Patria (Patria Finance)
Energie  |  06.01.2023 06:03:00

Krize nekrize. Německo loni zvýšilo vývoz elektřiny sousedům

Německo loni do sousedních zemí vyvezlo více elektřiny, než dovezlo, a to navzdory energetické krizi v domácím prostředí. Důvodem je větší množství energie z obnovitelných zdrojů a větší poptávka z Francie, napsala agentura Reuters.

Hlavními vývozními destinacemi byly Švýcarsko a Rakousko. Výrazný posun ale nastal v případě Francie, kam Německo vyvezlo více, než dovezlo. Druhá největší ekonomika eurozóny je závislá na jaderné energii, loni ji ale trápily technické problémy reaktorů, které omezovaly výrobu. Stalo se tak, že Francie vyrobila v roce 2022 o 15,1 % méně energie a objem zaostal za vnitrostátní spotřebou o 1 %. Objem exportu z Německa do země galského kohouta se tak meziročně zdvojnásobil.

Data z tradingu ukazují, že sousedé Německa nadále závisejí na přebytečné energii z největší evropské ekonomiky, když nemají dost z vlastních zdrojů.

Německý exportní přebytek vzrostl podle asociace energetického průmyslu BDEW na 27,5 terawatthodin (TWh) ve srovnání s 20,8 TWh před rokem. Německý dovoz elektřiny v roce 2022 konkrétně činil 51 TWh, což bylo o 2,6 % méně než v roce 2021, zatímco export meziročně vzrostl o 7,3 % na 78,5 TWh, což představuje čistý exportní přebytek.

Francie řešila svoji vlastní energetickou krizi a k tomu výpadky v důsledku opožděné údržby a zátěžové koroze. Podle vlády v Paříži už ale problémy tak vážné nejsou.

Německá výroba z obnovitelných zdrojů vzrostla v roce 2022 o 8,5 % na 233,9 TWh, uvedl energetický regulátor. Produkce větrné energie na pevnině se díky silnému větru zvýšila o 12,4 % a na moři o 2,9 %. Produkce solární fotovoltaiky vzrostla v dlouhém a slunečném létě o 18,7 % na 46,6 TWh.

00

Francie, Švýcarsko a Rakousko meziročně zvýšily dovoz energií z Německa, stejně jako Česká republika, Belgie a Norsko. Nizozemsko, Polsko, Švédsko, Dánsko a Lucembursko dodávky z Německa omezily.

000

Grafy dovozu a vývozu nicméně plně neodrážejí obchodní aktivity na konvergujícím obchodovaném velkoobchodním trhu. Je to proto, že provozovatelé přenosových soustav organizují přeshraniční toky s ohledem na limity způsobené historickými úzkými hrdly, takže čísla zahrnují čisté tranzitní a odkloněné objemy, takzvané kruhové toky.

Vzorce dovozu ukázaly, že do Německa proudí více nizozemských objemů a objemů ze skandinávských zemí, kde fungují podmořské kabely pro norskou a švédskou energii. Dánsko navíc nabízí pozemní a tranzitní spojení přes Jutský poloostrov. Objemy pocházející mimo jiné ze Švýcarska, Rakouska, Polska loni klesly.

0000

Aby byl nástup harmonizovanějších trhů s elektřinou rychlejší, bylo na konci roku 2020 otevřeno nové propojení mezi Německem a Belgií, které omezilo tranzity přes Nizozemsko. V polovině roku 2021 začalo fungovat nové propojení do Norska, které má usnadnit především export německé větrné a solární energie a dovoz norské energie z vodních elektráren.
002

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

04.07.2023Německo - vývoz v květnu klesl o 0,1%, vývoz rostl o 1,7% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.04.2021Pražská burza loni zvýšila zisk, zvýší i dividendu Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
05.10.2020Krize nekrize, byty jdou na dračku Ing. Petr Golka (Ronda Invest)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688