Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.12.2022 16:57:40

Akciové indexy letos výrazně ztratily (Komentář)

Tento rok akciové trhy výrazněji ztratily. Index PX v letošním roce spadl o 15,73 %, zatímco v loňském roce vzrostl o +38,84 %. První větší propad přišel se začátkem války na Ukrajině, která vedla k růstu cen energií. Dále pak trhy ovlivnily také vysoká inflace a problémy v odběratelsko-dodavatelských vztazích. Podobně tomu bylo ale i na ostatních evropských burzách měřených indexem STOXX Europe 600, který odepsal 12,56 % (loni +22,25 %), ale i za mořem, kde index S&P500 oslabil o 19,75 % (loni +26,89 %). 

 

Pokud se podíváme na jednotlivé tituly, tak po loňském výkonu, kdy rostly ceny všech společností, se letos podařilo vzrůst jen čtyřem, a to ještě musím zdůraznit, že dvě z nich se již na burze neobchodují.

Avast se letos na parketu burzy obchodoval zhruba prvních devět měsíců. Za tu dobu přidal +13,81 %, když prudce vzrostl až těsně před stažením z burzy a dorovnal tak rozdíl mezi tržní cenou a cenou očekávané fúze. Colt se umístil na druhém místě. Jeho cena se zhodnotila o +8,66 %. Zde byly pozitivní informace týkající se přezbrojení armády. O +3,85 % vzrostly akcie Philip Morris ČR. Operátor O2 se tento rok obchodoval pouze necelé dva měsíce (nebyl ovlivněn vypuknutím války) a za tento čas si připsal mírný zisk +0,94 %.

Ostatní společnosti na BCPP oslabily. Obchodování s akciemi ČEZu bylo tento rok velmi volatilní. Zhruba do června byla jeho cena o téměř +50 % vyšší (cca 1 200 CZK) vyšší než na konci roku 2021. Pravděpodobně to byla reakce na vysoké ceny elektřiny a také na vyhlídku restrukturalizace. Pak nicméně přišla masáž speciálních danístrop na výrobu a daň z mimořádných zisků. To znamenalo, že cena klesla na 770 CZK. V ročním hodnocení to znamená pokles o 6,89 %. Nejvíce letos odepsala Pilulka. Po loňském růstu o +188 % letos oslabila o 61,42 %. Obchodování s akciemi Pilulky je většinou za malého objemu, kdy větší objednávka, ať už nákupní nebo prodejní, může podstatně ovlivnit cenu. Velké banky letos měly na burze jedny z nejhorších výkonů. Erste ztratila 30,08 %. Na bankovní tituly se bude vztahovat, podobně jako na ČEZ, speciální daň z mimořádných zisků a to jistě nemělo pozitivní vliv.  Komerční banka letos poklesla o 29,95 %, navzdory vyplacení „speciální“ dividendy za roky 2019 a 2020, kdy to z rozhodnutí ČNB nebylo možné.

 

Jak by se mohlo obchodovat v roce 2023?

To je složitá otázka, na kterou nezná nikdo odpověď. Ale jistě bude trhy ovlivňovat vysoká inflace, respektive centrální banky, které se ji budou snažit zkrotit růstem úrokových sazeb (v Evropě i za mořem). Pravděpodobně dojde ke zpomalení dynamiky poptávky. Porostou náklady. Jak se s tím jednotlivé firmy popasují a jaké budou reportovat hospodaření? Dále to může být covid a z toho vyplývající nefungující dodavatelské řetězce. Geopolitika, samozřejmě. A zdaleka se to netýká jen války na Ukrajině. Obchodování na burzách bude pravděpodobně velmi volatilní podobně jako letos.     

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.06.2023Akciové trhy: Evropa ztratila na konci obchodování - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.01.2023Výhled investorů se podle ZEW indexu výrazně zlepšuje (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688