Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  06.01.2023 07:27:26

Ohlédnutí za rokem 2022

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Začátek loňského roku byl ve světě kryptografie celkem poklidný. Sice takřka všechny měny ustoupily ze svých největších zisků, kterých dosahovaly v listopadu 2021, ale stále nic nenasvědčovalo tomu, že by investoři do krypta mohli zažít jeden z nejhorších, ne-li vůbec ten nejhorší rok na poli kryptoměn. Do roku 2022 vstoupil segment kryptoměn s celkovou tržní kapitalizací přesahují hodnotu 2,2 bilionů dolarů. Události právě skončeného roku 2022 však donutily investory k prodeji rizikových aktiv, což zapříčinilo propad celkové tržní kapitalizace pod úroveň 800 mld. dolarů. Lze tak konstatovat, že euforické vrcholy, kterých kryptoměny dosahovaly v roce 2021, se v průběhu loňského roku zvrhly v dlouhotrvající medvědí trh, který po sobě zanechává v kolapsu bývalé hlavní hráče celého odvětví. Popřípadě ještě hůře, protože některé projekty rovnou vyhlásily bankrot.

Je až s podivem, že válečný konflikt na Ukrajině, který svou agresí vyvolaly dobyvačné choutky Ruské federace, kryptografický trh v podstatě zpracoval. Po napadení Ukrajiny Ruskem dne 24.02.2022 se v následujících týdnech sice kurzy kryptoměn propadly, ale své ztráty dokázaly do konce dubna smazat a třeba hlavní kryptoměna bitcoin se v té době obchodoval kolem úrovně 48000 dolarů.

Vliv centrálních bank

Pomyslně nalomený vaz celému segmentu tak způsobily až centrální banky a jejich odklon od levných peněz směrem k zvyšování úrokových sazeb. Touto změnou postoje dali centrální bankéři jasně najevo, že zahájili frontální útok proti rostoucí inflaci. Mnoho nadšenců a podporovatelů teze, že bitcoin je právě ten "svatý grál", díky kterému investoři ochrání své investice před dopady inflace do jejich portfolií, tak museli být zklamaní. Ukázalo se totiž, že bitcoin podléhá inflačním tlakům a s nimi spojeným chováním stejně, jako kterákoliv riziková investice. Rychlý odprodej rizikového kapitálu znamenal nenadálé problémy pro mnoho projektů. Některé situaci řešily zmrazením transakcí, v jiných projektech byly odhaleny podvody a v neposlední řadě tato neutěšená situace vyústila v několik bankrotů. 

Za všechny lze jmenovat dvě nejvýraznější události loňského roku. Tou první byl květnový krach do té doby 8. největší kryptoměny a 4. nejhodnotnějšího stablecoinu dle tržní kapitalizace TerraUSD, když tento algoritmický stablecoin ztratil vazbu na svou vyrovnávací kryptoměnu Lunu. Druhou významnou událostí, která negativně zasáhla celý kryptografický sektor, byl krach do té doby 3. největší kryptografické burzy FTX, dle tržní kapitalizace.

Ethereum (ETH)

V polovině září pak došlo k události, která ještě není zdaleka plně doceněna ať již investory, či širší odbornou komunitou. Jak jinak si vysvětlit následné dění na ethereu poté, co byl úspěšně proveden upgrade Merge, ale do růstu kurzu se tato událost vůbec nepromítla, protože ethereum následující týdny nadále významně ztrácelo svou hodnotu. Nicméně hladký přechod z metody těžby proof-of-work (PoW) na ověřování transakcí metodou proof-of-stake (PoS) je významným úspěchem v kryptografickém odvětví. Navíc tento technologický počin umožňuje vývojářům Etherea v budoucnu zlepšit škálování transakcí, soukromí a v neposlední řadě využít protokol pro vytvoření finanční vrstvy.

Díky přechodu z metody PoW na metodu PoS došlo k významnému snížení energetické náročnosti celé sítě o 99,95 %. Celá síť tímto krokem zároveň předešla možnosti, že by na ni mohly v budoucnu dopadnout uvažované sankce na kryptoměny, které jsou těženy metodou PoW. Na druhou stranu, Ethereum po přechodu a uzamčení vkladů investorů zatím neumožňuje jejich zpětný výběr. Přitom možnost výběrů uzamčených vkladů je klíčovou funkcí, která by do budoucna měla zajistit hladký chod celé sítě. Christine Kim, výzkumná pracovnice společnosti Galaxy Digital, pak k této problematice uvedla, že dle vyjádření vývojového týmu Etherea by situaci měl vyřešit tzv. Šanghajský upgrade protokolu, který by měl být nasazen již v průběhu března 2013, a který právě bude zahrnovat možnost výběrů uzamčených vkladů ETH.

Nicméně medvědí nálada na kryptografickém trhu se do kurzu ETH promítla takřka nejhůř ze všech největších kryptoměn. ETH nenavázalo na rok 2021, kdy jeho tržní kapitalizace vzrostla nejvýrazněji a v loňském roce odepsal necelých 70 % (68 %). Za rok 2022 se tak ETH umístil jen na 10. místě z pohledu výkonnosti dané kryptoměny.

Graf vývoje kurzu ETH v roce 2022 | zdroj CoinBank Trader.cz

Bitcoin (BTC)

I když se bitcoinu dařilo o trochu lépe než jiným menším kryptoměnám, také výrazně on pocítil odklon od rizikového kapitálu. Oproti svým nejvyšším hodnotám z listopadu 2021 na úrovni 68800 dolarů se propadnul dokonce o 76 %. Pokud budeme brát vývoj jen za loňský rok, tak BTC ztratil na své hodnotě 65 %. Po novém roce se bitcoin obchoduje poblíž úrovně 16500 dolarů.

Odborníci pak v BTC nadále spatřují alternativu ke zlatu ve světě digitálních financí. Za všechny lze uvést vyjádření Alexe Thorna, vedoucího výzkumu ve společnosti Galaxy Digital, který uvedl, že:

„Nemyslím si, že by trh změnil svůj pohled na bitcoin, který vnímá jako možnost budoucnosti, kdy se s kryptoměnou zachází jako s digitálním zlatem a zároveň je brán jako protest proti nedůvěryhodnosti centrálního bankovnictví.“

Tuto tezi pak potvrzují i samotní uživatelé, kteří v loňském roce ze všech kryptoměn nejčastěji vyhledávali právě BTC. Dle zprávy od In Bitcoin We Trust dosáhl BTC průměrně 28,4 milionů zobrazení za měsíc ve vyhledávači Google. Pro porovnání, ETH vyhledávalo průměrně jen 3,8 milionů uživatelů měsíčně.

Graf vývoje kurzu BTC v roce 2022 | zdroj CoinBank Trader.cz

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin, tato původní "meme" mince, také povětšinou kopírovala vývoj na světovém kryptografickém trhu. Dogecoin drží převážně drobní investoři, kteří jsou náchylnější k unáhlenému jednání v případě výkyvů trhu. I proto tato kryptomince za celý loňský rok ztratila 60 %. Od svých maximálních hodnot, kterých DOGE dosáhnul již v květnu roku 2021, se propadnul dokonce o 64 %.

Mezi propagátory této kryptoměny patří jeden z nejbohatších lidí na naší zemi, Elon Musk. Jeho jakékoliv vyjádření na adresu této kryptoměny má potenciál ovlivnit kurz DOGE. Přesto, že se jedná o kryptoměnu, která nemá žádnou možnost širšího využití a původně vznikl jako vtip, je drobnými investory akceptován jako jedna z možností pro diverzifikaci investičního portfolia. Otázkou však zůstává, kde by se DOGE nacházel nebýt významné podpory Elona Muska.

Dogecoin měl, dle výzkumu Galaxy Digital, sice férový start, když nedocházelo k předprodejům ani k získávání rizikového kapitálu, pomocí kterého by tvůrci podpořili start této kryptoměny, ale aktuálně mu chybí dostatek dalšího vývojářského úsilí a postrádá dlouhodobý plán budoucího směřování. Nadále tak zřejmě bude závislý zejména na podpoře Elona Muska a jeho případných obchodních rozhodnutí. Názorný příklad se udál ve 4. čtvrtletí loňského roku, kdy DOGE překonal většinu ostatních kryptoměn. Za vzestupem stála dohoda o koupi Twitteru Elonem Muskem, když uživatelé DOGE začali spekulovat, že by tento nákup mohl mít pro držitele Dogecoinu nějaké výhody.

Graf vývoje kurzu DOGE v roce 2022 | zdroj CoinBank Trader.cz

BNB a OKB

Svým způsobem se může jednat o pomyslné vítěze, alespoň tedy v případě tokenu OKB. Jak BNB, tak OKB jsou tokeny, které jsou spojeny s určitou kryptografickou burzou. Zatím co token BNB je nativní token, který je spjat s burzou Binance, tak token OKB je nativním tokenem pro ekosystém burzy OKX. Z těchto dvou tokenů výrazněji ztratil token BNB, který za loňský rok odepsal 53 %. Naproti tomu token OKB odepsal pouhých 17 %. 

Burzovní tokeny sice mohou svým držitelům poskytovat specifické výhody, jako např. nižší poplatky za obchodování nebo třeba možnost hlasovat o rozhodnutích burzy, ale také mohou být rychle znehodnoceny. Čehož jsme byli svědky právě zhruba v polovině listopadu 2022, kdy zbankrotovala do té doby jedna z největších kryptoburz na světě FTX a její burzovní token FTT v mžiku ztratil veškerou svou hodnotu. Investoři do takových tokenů by si navíc měli uvědomit, že burzovní tokeny jsou téměř vždy spojeny s úspěchem, či neúspěchem kryptografické burzy a částečně jí také slouží jako firemní kapitál.

Graf vývoje kurzu BNB v roce 2022 | zdroj CoinBank Trader.cz

 Graf vývoje kurzu OKB v roce 2022 | zdroj CoinMarketCap.com

Monero (XMR)

Monero těží oproti svým konkurentům, jako jsou Bitcoin a Ethereum, ze svého výchozího nastavení. Svým uživatelům totiž nabízí méně cenzurovatelné soukromí transakcí, aniž by vyžadovalo využití služeb pro míchání kryptoměn. Monero sice využívá veřejný blockchain jako ostatní kryptoměny, ale pro zvýšení soukromí transakcí je opatřen technologiemi, které zastírají transakce, aby bylo dosaženo anonymity a zaměnitelnosti. Díky tomu nelze dešifrovat adresy obchodující s XMR, částky transakcí, zůstatky na adresách a ani historii transakcí.

Vzhledem k faktu, že XMR za celý loňský rok oslabilo "jen" o 42 %, lze předpokládat, že uživatelé v této kryptoměně spatřovali díky větší anonymitě transakcí větší užitek než v případě ostatních kryptoměn na trhu. To naznačuje, že loňský turbulentní rok opět vrátil potřebu uživatelů na soukromí u kryptoměnových transakcí.

Graf vývoje kurzu XMR v roce 2022 | zdroj CoinBank Trader.cz


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

04.01.2024Ohlédnutí za rokem 2023 a výhled do roku 2024 Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.02.2022Ohlédnutí za rokem 2021 Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688