Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  31.12.2022 09:12:31

Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu

Silvestr letos vyšel na nepracovní den, o to nižší lze v poslední letošní den očekávat spotřebu elektřiny. Předpověď indikuje sice podmrakem, avšak větrné počasí. Oproti předchozím týdnům lze zkrátka očekávat spíše nadprůměrnou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vedle toho jsou v plném provozu u nás například všechny bloky domácích jaderných elektráren. Situace na domácím energetickém trhu tak v tomto měsíci již přinejmenším podruhé doznala dlouho nevídané situace, kdy výrobci elektřiny za odebrání elektřiny musí dokonce zaplatit.

Dle údajů domácího operátora trhu s elektrickou energií OTE, se pro dnešní den cena elektřiny zobchodovala pro většinu časů za nezvyklé ceny okolo „nuly“.  Nejdražší pro 16 hodinu, kdy MWh stála 7,35 EUR. Hned pro následující hodinu však byla naopak nejlevnější, resp. propadla se do záporu. Konkrétně téměř 22,5 EUR/MWh při zobchodovaných zhruba 2 800 MWh. Jinými slovy výrobci za každou dodanou kilowatthodinu elektřiny musí zaplatit v přepočtu 0,54 korun. Záporné ceny, v rozsahu cca 12-18 EUR/MWh, pak byly stanoveny ještě pro následující tři hodiny.


Zdroj: OTE

Cena elektřiny se přiblížila „nule“ již v pátek, nicméně pouze v ranních hodinách. Přes den se pak držela v rozsahu zhruba 40-60 EUR/MWh. Současné „sváteční“ dění na denním trhu se tak naprosto odlišuje od vývoje z posledních týdnů a měsíců, kdy ve špičkových časech jen málokdy cena elektřiny klesala na dvouciferné hodnoty. Například v tomto měsíci se před svátky ceny přes den obvykle pohybovaly v rozsahu 200-600 EUR/MWh. Tedy za každou silovou kilowatthodinu elektřiny zhruba 5-15 . Cenovou eskalaci šlo vidět zejména v létě. V červenci se průměrná cena na spotovém trhu vyšplhala nad 12 Kč/kWh.

Domácí cenová situace je samozřejmě výrazně spojena s vývojem v sousedním Německu. U našich západních sousedů se v pátek dokonce určitá nevelká část elektřiny zobchodovala za záporných dokonce více než 200 EUR/MWh.

Pro doplnění možno zmínit, že dlouhodobé kontrakty v poslední době cenově také zamířily níže, nicméně i tak se vlastně stále drží na nadprůměrných úrovních. Například domácí kontrakt (futures) pro rok 2023 v baseload časech zakončil na PXE na 217 EUR (5,30 Kč/kWh). Elektřinu pro rok 2024 šlo pak v pátek koupit za necelých 165 EUR/MWh, resp. pro rok 2025 za zhruba 133 EUR/MWh.

Každopádně jakoby tak vládou stanovené cenové stropy silové elektřiny (5 Kč/kWh bez DPH) začaly být pomalu zbytečné. Dodavatelské společnosti nicméně stanovily v posledních týdnech a měsících „nové“ ceníky tak, že snad nemohou prodělat. Ba naopak se jim otevřela cesta pro větší zisky. Spotřebitelům (domácnostem) totiž byla uzavřena cesta jak participovat na případných nižších cenách elektřiny na zmiňovaném spotovém trhu. Od nového roku totiž již nebudou moci uzavřít s dodavatelem příslušnou smlouvu odebírat elektřinu za takové ceny. Museli by mít průběhové měření dodávek elektřiny, jednoduše řečeno „lepší/modernější“ elektroměr. Těch je však zatím v domácnostech minimum. Přestože letošek znamenal extrémní vývoj cen elektřiny s historickými maximy, pohled zpět i tak ukazuje na poměrnou výhodnost spotového trhu. Tedy přinejmenším ve vztahu ke zmiňovanému stropu, který začíná platit od 1.1.2023. Dle údajů OTE totiž letos průměrná spotová cena přesáhla 5 Kč/kWh „jen“ v polovině měsíců.

03.01. 19:37  Pořád mi to nedává smysl ;) (dacan.strom)
03.01. 19:08  Průběžné měření (J.boca)
03.01. 18:19  Průběžné měření (J.boca)
03.01. 15:42  Průběžné měření (Tomeso)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688