Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  03.01.2023 14:57:44

Třetině domácností se snížily úspory a více než polovině se za poslední rok nezvýšily příjmy

Polovině českých domácností zůstaly příjmy nezměněny, což při rostoucích výdajích znamená jejich reálný pokles. 39 % dotázaných zaznamenalo růst příjmů. U třetiny domácností došlo také ke snížení úspor, hlavně v důsledku všeobecného zdražování. Jak vyplývá z podzimního průzkumu agentury STEM/MARK pro Home Credit, 36 % Čechů ale uvádí, že si za poslední rok udrželo výši úspor na stejné úrovni.

V posledním roce se zvýšily příjmy 39 % respondentů, více než polovina Čechů má příjmy na stejné úrovni a pokles zaznamenalo 8 % dotázaných.

Jak se změnily příjmy za poslední rok?

Necelé dvě třetiny dotázaných uvedly, že jejich příjmy vzrostly do výše 5 000 , růst od 5 do 10 000 uvedlo 23 % respondentů a nad 10 000 se zvedly příjmy u 15 % dotázaných. Nejvíce rostly platy ve věkové skupině 45 až 64 let.

Navzdory nepříznivé ekonomické situaci si požádalo o zvýšení platu jenom 23 % dotázaných, ale pouhých 8 % se svým požadavkem uspělo. Dalším 21,5 % zaměstnavatel přidal sám. 36 % si o navýšení mzdy u svého zaměstnavatele nepožádalo.

„V případě, že se lidem tenčí úspory, jejich reálné příjmy klesají a splácejí jakékoliv úvěry, může v této situaci pomoci konsolidace, čili spojení více úvěrů do jednoho, která přinese částečné snížení měsíční splátky. Lidé by v žádném případě neměli přestat splácet své závazky, a pokud už se dostanou do problémů se splácením, měli by okamžitě kontaktovat poskytovatele svého úvěru,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit a dodává: „V některých případech pomůže výše zmíněná konsolidace, někdy má klient splácení úvěru pojištěno nebo díky flexibilnímu úvěru může bez jakýchkoliv poplatků snížit měsíční splátky na minimální úroveň. Vždy se snažíme najít řešení, které je vhodné pro danou situaci a pomůže klientovi z nesnází.“

Průzkum STEM/MARK pro Home Credit se také zabýval úsporami domácností. 36 % dotázaných uvedlo, že udržují své úspory na stejné úrovni. U 33 % respondentů se za poslední rok jejich našetřené peníze snížily a 17 % odpovědělo, že jejich úspory klesly na nulu.

„Snížení úspor nebo dokonce pokles na nulu má podle většiny dotázaných jasnou příčinu. V současnosti se jedná především o zvyšování cen za zboží, služby a energie, což v průzkumu uvedlo 88 % dotázaných. Zhruba 11 % přišlo o úspory kvůli ztrátě zaměstnání (8,2 %) nebo snížení platu (2,7 %). K mimořádnému nákupu využilo pak našetřené peníze necelých 21 % respondentů, čímž došlo ke snížení úspor, které nesouviselo s inflací,“ uvádí Jaroslav Ondrušek, expert marketingového výzkumu společnosti Home Credit.

Průzkum pro Home Credit provedla agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 506 respondentů ve věku 18 - 64 let. Sběr dat probíhal po celé České republice od 12.10. do 17.10. 2022.

Michal Fila
Tiskový mluvčí Home Credit ČR a SR


Společnost Home Credit a. s.   , Společnost Home Credit a.s. byla založena v roce 1997 a dnes je součástí globální fintech skupiny, která ve svém oboru patří k největším na světě. Home Credit pomáhá lidem nejen při nákupech na splátky přímo v obchodech a na internetu, ale nabízí také hotovostní úvěry a úvěry na auta, konsolidaci stávajících půjček nebo kreditní karty. V Česku poskytl Home Credit a.s. v roce 2020 úvěry v celkové výši 10,4 miliard . Více na www.homecredit.cz.

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Svůj růst staví na rozvíjení tradičních i nových odvětví, budování moderní infrastruktury, digitální ekonomiky a propojení českého talentu a schopností s globálními příležitostmi. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 40,3 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 80 000 lidí (k 30. 6. 2021). Daně z příjmu hradí společnosti ze skupiny PPF v každé z 24 zemí, kde podnikají a tvoří zisk.



Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688