chmi.cz (ČHMÚ)
05.01.2023 09:00:00

Teplotní rekordy vysoko nad dlouhodobým průměrem vyvolávají otázky, jak na ně zareaguje příroda. Neprojeví se současná situace na budoucí úrodě?

Na otázky iDNES odpovídá Lenka Hájková z ČHMÚ: „Situace je samozřejmě atypická a na přírodu působit může… Na druhou stranu vysoké teploty zatím netrvají tak dlouho, stále máme krátké dny a je velký předpoklad, že se ochladí. S přírodou tudíž samo toto oteplení pravděpodobně příliš neudělá.“ 
👉 Potencionální rizika, i když vzhledem k očekávaném vývoji počasí nepravděpodobná, existují. Jaká? 
❄️🌱 „Pokud nebude ležet sněhová pokrývka a přijdou výrazné mrazy, je to nebezpečné například pro polní plodiny, které mohou vymrznout, některé zaniknout, s čímž se pak pojí menší úroda a výnosy,“ vysvětluje odbornice z ČHMÚ. 
☀️⛄️💦 Nedostatek sněhu by neprospěl ani samotné půdě - na jaře ji dosycuje právě sněhová pokrývka a její deficit by tak mohl přispět ke vzniku sucha

ℹ️📉 Uvažovat o podobných scénářích by však mělo smysl v situaci, kdy by teplá vlna trvala delší dobu. Koncem týdne však očekáváme opět ochlazení.

Více  zde.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty