Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  02.01.2023 10:27:20

České jádro dodalo v r. 2022 nejvíc elektřiny v historii


České jaderné elektrárny vyrobily v roce 2022 rekordní množství energie. Do přenosové sítě dodaly téměř 31 TWh elektřiny, o 110 000 megawatthodin více než v předchozím roce. Ušetřily tak přibližně 22,5 milionů tun oxidu uhličitého. Rekordní výroba je výsledkem řady modernizací a vylepšení, které zvýšily spolehlivost a výkon obou klíčových českých zdrojů.  V roce 2023 očekává ČEZ, kvůli plánovaným rozsáhlým investicím do nejméně šedesátiletého provozu, mírně nižší produkci. 

Obě české jaderné elektrárny těžily v uplynulém roce z bezpečného a spolehlivého provozu, zvládnutých termínů odstávek a mírně zvýšeného výkonu. I díky tomu překonaly už před Vánoci čtvrtým rok po sobě 30 TWh.

Plníme to, co jsme si předsevzali – být klíčovým českým bezemisním zdrojem. Ročně investujeme do zvyšování bezpečnosti, spolehlivosti a efektivního provozu našich jaderných bloků kolem 4 miliard korun a podobné plány máme i v příštích letech,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš. 

Rozsáhlý investiční program souvisí i s plánovaným nejméně šedesátiletým provozem obou zdrojů. Od něj se odvíjí i delší plánovaná doba odstávek elektrárny Dukovany v letošním roce. „Bezpečnost provozu a tomu odpovídající stav zařízení jsou pro nás naprosto klíčové, proto v následujících letech počítáme s významnými investicemi. V Dukovanech například zahájíme postupné čištění parogenerátorů s cílem zajistit jejich dlouhodobou spolehlivost,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V době energetické krize, vyvolané agresí Ruska vůči Ukrajině zvýšily výrobu jak Dukovany tak i Temelín. Prvně jmenovaná elektrárna vyrobila 14,55 TWh, ještě o něco vyšší produkce  16,29 TWh dosáhl Temelín. Díky úpravám v uplynulých letech bezpečně vzrostl výkon českých jaderných zdrojů o přibližně 500 megawatt, což je srovnatelné se stavbou menšího jaderného bloku.

roce 2021 všechny elektrárnyČeské republice dodaly do přenosové sítě 84,9 TWh energie, podíl ČEZ na tomto objemu tvořil cca 75%. Dlouhodobě klesá podíl uhlí a roste podíl výroby bezemisních zdrojů jako jsou právě jaderné a také vodní, fotovoltaické a větrné elektrárny.

roce 2022 elektrárny Dukovany a Temelín vyrobily přesně 30 840 078  megawatthodin elektřiny. Zásadní měrou se tak podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně 22,5 milionů tun CO2. Ve srovnání s rokem 2021 by jejich produkce pokryla 36.5% celkové výroby elektřinyČR.

 

Ladislav Kříž, Ing.

manažer útvaru a hlavní mluvčí

Komunikace

ČEZ, a. s.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688