Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  05.01.2023 09:27:36

Pražská burza rostla i ve středu (+0,92 %), dařilo se především bankám - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,230 bodů (+0.9% d/d); objem: 509 mil.

Pražská burza pokračovala v raste aj v stredu, kde index PX posilnil o 0,92 %. Najviac sa darilo bankám, kde Erste Group si pripísala 2,7 % na 762 a Komerční banka 0,9 % na 669 . Moneta Money Bank zaostala za ostatnými bankami, ale mierne pridala (+0,4 %) a deň uzavrela tesne pod hranicou 76 .

Poisťovňa VIG stúpla na 547 so ziskom 0,92 %. ČEZ neudržal denné zisky a v záverečnej aukcii ich odovzdal. Záver bol na zelenej nule. Naopak s miernou stratou uzavreli akcie Colt CZ, a to -0,35 % na 565 , i Philip Morris (-0,24 %).

USA - Dow Jones: 33,270 (+0.4%); S&P500: 3,853 (+0.8%); Nasdaq: 10,459 (+0.7%)

Poprvé se v novém roce 2023 Wall Street zazelenala, i když k přesvědčivému růstu měly hlavní indexy ještě daleko. Během dne si přitom akcie vedly lépe až do zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, které sice nepřineslo nic výrazně nového, ale investorům bylo připomenuto aktuální nastavení měnové politiky a ani stále velmi silný trh prácehmatatelnějšímu zmírnění inflačních tlaků nepřispívá.

Obavy ohledně zdraví světové ekonomiky jsou stále v centru pozornosti obchodníků s ropou, a tak černé zlato sestoupilo opět blíže k prosincovým hodnotám okolo 70 USD za barel. Ropě nepřidaly ani zprávy ze Saudské Arábie, jejíž představitelé plánují snížit vývozní ceny ropy za dodávky do Asie.

tzv. blue chips si nejhůře vedly akcie Microsoftu (-4,4 % d/d) poté, co jedna z investičních bank snížila své doporučení a také cílovou cenu. Svůj krok okomentovala obavami ohledně většího zpomalení růstu cloudových služeb, než se původně očekávalo. Naopak celý sektor polovodičů se nadechl k solidnímu růstu po zprávách, že by Čína měla údajně zrušit velký podpůrný balík pro svůj polovodičový průmysl, a tím by mohlo utichnout, alespoň dočasně, soupeření s USA. Prostředky bude Čína potřebovat na zvládnutí boje s koronavirovou pandemií.

Komentář k devizovému trhu

Středoevropské měny pokračovaly v pozitivním vývoji, rozhodující byl sentiment a měny nereagovaly na žádnou zprávu. Koruna k euru posílila o 10 haléřů na nové 12leté maximum 23,97 CZK/EUR. Koruna se postupně posunula dokonce na dosah 15letého maxima (23,93). Výraznější zisky si připsal opět maďarský forint (+1,0 % d/d; 396 HUF/EUR), který se poprvé od poloviny září dostal pod hranici 400 HUF/EUR. Polský zloty (+0,2 % d/d; 4,67 PLN/EUR) mírně posílil a bez větší reakce přešel zasedání centrální banky.

Dolar k euru drobně oslabil a vrátil se zpět nad 1,06 USD/EUR. Dolar se vrátil zpět do pásma 1,06-1,07, kde se obchodoval druhou polovinu prosince. Následně korunadolaru ve středu posílila o 20 haléřů na 22,60 CZK/USD.

Kalendář – významné události

11:00 – Eurozóna: PPI (listopad)
14:15 – USA: ADP – změna zaměstnanosti (prosinec)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688