FS (Finanční správa)
Daně a účetnictví  |  07.01.2023 00:00:00

Na přihlášení k paušální dani zbývá pár dní. Termín pro podání oznámení ke vstupu do paušální daně je do 10. ledna 2023.

Nové úpravy týkající se paušální daně navazují na zvýšení limitu pro plátcovství daně z přidané hodnoty na 2 mil. . V rámci V této souvislosti došlo ke zvýšení hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu z 1 mil. na 2 mil. . Paušální daň tedy budou moci využít další podnikatelé. Termín pro podání oznámení ke vstupu do paušální daně je do 10. ledna 2023. Záloha na paušální daň je pak splatná do 20. dne kalendářního měsíce.

K přihlášení do paušálního režimu je nutné vyplnit Oznámení o vstupu do paušálního režimu. Toto oznámení je potřeba podepsat a podat na místně příslušný finanční úřad, zaslat poštou nebo podat přes datovou schránku. Na portálu MOJE daně je také dostupný elektronický formulář (konkrétně v sekci Daň z příjmů fyzických osob“ => „Oznámení o vstupu do paušálního režimu“).

Vzhledem k tomu, že zvýšením limitu příjmů pro možnost vstupu do paušálního režimu může být paušální daň stanovena poplatníkům daně z příjmů fyzických osob s velmi širokým rozpětím příjmů, není jako v předchozích letech stanovena paušální daň a veřejná pojistná všem ve stejné výši, ale zavádí se 3 pásma paušálního režimu odvozená od výše a charakteru příjmů poplatníka. V každém zvoleném pásmu budou poplatníci platit jinou výši paušálních záloh a v návaznosti na tuto skutečnost, bude rozdílně vysoká i paušální daň a paušální veřejná pojistná.

Výše měsíční paušální zálohy pro rok 2023 se bude odvíjet od poplatníkem zvoleného pásma paušálního režimu. V I. pásmu paušálního režimu bude činit celková výše paušální zálohy 6 208 . V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 722 , minimální sociální pojistné navýšené o 15 %, tj. ve výši 3 386 a daň z příjmů ve výši 100 . Celkové paušální zálohy pro II. a III. pásmo jsou vyšší (pro II. pásmo 16 000 a pro III. pásmo 26 000 ) a jsou podrobně rozepsány na webu Finanční správy, kde jsou dostupné i odpovědi na nejčastější dotazy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688