Okénko BIG EXPERT  |  06.01.2023 16:47:03

Vladimír Pikora: Nové statistiky z ekonomiky nejsou povzbudivé. Průmysl brzdí, stavebnictví klesá a zahraniční obchod je v deficitu.

Průmysl prudce brzdí

Průmyslová výroba v listopadu meziročně reálně vzrostla o 0,5 %. To znamená, že průmysl zpomaluje, protože v říjnu rostl ještě o 3,1 %. Není se čemu divit, všude se projevují dražší ceny energií, které vedou k poklesu poptávky. Propouštění je za daných okolností jen otázkou času.

Struktura tuzemské výroby říká, že nad vodou nás drží automobilová výroba. Je ale otázkou jak dlouho, protože vývoj ve světě je negativní. To ukazuje například fakt, že reálná hodnota nových zakázek klesá mnohem rychleji u zahraničních než domácích zakázek. Jinými slovy, nákaza přichází ze zahraničí.

Vzhledem k tomu, že září a srpen výrazně vybočovaly z letošního trendu, nebudou výsledky za celý rok nijak tragické. Ačkoliv reálná data ještě nejsou k dispozici, očekávám, že v roce 2022 rostl průmysl

o 1,5 %.

V roce 2023 se situace v průmyslu dále zhorší. Myslím, že můžeme čekat mírný pokles kolem jednoho procenta. Drahé energie, růst mezd a slabší zahraniční poptávka budou totiž pro tuzemský průmysl stále představovat vážný problém.

Stavebnictví se nedaří

Stavební produkce v listopadu meziročně reálně klesla o 0,8 %.  Stavební úřady vydaly o 6,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 22,6 %. Ani tento výhled
do budoucna tedy není dobrý. Bude se stavět méně a za méně peněz.

I když ani zde ještě nejsou konkrétní data, očekávám, že stavebnictví loni rostlo kolem 2 %. Příští rok však bude horší - hypotéky nebudou dostupnější než letos a trh nemovitostí zůstane po většinu roku zamrzlý. Ačkoliv ceny nemovitostí jako celek budou klesat, ceny nových bytů kvůli drahým vstupům klesnout nemohou. Logicky se proto bude stavět méně. Odhaduji pokles kolem 2 %.

Zahraniční obchod má hluboký deficit

Podle předběžných údajů skončila v listopadu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 25,5 mld. Kč, což je šílené číslo. Ještě loni v listopadu jsme měli přebytek 3,9 mld. Kč.

Důvod je prostý. Na vině jsou především válka na Ukrajině a drahé energie z dovozu. Deficit s ropou a zemním plynem nám vzrostl o 11,1 mld. Kč. Deficit by byl ještě větší, kdyby obchodu nepomohl vyšší vývoz aut vyrobených v tuzemsku.

Z pohledu dynamiky zahraničního obchodu je zajímavé, že i přes zhoršující se sentiment ve světě roste vývoz meziročně o 10,8 %, což je uspokojivé číslo. Bohužel dovozy rostou ještě rychleji, když si připsaly 18,7 %.

I zde zatím chybí konkrétní data za celý rok 2022, ale očekávám deficit obchodní bilance kolem 220 mld. Kč. V roce 2021 přitom byla tato bilance v přebytku ve výši 7,3 mld. Kč. Pro budoucnost bude důležité, jak se budou vyvíjet ceny energií, jež, jak očekávám, budou v létě opět drahé. Předpokládáme tedy, že za celý rok 2023 bude deficit jen o něco málo nižší než v roce 2022.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

St 10:15  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)
27.03.2024  Česko je zpět na inflačním cíli, koruna je však nejslabší za poslední dva roky Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688