Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.01.2023 08:05:50

Tuzemská inflace podle našeho odhadu v prosinci klesla na 15,8 % (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Vývoj spotřebitelských cen v prosinci ovlivnilo výrazné zlevnění pohonných hmot. To přispělo ke snížení inflace jak v ČR, tak USA. K nižším cenovým tlakům v tuzemsku by měla přispět i klesající poptávka v důsledku strmého propadu reálných příjmů domácností. Maloobchodní tržby za listopad podle nás vykážou další meziměsíční pokles. Celkově bude tento týden na data z tuzemské ekonomiky bohatý. Sledovány budou i evropské statistiky průmyslové produkce. Ta by měla zaznamenat meziměsíční oživení jak v Německu, tak celé eurozóně. Předběžný odhad německého HDP za celý loňský rok by pak měl ukázat, zdali tamní ekonomika v závěrečném kvartále mezičtvrtletně klesla.

K nižší inflaci v ČR i USA přispěly levnější pohonné hmoty

Tuzemské spotřebitelské ceny podle našeho odhadu po listopadovém růstu o 1,2 % v prosinci meziměsíčně stagnovaly, po sezonním očištění pak jejich růst zpomalil z 1,6 % na 0,4 % m/m. Důvodem byl především výrazný pokles cen pohonných hmot, který odhadujeme ve výši 11,5 % m/m. Snižující se ceny u čerpaných stanic se zpožděním reagovaly na zlevnění surové ropy ze zhruba 100 USD/barel do blízkosti 80 USD/barel. Ceny potravin meziměsíčně nadále rostly, oproti listopadu však podle našeho odhadu pomalejším tempem. Na pozadí působení tzv. úsporného tarifu a před lednovým zavedením cenových stropů pravděpodobně v růstu pokračovaly i ceny energií. Jádrová inflace v meziměsíčním SA vyjádření v listopadu významně zpomalila z 0,9 % na 0,5 %. Další mírné zpomalení na 0,4 % očekáváme v prosinci. V meziročním vyjádření by se jádrová inflace měla snížit z 13,8 % na 12,8 %, když bude stále silněji působit vyšší srovnávací základna. V souhrnu očekáváme, že celková meziroční inflace klesla z 16,2 % v listopadu na prosincových 15,8 %. Tržní konsensus je oproti našemu odhadu vyšší, když pro ČR předpovídá prosincovou inflaci ve výši 16,2 % y/y.

Očekáváme, že v listopadu v ČR pokračoval pokles reálných maloobchodních tržeb. Bez prodejů aut se tržby podle našeho odhadu snížily meziměsíčně o 0,8 % po říjnovém propadu o 1,8 %. Na zbrzdění tempa poklesu mohlo působit nepatrné zlepšení spotřebitelského sentimentu, který však i přesto zůstává z historického pohledu velmi nízký. Od ledna do října loňského roku se tržby bez prodejů aut snížily v souhrnu o 6 %, zhruba na úroveň začátku roku 2021. Potenciál pro jejich další pokles se však podle našeho názoru ještě nevyčerpal. Dosavadní propad reálných mezd byl totiž ještě hlubší. Reálné mzdy ve třetím čtvrtletí loňského roku v průměru klesly až na úroveň přelomu let 2017 a 2018. Negativní trend vývoje pravděpodobně přetrval i v případě prodejů aut. Celkové maloobchodní tržby tak podle nás klesly meziměsíčně o 0,7 %. V meziročním srovnání by celkové prodeje měly být nižší o 7,1 %, bez automobilového segmentu pak o 7,9 %. Tržní konsensus pro tržby bez prodejů aut je blízko našemu odhadu, když činí -8,1 % y/y.

Americká inflace by měla pokračovat v sestupném trendu, od cíle Fedu však zůstane i nadále na hony vzdálena. Pro prosinec odhadujeme její pokles v meziročním vyjádření ze 7,1 % na 6,5 %, což je zároveň i tržní konsensus. Meziměsíčně by spotřebitelské ceny měly zůstat v průměru beze změny po předchozím růstu o 0,1 % (SA). Na nižší dynamiku spotřebitelských cen stejně jako v ČR pravděpodobně působily zejména levnější pohonné hmoty, které podle našeho odhadu oproti listopadu zlevnily o více než 8 % (SA). Další pokles by pak měly zaznamenat rovněž ceny automobilů a nižší cenovou dynamiku lze obecně očekávat pro celou oblast zboží. Svižný cenový růst naopak pravděpodobně pokračoval v oblasti služeb. Zde nadále zůstává významným zdrojem inflačních tlaků nájemné, které se podle nás v prosinci zvýšilo o dalších 0,6 % m/m. Po sezonním očištění by jádrová inflace měla ve výsledku mírně zrychlit z 0,2 % na 0,35 %, v tom meziročním by ale měl pokračovat její mírný pokles, tentokrát z 6,0 % na 5,7 %. Podmínkou zmírnění fundamentálních cenových tlaků v USA je podle nás ochlazení tamního trhu práce, který však, jak píšeme níže, zatím zůstává napjatý. Prosincové číslo inflace tak zřejmě nic nezmění na odhodlání Fedu dále zvyšovat úrokové sazby. Na únorovém zasedání od americké centrální banky očekáváme další zvýšení úrokových sazeb, tentokrát však už o standardních 25 bb.

Nižší evropská inflace a silnější trh práce v USA

Z evropských ekonomických dat minulý týden zaujaly především prosincové odhady inflace, které zaostaly za očekáváními napříč kontinentem. Inflace za celou eurozónu v prosinci zpomalila z 10,1 % na meziročních 9,2 %, zatímco se čekalo 9,5 %. Po třech měsících se tak opět vrátila do jednociferného teritoria a roste šance, že vrchol má již za sebou. Prosincový meziměsíční pokles evropských spotřebitelských cen v průměru o 0,3 % jde z velké části na vrub opatřením německé vlády, která se rozhodla pomoci domácnostem s vysokými cenami energií. Jedná se v podstatě o obdobu tuzemského úsporného tarifu se stejným charakterem dopadu do inflace. Nižší tlaky na růst spotřebitelských cen ale plynou i z výrazného obratu na energetických trzích, který se udál v posledních několika měsících. Jak u surové ropy, tak i plynu a elektřiny došlo ke snížení jejich velkoobchodní ceny na předválečnou úroveň začátku loňského roku. Silněji se tento faktor již nyní projevuje ve vývoji cen průmyslových výrobců, které v listopadu zaznamenaly druhý meziměsíční pokles v řadě. Fundamentální cenové tlaky však zůstávají v evropské ekonomice nadále silné. Potvrzuje to prosincový odhad jádrové inflace. Ta v eurozóně dokonce zrychlila v meziročním vyjádření z 5,0 % na 5,2 %, o desetinu více než se čekalo. Vyšší dynamiku vykázaly jak ceny zboží, tak i služeb. Přispívá k tomu napjatý trh práce s rekordně nízkou mírou nezaměstnanosti, který se promítá v rostoucí dynamice mezd. V prosinci počet nezaměstnaných v Německu překvapivě klesl o 13 tis., když se naopak očekával nárůst o 15 tis. Podle našeho odhadu jádrová inflace v eurozóně setrvá poblíž 5 % po celé první pololetí a do konce letošního roku se pravděpodobně nedostane pod 3 %. ECB bude tudíž pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Vrcholu depozitní sazba podle naší prognózy dosáhne letos v červenci na úrovni 3,75 % oproti nynějším 2 %. Rizika přitom hodnotíme jako vychýlená ve směru ještě většího nárůstu. Obdobně i finanční trh nyní zaceňuje vrchol evropských sazeb v polovině roku při jejich dalším zvýšení v souhrnu o zhruba 150 bb.

Americký trh práce zůstává významným zdrojem inflačních tlaků a důvodem pro Fed, proč dále zvyšovat úrokové sazby. V prosinci bylo v USA v nezemědělském sektoru vytvořeno 223 tis. nových pracovních míst, oproti očekávání tedy o zhruba 20 tis. více. Největší nárůst zaměstnanosti zaznamenaly méně kvalifikované profese v oblasti služeb, kde však stále zaměstnanost zaostává za předpandemickou úrovní. Ve srovnání s odhady byla nižší i míra nezaměstnanosti, která klesla na 3,5 % (čekalo se 3,7 %). Touto optikou tedy silné napětí na americkém trhu práce stále přetrvává. Růst mezd i tak v prosinci mírně zpomalil. Zklamáním pro finanční trhy byl ale v závěru týdne hlavně prosincový ISM index ze služeb, který by naznačoval poměrně silné zhoršení situace v tomto sektoru. Index klesl z 56,5 b. na 49,6 b. oproti očekávaným 55,0 b. Důvodem bylo především horší hodnocení nových objednávek (z 56,0 b. na pouhých 45,2 b.). Minulý týden zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu však zároveň potvrdil odhodlání americké centrální banky dále zvyšovat úrokové sazby, a to i přesto, že to může vést k recesi ekonomiky a nárůstu nezaměstnanosti. Členové FOMC rovněž vyjádřili znepokojení nad tržním očekáváním ohledně jejich dalších kroků. Finanční trh totiž již pro druhou polovinu letošního roku počítá se snižováním sazeb Fedu, z vrcholu poblíž 5 % během jara. Se snižováním úrokových sazeb však letos nepočítá ani jeden člen FOMC. Nedůvěra investorů na finančních trzích v odhodlání Fedu držet sazby na vyšší úrovni po delší dobu může podle členů FOMC ztížit snahu o zkrocení inflace.

Americký dolar v uplynulém týdnu k euru mírně posílil. Globální úrokové sazby vesměs klesaly. Česká koruna v průběhu první poloviny minulého týdne zpevnila k 24 CZK/EUR a poblíž této úrovně se pak držela v jeho zbytku. Kurz tuzemské měny se tak přiblížil historicky nejsilnější úrovni mírně pod 23,90 CZK/EUR, které bylo dosaženo zhruba v polovině roku 2008, tedy v předvečer globální finanční krize. Posilující trend koruny z posledních dnů je však těžké vysvětlit ekonomickými daty. Ty naopak spíše hrají v její neprospěch. Zmínit lze problém tzv. dvojího deficitu, tedy výrazného schodku veřejných financí a deficitu na běžném účtu platební bilance. V neprospěch koruny hraje i očekávané pokračování zužujícího se úrokového diferenciálu, když zatímco ČNB již se zvyšováním úrokových sazeb pravděpodobně skončila (na což ukazuje rovněž záznam z posledního jednání, který jsme komentovali zde: https://bit.ly/3vLKahT), tak ECB a americký Fed v tom budou podle všeho dále pokračovat. Negativním faktorem je i nastupující recese tuzemské ekonomiky. Podobné neduhy však trápí také ostatní země rozvíjejících se trhů, kam koruna spadá, a v očích investorů tak nakonec může tuzemská měna vycházet relativně dobře. Dobře minulý týden dopadly i listopadové výsledky tuzemské průmyslové produkce. Ta po říjnovém poklesu o 2,7 % vzrostla meziměsíčně o 3,1 %. Přispěla k tomu zejména výroba aut, která se zvýšila o 15,9 % m/m, zatímco měsíc před tím o 9,9 % klesla. Více jsme měsíční data z reálné ekonomiky ČR komentovali zde: https://bit.ly/3vJl0R1.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688