David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  03.01.2023 12:52:32

Rok 2022 byl katastrofický pro technologické akcie, ale oživení se blíží a může být velkolepé

Rok 2022 byl katastrofický pro technologické akcie, ale oživení se blíží a může být velkolepé

 

Buďme upřímní. Rok 2022 byl "náročný". Od vrcholu do dna se index S&P 500 propadl přibližně o 28 %, přičemž některé z jeho nejvýznamnějších složek zaznamenaly během tohoto poklesu prudký pokles o 50 % a více. Zde se podívejte, jak se dařilo oblíbeným technologickým společnostem během fáze medvědího trhu v roce 2022 (od vrcholu po nejnižší bod):

 

 

Navzdory výrazným výprodejům tvoří těchto sedm technologických titánů stále podstatnou část váhy indexu S&P 500 (zhruba 20 %). I když bychom se mohli dočkat větší volatility na začátku roku 2023, většina poklesu je pravděpodobně již nyní v cenách akcií započítána. Proto stejně jako významné technologické společnosti vedly poklesy v roce 2022, očekávám vedoucí postavení velkých technologických firem při oživení v roce 2023.

 

Klíčové katalyzátory pro rok 2023

 

FED

 

V roce 2022 Fed výrazně zvýšil úrokové sazby. S referenční sazbou na úrovni kolem 4,5 % je cesta ke zvyšování sazeb omezená. Na svém posledním zasedání FOMC zvýšil sazbu fondů o 50 bazických bodů namísto 75 a existuje přibližně 69% pravděpodobnost, že Fed na zasedání 1. února zpomalí na pouhých 25 bazických bodů.

 

Referenční sazba by tedy měla dosáhnout úrovně kolem 5 %. Vidíme také, že inflace výrazně klesá a ekonomika během tohoto zpřísňování nadále zpomaluje. Dále by se Fed mohl otočit k holubičímu postoji a případně se vrátit k uvolňování před koncem roku 2023. Akcie by měly dosáhnout dna mnohem dříve a další býčí trh bychom mohli vidět někdy v prvním čtvrtletí roku 2023.

 

Inflace měřená indexem spotřebitelských cen dosáhla svého vrcholu na úrovni 9,1 % přibližně v polovině roku 2022. Tato úroveň představuje nejvyšší inflaci, kterou USA zažily za posledních více než 40 let. Nicméně se podařilo dosáhnout významného pokroku, neboť inflace výrazně poklesla, a to více, než se očekávalo, a nyní se pohybuje kolem 7 %. Vzhledem k tomu, že zpřísňující politika Fedu má i nadále dopad na ceny, měla by inflace počátkem roku 2023 dále klesat a přibližně v polovině příštího roku by se mohla normalizovat. S pokračujícím zmírňováním inflace by Fed měl být stále uvolněnější, což by mělo vést k možnému obratu před koncem roku.

 

Válka na Ukrajině

 

Dalším pozitivním katalyzátorem v roce 2023 může být ukončení konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Nyní Rusko bitvu o Ukrajinu prohrává. Mezinárodní podpora Ukrajiny je příliš velká a Ukrajinci bojují o své domovy, půdu, rodiny, životy a vůbec o všechno. Navíc existuje ohromná celosvětová podpora pro Ukrajinu a jen USA poskytly pomoc ve výši asi 50 miliard dolarů.

 

Na druhé straně Rusko vypadá slabě a unaveně. Za co také ruský lid bojuje? Za to, aby Ukrajina nikdy nebyla součástí NATO? Za demilitarizaci a denacifikaci země? Denacifikovat Ukrajinu? Tato politika je směšná. Uvědomují si Rusové v čele se svým slavným vůdcem Putinem, že Ukrajina je jedinou zemí mimo Izrael, která má židovského prezidenta? Ano, Ukrajina má demokraticky zvoleného židovského prezidenta. Proto je tvrzení, že vládu řídí a kontrolují nacisté, absurdní.

 

Jaký bude další krok Ruska? Bude eskalovat, nebo bude vyjednávat? Nevidíme pro ruský režim vítězný scénář a mohli by brzy zasednout k jednacímu stolu. Ukončení konfliktu na Ukrajině by mohlo dodat trhům stabilitu a podpořit rally v roce 2023. Proto bychom měli mít otevřenou mysl a strategii pro možné řešení konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem v roce 2023.

 

Co bude dál?

 

Za poslední rok jsme byli svědky výrazného poklesu poměru P/E. Vzpomínáme si na doby, kdy se Tesla, Nvidia a další společnosti obchodovaly s vysokými dvoucifernými nebo trojcifernými násobky P/E. Nyní se Apple obchoduje opět na úrovni 20násobku odhadů forwardových zisků. Alphabet se dnes jeví jako nejatraktivnější při pouhém 16násobku odhadů forwardového zisku na akcii. Meta se stala velmi levnou kvůli obavám z růstu. Pozoruhodné je, že Tesla klesla na pouhých 22 forwardových poměrů P/E, což činí její akcie velmi atraktivními. Zatímco poměry P/E společností Nvidia a Amazon zůstávají zvýšené, mají tyto společnosti pozoruhodný potenciál pro zisky, protože postupují kupředu.

 

Závěr

 

Technologický segment byl vedoucím segmentem silného býčího trhu, který vedl až k jeho vrcholu v roce 2021. Poté, když se epický pokles stal skutečností, byly zisky technologických společností v roce 2022 vymazány. Pokles dokonce stáhl nejlepší a nejchytřejší společnosti na vysoce přeprodané úrovně. Významné příležitosti v oblíbených technologických akciích pro další býčí trh jsou zde již nyní a mohly by se v 1. čtvrtletí 2023 ještě zvýšit. V nadcházejících měsících bychom sice mohli být svědky větší volatility, ale pokles kvalitních technologických akcií s velkou tržní kapitalizací je pravděpodobně omezený. Navíc nejkvalitnější technologické tituly se pravděpodobně stanou lídry příštího býčího trhu.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688