ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  04.01.2023 08:51:33

Státní rozpočet skončil v roce 2022 schodkem 360 mld. - Ranní glosa

Státní rozpočet skončil v roce 2022 schodkem 360 mld.

Hospodaření státu za minulý rok skončilo se schodkem 360,4 mld. . Oproti říjnové novele státního rozpočtu, jež počítala s deficitem 375 mld., jde o lepší výsledek díky vyššímu výběru daní a prozatím i nižším výdajům v souvislosti s kompenzacemi podnikům v rámci energetické krize. Meziročně se schodek státního rozpočtu sice snížil o 59 mld., stále jde však o historicky třetí nejhorší výsledek hospodaření státu po pandemických letech 2020 a 2021.

Výsledek rozpočtu v roce 2022 významně ovlivnily mimořádné výdaje spojené s válkou na Ukrajině a inflačním, potažmo energetickým šokem. Ty zahrnovaly například mimořádnou valorizaci důchodů (+27 mld.) a úsporný energetický tarif pro domácnosti (+17,4 mld.). Dalších přibližně 20 miliard bylo vynaloženo na zvládnutí uprchlické krize z Ukrajiny. Na druhé straně, vysoká inflace zároveň generovala nárůst daňových příjmů. Finální výsledek hospodaření ovlivnilo také slabé čerpání evropských fondů – o tento efekt očištěné saldo by bylo dle ministerstva financí o 44 mld. příznivější.

V letošním roce plánuje stát hospodařit s deficitem 295 miliard. Schválený rozpočet je však zatížen vysokou mírou nejistoty a riziky ve směru horšího plnění. Na výdajové straně je velkou neznámou rozsah kompenzací zvýšených nákladů na energie, u nichž bude hrát roli volatilní vývoj na velkoobchodních trzích. Aktuální rozpočet zatím nepočítá s další mimořádnou valorizací penzí, ke které s vysokou pravděpodobností v tomto roce dojde. Na příjmové straně pak vláda kalkuluje například s inkasem 85 mld. z daně z mimořádných zisků uvalených na energetický a bankovní sektor, což je z našeho pohledu velmi ambiciózní předpoklad.

Rozpočet na tento rok ani střednědobý výhled na roky 2024-2025 zároveň nepočítá s redukcí tzv. strukturálního salda, které zůstává zakonzervováno okolo 200 mld. (přibližně 3 % HDP). Právě strukturální saldo, tj. očištěné o vlivy hospodářského cyklus, přitom reflektuje významnou fundamentální nerovnováhu mezi (nízkými) příjmy a (vysokými) výdaji státního rozpočtu. Jedním z důsledků rostoucího zadlužení bude skokový růst výdajů na dluhovou službu – z 50 mld. v roce 2022 až na 100 mld. v roce 2025. Pokud by nedošlo k systémovým úpravám na příjmové i výdajové straně, výhledově hrozí i dosažení dluhové brzdy na úrovni 55 % HDP.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688