Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.01.2023 17:55:33

Počasí: Také na začátku ledna teplo, často kolem 10 °C

Na Nový rok padl historický lednový teplotní rekord. V Javorníku bylo 19,6 °C. Vskutku neuvěřitelná lednová teplota. Důvodem je velmi teplé jihozápadní proudění od vyhřátého oceánu. Na začátku ledna se sice začne lehce ochlazovat, po zimě ale dál nebudou ve střední Evropě ani památky. Postupně se zima střídavě prosadí hlavně na severních horách. V nížinách bude pokračovat tohle "předjaří". Proudění bude nadále západní až jihozápadní a velmi teplé. 

Srážek bude na začátku ledna relativně dost, srážková pásma ale budou rozbitá, takže se déšť objeví místy. Jednotlivé frontální systémy přinesou dešťové srážky, na horách bude střídavě sněžit. Zimní sezóna na horách bude nadále špatná vlivem vysokých teplot. Situace se však začne mírně zlepšovat. Ve výšce 1 500 m n. m. začne být častěji i pod nulou. V 1 000 m n. m. to bude často kolem nuly nebo slabě nad ní. 

Nejchladnější bude v novém týdnu středa, kdy bude 4 až 8 °C. V ostatních dnech bude 6 až 12 °C. Při mlhavu bude kolem 5 °C. Mlhavo vzniká vlivem teplého proudění ve výšce. Chladnější zemský povrch se přikrývá chladnou mlhavou pokličkou. Od 1 000 m n. m. bude střídavě sněžit. Jak to bude s klasickou zimou? Nejprve musí zeslábnout teplé oceánské proudění a prosadit se chladnější severozápadní až západní. Modely prozatím s touto variantou moc nepočítají.

Počasí <a href=3.1.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/0/689800-pocasi-take-na-zacatku-ledna-teplo-casto-kolem-10-c/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty