Policie (policie.cz)
Akcie v ČR  |  03.01.2023 06:22:00

Karviná: Žena chtěla investovat 5 000 korun, přišla o 800 000. Nákup akcií dodavatele energií se prodražil

S další legendou při podvodu ve virtuálním prostředí, která zřejmě těží z obav ze znehodnocování úspor v důsledku inflace, se v těchto dnech setkali karvinští policisté.

V první polovině prosince se na obvodní oddělení v Karviné dostavila žena s tím, že se stala obětí podvodu. Pár dnů před tím zareagovala na reklamu na sociální sítí, která nabízela možnost zakoupení akcií jednoho z dodavatelů energií. Byla kontaktována a rozjel se „kolotoč“ dalších telefonátů. Během nich byla vyzvána k zaslání 5 000 korun, které chtěla investovat, což cestou internetového bankovnictví provedla. Během hovoru se zmínila, že by měla zájem investovat také do kryptoměny, což jí bylo slíbeno.
Následující den ji telefonicky oslovil jiný muž, který ji mimo jiné sdělil, že bude její osobní bankéř. Na její e-mail jí následně zaslal fotokopii občanského průkazu, licenci pro finanční trh a smlouvu se společností, kterou měl zastupovat. Na základě jeho instrukcí si žena do počítače nainstalovala a spustila zaslaný program a přihlásila se do svého internetového bankovnictví, načež s ní měl začít komunikovat jiný muž. Sdělil jí, že musí vytvořit účet pro Bitcoiny a pro spárování s jejími účty po poškozené znovu požadoval přihlášení, což žena učinila. Přestože si všimla, že z účtů je vyvedeno více financí, než chtěla investovat, všechny transakce znovu potvrdila. Když následně zjistila, že na účtech nemá žádné peníze, telefonicky kontaktovala „svého osobního bankéře“. Ten ji nejprve sdělil, že veškeré její finance jsou na účtu společnosti obchodující s Bitcoiny. Ovšem na její další telefonáty již nereagoval. Z bankovních účtů bylo poškozené neoprávněně odčerpáno téměř 800 tisíc korun.

Karvinští kriminalisté na základě oznámení zahájili úkony trestního řízení ve věci podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel. Za uvedené protiprávní jednání hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Znovu nabádáme k opatrnosti ve virtuálním prostředí. Nedůvěřujte osobám, které se Vás snaží kontaktovat telefonicky či cestou e-mailům ani různým jimi zaslaným certifikátům či doporučením. Pravdivost informací, které Vám poskytují, si ověřujte přímo u své banky telefonicky nebo raději osobně. Nikdy nesvěřujte své přístupové údaje k účtům či platebním kartám cizím osobám. Zvažte, zda nabízené zhodnocení Vašich financí je reálné. Uvěřit iluzi je snadné, ale realita pak může být hodně krutá.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
3. 1. 2023

vytisknout  e-mailem  Twitter   Facebook  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688