Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.01.2023 18:47:06

Počasí: Zima nadále váhá. Bude kolem 8 °C

Zimní pauza u počasí pokračuje. Do střední Evropy proudí teplý vzduch od oceánu. Ve čtvrtek to bylo dokonce velmi dynamické čerstvé proudění doprovázené velkým vichrem. Jelikož je oceán docela vyhřátý, jsou i teploty vzduchu v naší části Evropy vysoké. Počasí chystá ochlazení kolem 10. ledna, avšak podle stávajících prognóz nebude ochlazení velké a teplé počasí se potom asi vrátí. Vysoké teploty nadále likvidují zimní sezónu na horách. V Alpách se nyní rozběhla diskuze o tom, že budoucnost pro zimní sporty není dobrá. Pro alpské země je navíc zimní lyžařská turistika obrovským zdrojem příjmů. 

Zpátky k nám. Počasí bude nadále dynamické oceánské, tak trochu předjarní. Jednotlivé frontální systémy budou v rychlém západním proudění postupovat do střední Evropy. Slunce na obloze bude střídat proměnlivá oblačnost, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Na horách budou srážky střídavě sněhové. Kolem středy se ochladí a sněhové srážky se objeví od středních poloh. Pokud se v noci vyjasní, mohou být nepříjemné ranní teploty kolem nuly. Třeba ve středu ráno se objevilo na mnoha místech Česka náledí a vzniklo mnoho nehod. Proto za volantem opatrně.


Předpověď počasí na další dny 

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přechodně až polojasno. Od jihozápadu přechodně místy slabý déšť. Teploty 7 až 12 °C. 

V sobotu bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle přeháňky. Teploty 8 až 12 °C.

V neděli bude většinou zataženo, místy mlhy. Ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Teploty 3 až 7 °C.

Od pondělí bude zataženo až oblačno, občasný déšť či přeháňky, od západu nad 700 m n. m. i sníh. V dalších dnech přechodně i chladněji a sníh od středních poloh. Teploty 4 až 8 °C, postupně 0 až 5 °C. Později zřejmě znovu tepleji.

Počasí 7.1.2023

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty