Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.01.2023 14:59:00

Směr cyklické akcie. S nákupem technologií by expert Credit Suisse ještě počkal

Jonathan Golub z Credit Suisse se domnívá, že pravděpodobnost recese v USA je nyní nižší než před pár měsíci. Tento názor zakládá na klesajících inflačních očekáváních, které jdou ruku v ruce se silnějším růstem mezd. Tato kombinace spolu se stále silným trhem práce je pozitivní pro spotřebitele, a tudíž snižuje i pravděpodobnost recese. Jaký je stratégův celkový výhled pro příští rok?

Podle experta stojí snižující se pravděpodobnost poklesu amerického hospodářství i za rally, která přišla na podzim. Trhy jsou pak dokonce nastaveny na očekávání, podle kterých by inflace měla příští rok touto dobou klesnout k 2 %, tudíž by přicházela i výrazná změna v monetární politice americké centrální banky.

Trhy jsou na vývoj inflace a monetární politiku „fixované“ a popsaný vývoj by podle Goluba měl znamenat, že akcie si v následujících několika měsících povedou dobře. Index S&P 500 by pak měl podle Credit Suisse příští rok uzavřít na 4050 bodech. K tomu stratég dodal, že zpočátku bude akciím vládnout optimismus kvůli vývoji inflace, ale ten může ve druhé polovině roku upadat kvůli pokračujícímu silnému růstu mezd.

Právě růst mezd může nakonec vést k tomu, že Fed bude utahovat více, než se nyní čeká, a to by se projevilo i na akciích. Na dotaz týkající se technologických akcií pak Golub odpověděl, že jejich dosavadní korekce bývá většinou připisována rostoucím sazbám, na které jsou tyto akcie citlivější než zbytek trhu. On sám ale vidí hlavní příčinu korekce jinde.

Stratég připomněl, že v období uzavírání ekonomiky prudce stoupla poptávka po řadě technologických produktů včetně nových počítačů. Když se pak ekonomika otevřela, nastal další strukturální posun v poptávce, tentokrát směrem ke službám. Předchozí vysoká ziskovost technologických firem tak nyní kvůli této změně trpí a podle stratéga to může trvat ještě několik čtvrtletí.

S nákupem technologií by tedy stratég ještě počkal, a pokud se v USA skutečně nedostaví recese, nebudou podle něj atraktivní ani defenzivní sektory, jako je zdravotní péče, utility či zboží běžné spotřeby. Lepší mohou být cykličtější sektory a Golub zmínil zejména energetiku. Podle něj byla jejich dosavadní rally tažena zejména ziskovostí, valuace tedy stále neleží nijak vysoko. Zajímavé mohou být i akcie spojené s cestováním, ale u leteckých společností může atraktivitu snižovat případný růst cen ropy.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688