Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.01.2023 17:27:10

Inflace s přispěním nižších cen pohonných hmot v prosinci klesla (Měsíční předpovědi)

Průmyslová produkce podle našeho odhadu v listopadu částečně korigovala předchozí výrazný meziměsíční pokles. Pomoci by k tomu měly pokračující odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích a obnovení vyšší produkce energetického průmyslu po předchozí dílčí odstávce. Maloobchodní tržby v důsledku výrazného snížení reálných příjmů domácností v listopadu pravděpodobně pokračovaly v meziměsíčním poklesu. Meziroční inflace by měla podle nás klesnout z 16,2 % na 15,8 % v prosinci. Na nižší meziměsíční dynamiku spotřebitelských cen působilo hlavně výrazné zlevnění pohonných hmot.

Oživení v automobilovém a energetickém sektoru podpořilo růst průmyslu

V listopadu podle našeho odhadu došlo k oživení průmyslové produkce a ta tak meziměsíčně vzrostla o 1,2 % (SA) po překvapivě silném říjnovém poklesu o 3,7 %. Údaj za říjen byl poznamenán výpadky v automobilovém a energetickém sektoru v důsledku obnovení problémů se subdodávkami v prvním z nich a odstávek v jaderných elektrárnách ve druhém. Pokračující normalizace dodavatelských řetězců a návrat jaderných bloků JE Dukovany do provozu na zhruba 85 % potenciální kapacity v listopadu pravděpodobně významně přispěly k meziměsíčnímu růstu průmyslové produkce. Podle Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) vzrostla v listopadu výroba automobilů meziměsíčně o téměř 17 %, respektive 4,8 % po sezonním očištění, po výrazném poklesu v předchozím měsíci. Odhadujeme tak, že produkce zpracovatelského průmyslu vzrostla o 0,5 % m/m, zejména právě díky výrobě aut. Naopak energeticky náročné sektory zřejmě nadále doplácely na vysoké ceny energií, i když se tento negativní vliv díky nedávnému poklesu cen energetických komodit zmírnil. Předstihové indikátory nenasvědčují výraznému zlepšení v nejbližších měsících, přičemž mezi nejčastěji skloňované problémy patří nižší poptávka. Přestože se PMI ve zpracovatelském průmyslu stabilizoval, čímž se zastavilo jeho výrazné zhoršování pozorované od července, podnikatelský sentiment zůstává i nadále slabý. Vývoj průmyslu by podle nás měl setrvat na sestupné trajektorii, přestože se ukázalo, že většina odvětví je vůči dopadům energetické krize odolnější, než se původně předpokládalo. Vládou schválené stropy cen energií pro podniky s největší pravděpodobností přinesou od začátku letošního roku významnou úlevu. V meziročním vyjádření se podle našeho odhadu celková průmyslová výroba v listopadu snížila o 1,4 % poté, co v říjnu vzrostla o 3,1 % (WDA; loňský listopad měl meziročně stejný počet pracovních dní). Výkyv do záporných hodnot je částečně ovlivněn efektem srovnávací základny.

Ceny pohonných hmot v prosinci výrazně klesly

Spotřebitelské ceny podle našeho odhadu po listopadovém růstu o 1,2 % v prosinci meziměsíčně stagnovaly, po sezonním očištění pak jejich růst zpomalil z 1,6 % na 0,4 % m/m. Důvodem byl především výrazný pokles cen pohonných hmot, který odhadujeme ve výši 11,5 % m/m. Snižující se ceny u čerpaných stanic se zpožděním reagovaly na zlevnění surové ropy ze zhruba 100 USD/barel do blízkosti 80 USD/barel. Ceny potravin meziměsíčně nadále rostly, oproti listopadu však podle našeho odhadu pomalejším tempem. Na pozadí působení tzv. úsporného tarifu a před lednovým zavedením cenových stropů pravděpodobně v růstu pokračovaly i ceny energií. Jádrová inflace v meziměsíčním SA vyjádření v listopadu významně zpomalila z 0,9 % na 0,5 %. Další mírné zpomalení na 0,4 % očekáváme v prosinci. V meziročním vyjádření by mělo dojít k jejímu zpomalení z 13,8 % na 12,8 %, když bude stále silněji působit vyšší srovnávací základna. V souhrnu očekáváme, že celková meziroční inflace klesla z 16,2 % na prosincových 15,8 %.

Propad reálných příjmů se podepisuje na nižších maloobchodních tržbách

Očekáváme, že v listopadu pokračoval pokles reálných maloobchodních tržeb. Bez prodejů aut se tržby podle našeho odhadu snížily meziměsíčně o 0,8 % po říjnovém propadu o 1,8 %. Na zbrzdění tempa poklesu mohlo působit nepatrné zlepšení spotřebitelského sentimentu, který však i přesto zůstává z historického pohledu velmi nízký. Od ledna do října loňského roku se tržby bez prodejů aut snížily v souhrnu o 6 %, zhruba na úroveň začátku roku 2021. Potenciál pro jejich další pokles se však podle našeho názoru ještě nevyčerpal. Dosavadní propad reálných mezd byl totiž ještě hlubší. Reálné mzdy ve třetím čtvrtletí loňského roku v průměru klesly až na úroveň přelomu let 2017 a 2018. Negativní trend vývoje pravděpodobně přetrval i v případě prodejů aut. Celkové maloobchodní tržby tak podle nás klesly meziměsíčně o 0,7 %. V meziročním srovnání by celkové prodeje měly být nižší o 7,1 %, bez automobilového segmentu pak o 7,9 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688