. Navíc my musíme i vlastně tušit, že se to pak jednou proti nám stejně obrátí, i proti politikům, není možné, aby tady tak dlouho byla, dlouho byla velká inflace.

Terezie Tománková, moderátorka
360 miliard, to byl loni rozpočtový schodek, teď si ho vláda naplánovala na 295. Co je z vašeho pohledu únosný schodek ještě?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Čím méně, tím lépe.

Terezie Tománková, moderátorka
Čili nic, přebytkový rozpočet.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
N, postupně směřovat k vyrovnanému rozpočtu.

Terezie Tománková, moderátorka
Vláda tvrdí, že to má těžké, že je válka na Ukrajině, ekonomická krize, že přebírala rozpočet v nedobrém stavu po covidu, opozice říká, zase dělejte víc. Jak se na ty půtky díváte, má tam někdo pravdu?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tak já jsem přebíral nebo stal jsem se guvernérem taky v období historicky nejvyšší inflace, nová bankovní rada má historicky nejvyšší inflaci, na nic si nestěžujeme. Problém vyřešíme do roka a půl. Na nic si nebudeme stěžovat a prostě použijeme všechny nástroje k tomu, abysme tu inflaci snížili.

Terezie Tománková, moderátorka
Před volbami ale stále slýcháme termín jako Fialova drahota, Babišova drahota, vracejí si to pánové takový jako míček, když na sebe útočí, jak se na to díváte?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Nesleduji moc teď politiku.

Terezie Tománková, moderátorka
To máte štěstí.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Abych se přiznal, i tu vaší debatu jsem moc nesledoval teď před tím s politiky. Díval jsem se na /nesrozumitelné/, na odborné zprávy, čtu i odborné články. Řada těch lidí, co se k nám vyjadřuje, k České národní bance, třeba ani nemá svoji publikační činnost za sebou, čili já jsem se doopravdy teď přesunul hodně do odborna, co je pro mě strašně důležité, že mám skvělý tým, za to bych chtěl panu prezidentu Zemanovi poděkovat. Paní viceguvernérka Eva Zamrazilová, docentka ekonomie, byla proti devalvaci koruny, která, která tady byla, která byla proinflační, pak je tady pan prof. Frait, taky proti devalvaci, dlouhodobě úrokové sazby spíše vyšší, aby podporovaly spoření, úroky, takže my se strašně shodujeme v tom nejužším týmu, v nejužším vedení České národní banky. Máme tam i 2 nováčky, budou tady pan Procházka a pan Kubíček, kteří nastoupí od února, takže myslím, že budeme skvělý apolitický kompetentní tým, na který se domácnosti mohou spolehnout. A pokud si mě pozvete za rok, tak uvidíte, že ta inflace doopravdy už bude výrazně nižší.

Terezie Tománková, moderátorka
Já věřím, že přijmete naše pozvání i dřív. Pane guvernére, vy jste u příležitosti 100 let, které uplynuly od atentátu na Aloise Rašína, se na něj odkazoval a ve svém komentáři napsal toto, pro diváky, kteří to nečetli: ""Musíme začít spořit všichni, a nejen peníze, ale i třeba svůj volný čas. Čtěme, učme se, zdokonalujeme se, jen práce, píle nás i celou zemi posunul někam dál. Dnes zbytečná zahálka při sledování nesmyslných seriálů." Tam jste se odkazoval na Rašína, který mluvil velmi podobně před 100 lety. Jsou Češi lenoši, zlenivěli jsme?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Podle mě jsme trošku zlenivěli. Ta produktivita práce neroste tak jako dřív. Souvisí s tím, že není tady tolik nových zahraničních investic, takový tlak na produktivitu, na ziskovost a trošku jsme šli k nějaké, jakoby jsme přepnuli k zahálce, k jakési nárokové ekonomice, kdy doopravdy dřív se víc pracovalo, aspoň podle dat, i tehdy byl jakoby před 10, 15, i 20 lety, když prostě začal velký boom přímých zahraničních investic, tak i pan prezident Zeman tehdy byl premiérem a vlastně tehdy hodně zahraničních firem k nám investovalo, koruna začala posilovat, exportu se začalo dařit, tak tehdy ta píle, pracovitost se pak odrážela v té silné koruně, ale pak bylo období, kdy prostě my jsme sami si devalvovali měnu a ty nízké úrokové sazby vlastně podpořily takovou politiku, půjčovat půjčovat půjčovat, kupovat kupovat kupovat. A já bych to chtěl trošku převrátit. Proto bych chtěl, proto takový ten závazek, že budeme daleko přísnější, než v těch předchozích 10 letech, aby se více spořilo a méně utrácelo a méně dívalo na seriály.

Terezie Tománková, moderátorka
To tady v televizi neslyšíme úplně rádi. Ale jakou roli v tom hrál covid-19, to období covidu, těch lockdownů, kdy lidé mnohdy, neříkám všichni, zdaleka ne všichni, občas seděli doma a ty peníze nebyly, /nesrozumitelné/ obracejí.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Asi ano, ale uvidíte, že v horizontu 10, 15 let to bude jenom malá epizoda, ten covid.

Terezie Tománková, moderátorka
Opravdu.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Bude. Já jsem teď hovořil o trendu, který tady prostě 10, 15 let dozadu a 10,15 let do dopředu, čili malá epizoda bude ten covid, uvidíte.

Terezie Tománková, moderátorka
Říkáte, že jsme zlenivěli, na druhou stranu ve společnosti jsou lidé, kteří mají 2-3 práce, stále jim nestačí, pracují hodně a stále mají pocit, že, že nezaplatí svůj život teď akcelerováno inflací. Tak těm řeknete co?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Já nedokážu každému našemu občanovi zaručit, aby měl větší příjem, od toho tady nejsem, já jsem tady od toho nebo náš mandát České národní banky je tady, abysme nastavili podmínky, aby se tady dobře žilo, pracovalo, aby tady nebyla vysoká inflace, aby vám nezkrachovala vaše banka, čili stabilita cenové hladiny a stabilita finanční, finanční, to je pro nás strašně, strašně důležité.

Terezie Tománková, moderátorka
Část společnosti volá po euru, část společnosti chce korunu. Někteří by rádi měli vůbec korunu napořád, že žádná změna. I v té diskuzi tady před námi zazněl argument, že Chorvatsko přijalo euro, vstoupilo do eurozóny, zdražuje se tam. Jaký je váš pohled, co by se stalo v Česku po přijetí eura?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Zrovna teď hned po tom pořadu, tak letím do Basileje, kde máme setkání guvernérů z celého světa. Bude tam jak americký předseda FEDu, tak i guvernér Chorvatska. A já jsem s ním o tom hodně mluvil. A Chorvatsko už bylo hodně euro izováno, jestli to takhle zní česky, no, zní to divně, ale...

Terezie Tománková, moderátorka
Rozumíme vám, že se tam hodně platilo eurem, euro tam hrálo velkou roli kvůli turismu.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Přesně tak, díky turismu, přesně. A i půjčky tam byly v eurech, vklady v eurech, cenovky už byly dvojí, čili ta země přirozeně přešla. A u nás je ta situace úplně diametrálně odlišná, já bych teď jenom podtrhnul ten význam české koruny, která nás vlastně může, to může být jako kotva nebo středobod pro ekonomiku, pevná měna, která nás teď podržela, která teď zaručuje, že máme levnější nákupy ropy nebo plynu, to nám teď strašně pomáhá, čili já bych nepospíchal s tím eurem, ale všechno je to politická otázka. Pokud politici rozhodnou jinak, tak my jsme servis a profesionálně zajistíme.

Terezie Tománková, moderátorka
Podle vás výhody a nevýhody, pokud by Česko přišlo na euro? Jestli jsou nějaké signifikantní, u kterých se, které chcete lidem říct.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
V eurozóně podobně jako v Česku byly 10 let před covidem, přes 10 let před covidem starší nízké úrokové sazby a podporovala se logika půjčovat půjčovat půjčovat, takže ta výhoda koruny a České národní banky může být v tom, že doopravdy my teď můžeme být přísný a budeme motivovat lidi ke spoření, budeme je motivovat tím, že budou vyšší úrokové sazby než dřív. To je podle mě strašně podstatná výhoda, protože pak můžeme tu ekonomiku postavit na úsporách, na kapitálu. Ty úspory pak můžeme použít třeba na nové, nové investice do nových, do nových technologií a nebudeme se hlavně pořád jenom zadlužovat, ať už firmy, lidi, anebo vláda, takže tady tu logiku já lepším nastavím, když budu mít samostatnou Českou národní banku a nezávislou Českou národní banku.

Terezie Tománková, moderátorka
Na druhou stranu občas slyšíme zástupce průmyslu, často to říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, který říká, stejně firmy už na euro některé přešly, obchodují a touží po tom euru. Jak jim rozumíte?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Pokud někdo vlastně, v uvozovkách, sobecky, prostě pro ně je výhodné euro, tak prostě asi takhle bude bude mluvit, ale pro ekonomiku jako celek výhodné euro ještě není. Ale rozumím tomu, že pokud někdo nakupuje v eurech, prodává v eurech, typicky nějaký velký exportér, i komponenty, dodávky potřebuje v eurech, tak pro ně je euro výhodné, to je naprosto přirozené.

Terezie Tománková, moderátorka
Za prosinec byla inflace v eurozóně 9,2 %. To je poměrně ale silný argument zastánců eura.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Že je inflace nižší než u nás.

Terezie Tománková, moderátorka
Než v České republice, ano.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Ono se to může brzy otočit. Hodnoťme to dlouhodoběji. Tady ty jednotné čísla není dobré srovnávat čistě proto, že uvidíte, pokud si mě teda za ten pozvete, tak jedna z predikcí by mohla být, že u nás inflace letos už bude nižší, než na Slovensku, bylo to naopak. Já si myslím, že teď to zase schytají trošku Slováci hlavně díky těm cenám energií. Taky hodně mluvím se slovenským guvernérem, takže letos bych čekal, že na Slovensku zase bude vyšší, kde je euro a u nás zase koruna.

Terezie Tománková, moderátorka
Co čekáte u sousedů, u Slováků, protože i v Česku žije mnoho Slováků, jsou tady v československé rodiny, zajímavé informace od vás.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
My díky tomu, že máme samostatnou měnovou politiku, mimochodem teď je její výročí 30 let od rozpadu Československa, i tehdy vznikla samostatná Česká národní banka. A pan Tošovský, guvernér vlastně tehdy, do ústavy /nesrozumitelné/ tu samostatnost, za to bych mu chtěl poděkovat, protože teď je strašně důležité, že tu samostatnost máme České národní banky, tak díky tomu my teď můžeme mít vyšší úrokové sazby, než třeba na Slovensku a více motivovat ke spoření, můžeme více spoléhat na kurz měny. Slovensko má jednotný kurz euro, my můžeme mít silnou měnu, pevnou měnu, a to nám může pomáhat.

Terezie Tománková, moderátorka
Při tak vysoké inflaci, kterou stále máme, jak naložit se svými úsporami, co byste radil lidem, jak naložit s penězi, pokud mají volné peníze, mají to štěstí, aby je nepožírala inflace?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tak zrušte Netflix, první krok. Druhý krok, samozřejmě na Primu se koukejte, druhý krok, třetí krok teda je pravidelná investice, jděte do banky nebo do nějaké investiční společnosti, je to jedno, vyberte si, koho chcete, nebo lepší, ještě lepší bude, navštivte 3, 5 obchodních domů, doopravdy si udělejte čas, navštivte 3, 5 konkurenčních bank, zajděte na jejich pobočky a rozhodněte se, komu nejvíc věříte a vyberte si jejich investiční fond a dejte tam 300, 500 měsíčně nebo i 1 000 , podle toho, jak kdo má, někdo, kdo nemá tolik peněz, někdo může mít peněz, takže pravidelně spořte bez ohledu na to, jestli je COVID, jestli je válka na Ukrajině, nebo jestli fantasticky prosperujeme.

Terezie Tománková, moderátorka
Na druhou stranu pro majitele dluhů, pro majitele úvěrů, co jim radíte, pokud nemají štěstí a nemají zafixováno ještě tu nízkou úrokovou sazbu, co s tím?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tam ta situace bude horší, ty úrokové sazby při té refixace, nebo respektive při tom, když naskočí ty nové úrokové sazby, může být, může být horší, nedá se moc poradit, můžete zajít na pobočku, řada těch bank se chová velmi obezřetně k tomu, aby ten klient nepřestal splácet, čili můžete se poradit s osobním bankéřem, pokud ta situace by mohla být nějaká, velmi drsná vůči vašemu, vůči vašemu rozpočtu.

Terezie Tománková, moderátorka
Na to se chci zeptat, protože to může být opravdu drsné, ta splátka může být vyšší o tisíce, vyšší tisíce nebo i desetitisíce korun, pokud někdo měl ten rozpočet napjatý už před touto událostí, co s tím, začne chudnout střední třída, to je nebezpečný jev, i podle OECD, která říká, když začne chudnout střední třída, hrozí i ohrožení demokracie, nástup populistů atd., je to nebezpečné ve společnosti.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
A politik by na tady reagoval, ano, a musíme jim pomoct.

Terezie Tománková, moderátorka
Proto se na to ptám, protože nejste politik.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
A já říkám, no, v žádném případě nebudeme teď pomáhat, bohužel to je prostě, teď neseme důsledek toho, že před tím covidem jsme měli nízké úrokové sazby a žili jsme si nad poměry. A ta slabá koruna nám taky umožnila, nebo ta slabá koruna pak způsobila nárůst inflace teď, takže já teď nemůžu vykompenzovat ty negativní jevy ze zvýšení úrokových sazeb a nebo ze silné koruny a exportéry. Čistě tady to je dopad toho, že bojujeme proti inflaci, něco to stojí, je to nepříjemné, ale prostě musíme to tak brát, aby ta inflace zase příště nebyla tak velká. A pokud budeme mít míň dluhů a více budeme spořit, tak ta inflace příště zase nevyskočí tolik jako teď.

Terezie Tománková, moderátorka
Ještě dovolte jednu otázku na investování státních peněz. 24. listopadu jste diskutoval na půdě České národní banky se studenty z Masarykovy univerzity v Brně, z ekonomicko-správní fakulty, a jeden velmi, řekněme motivovaný mladý muž, budoucí ekonom pravděpodobně, se ptal, proč Česká národní banka neinvestuje dravě do akcií, proč většinu svých devizových rezerv neinvestuje do akcií, vy jste řekl, že nejste střelec, že to riziko je příliš veliké, do čeho budete jako guvernér prosazovat, aby se devizové rezervy investovaly?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Tak tady to je otázka na hodinu, ale...

Terezie Tománková, moderátorka
Máme 3 minuty.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
3 minuty, tak to je skvělé. Máme 130 miliard euro, strašně moc peněz, máme druhé největší devizové rezervy po Švýcarsku, proto jsme schopni ochránit českou korunu a zabezpečit prostě ten středobod nebo tu kotvu proto ekonomiku. Ale čím víc máte peněz, tím pak ty vaše výsledky můžou být na konci roku volatilnější, protože ten výsledek pak podle toho, jak rozložíte ty investice, se může lišit. Já si myslím, že těch 20 % akcií, co bysme měli mít cíl, je adekvátní tomu, protože i to může rozkolísat hodně, hodně výsledek. Kdybysme měli 80 % akcí, tak máme hospodářské výsledky takhle strašně velké, tak budeme mít takovéhle výsledky v budoucnu, v příštích 6 letech, ale co je důležitý a co bych chtěl jakoby říct lidem, je, že dříve tady byla politika, že se rozprodávalo zlato. Já jsem přišel do České národní banky a měli jsme jenom 8 tun zlata, teď už ho máme...

Terezie Tománková, moderátorka
To zní jenom možná trošku povržlivě.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Mívali jsme přes 90 tun zlata za první republiky a podobně. Ten cíl pro mě je mít za 6 let 100 tun zlata, čili doopravdu ty devizové rezervy, ty nejvyšší devizové rezervy rozložit kus akcie, kus zlato, kus kus, keš nebo peníze pro to, kdyby zemi bylo nějak špatně, tak abysme je mohli použít.

Terezie Tománková, moderátorka
Vejde se 100 tun do České národní banky?

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Nemusíte mít 100 tun, v České národní bance kvůli bezpečnosti je můžeme mít i v Americe nebo v Londýně.

Terezie Tománková, moderátorka
Pane guvernére, děkuju, že jste přišel na rozhovor. Mějte se hezky. Na shledanou.

Aleš Michl, guvernér, Česká národní banka
Díky za příjemný rozhovor. Hezkou neděli.

Terezie Tománková, moderátorka
Děkuji. K tomu se ráda připojím. Přeji vám hezkou neděli, milí diváci. Díky, že jste na Primě a CNN Prima News sledovali Partii, budu se na vás těšit opět za týden tady na Primě a CNN Prima News v 11. hodin. Mějte se hezky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688