Jakub Procházka (BusinessInfo.cz)
Okénko pro podnikatele  |  06.01.2023 09:40:27, aktualizováno 09:59:55

Daňová progrese v Česku: Kdo zaplatí vyšší daň z příjmu?

Vzhledem k nedávno zavedeným legislativním změnám zaplatí za rok 2022 většina lidí méně na dani z příjmů. Mnohé OSVČ s vysokými příjmy si ale pohorší.

V roce 2021 byla zrušena solidární daň z příjmů pro bohaté, zavedena ale byla jiná forma progrese. Solidární daň byla od roku 2013 jedinou stopou daňové progrese v Česku. Bohatší tak odváděli státu vyšší procento z výdělku než průměrná populace. „V roce 2021 se ale stejně jako superhrubá mzda solidární daň zrušila a nahradila ji jiná forma progrese,“ připomíná poradce Michal Dvořáček. 

Podnikatelé, kteří v roce 2022 vydělali přes 1 867 728 korun (48násobek průměrné mzdy), zaplatí letos na jaře vyšší daň z příjmů než ostatní. Zisky nad tuto hranici podléhají ještě vyššímu zdanění než v případě solidární daně. Roční příjmový limit (pro OSVČ) se od loňského roku zvýšil o více než 166 000 korun.

Z příjmů nad limit vyšší daň

Zatímco drobní živnostníci platí a nadále budou platit patnáctiprocentní daň, vysokopříjmovým se daňový základ zvedá na 23 procent. Dobrou zprávou je, že je to jen u příjmů nad limit. Ten odpovídá 48násobku průměrné měsíční mzdy v Česku, stanovené pro rok 2022 na 38 911 korun. „V praxi to znamená, že podnikatel, který bude mít za rok 2022 hrubý příjem například 2 000 000 korun, odvede z 1 867 728 korun patnáctiprocentní daň a ze zbylých 132 272 korun 23 procent,“ připomíná poradce.

Všichni bez výjimky mohou nadále uplatnit základní slevu na poplatníka, která se loni se zvýšila na 27 840 korun a letos stoupla dokonce na 30 840 korun. Upozorňujeme, že přirážku musíte každý rok přiznat v daňovém přiznání.

Zaměstnanci bez pardonu

Zaměstnancům se daň počítá pouze z hrubé mzdy ve výši 15 procent. Jen pokud vydělali více než 155 644 korun měsíčně hrubého, platí z částky nad touto hranicí třiadvacetiprocentní daň. Dávku tedy zaplatí zaměstnanci, kteří měli vyšší hrubou mzdu než zmíněný roční limit, případně OSVČ, jež mají vyšší základ daně z podnikání (příjmy minus výdaje).

Z dalších vedlejších příjmů, tedy z kapitálu, pronájmu, výher apod. se progresivní daň do státní pokladny neodvádí. „Lidé, kteří prodali nemovitost, případně měli příjmy z kapitálového majetku, progresivní daň neplatí. Pokud ale nesplnili podmínky pro osvobození tohoto příjmu od daně z příjmu fyzických osob, budou z něj muset odvést běžnou daň,“ upozorňuje daňová expertka Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Zatímco živnostníci jsou zvyklí podávat daňové přiznání každoročně, zaměstnanci tuto povinnost nemají, pokud si nepřivydělávají samostatně výdělečnou činností.

Jak je to s pojištěním?

Odvodům na sociální a zdravotní pojištění podléhají pouze aktivní příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti.

Sociální pojištění se platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu. jinými slovy: Lidé s vysokými příjmy na progresi výrazně neprodělají. V praxi to znamená, že ať vyděláte dva nebo tři miliony ročně, zaplatíte stejně vysoké pojistné.

Nejvyšší částka, již mohou OSVČ zaplatit sociálce, činí pro rok 2022 přesně 545 377 korun (tedy 29,2 procenta z 48násobku průměrné mzdy stanovené na 38 911 korun). Každý majitel živnostenského listu totiž platí na důchodové pojištění 29,2 procenta z takzvaného vyměřovacího základu.

Zdravotní pojištění se naopak vždy odvádí z celého příjmu a není pro něj stanoven žádný strop.

Jakub Procházka

Jakub Procházka

Jakub Procházka

Zaměřuje se na problematiku daní, příběhy českých firem a také zahraniční obchod. Dříve pracoval mimo jiné v denících Svobodné slovo, Metro, E15 a podnikatelském týdeníku Profit. V současnosti působí jako redaktor a editor portálu BusinessInfo.cz.



BusinessInfo.cz

BusinessInfo.cz je online portálem pro drobné živnostníky, malé i střední podnikatele a exportéry. Nabízíme aktuální informace z první ruky, ověřené konkrétními úřady a organizacemi státní správy v Česku a zahraničí. Gestorem projektu je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a realizátorem agentura CzechTrade – díky tomu jsme a vždy budeme bez reklam.

Více informací na www.businessinfo.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688