Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.12.2022 06:04:00

O portfoliu v příštím roce rozhodne inflace, recese a reakce Fedu - Branislav Soták

Tento rok byl pro finanční trhy těžký, když zrychlující inflace a zvedání úrokových sazeb tlačily po většinu roku hlavní akciové indexy tvrdohlavě dolů. Investoři byli v posledních měsících 2022 doslova posedlí otočkou Fedu. Kdy se jí dočkají? A na co se mají připravit v příštím roce? Právě takovým otázkám se věnujeme v Investičním výhledu 2023, neboť na nich stojí rozhodování, jak agresivně se pouštět do investic, které sektory kdy vybírat a nakolik akciové portfolio doplnit dluhopisy či hotovostí. Detaily výhledu 2023 vám představíme na webináři Investiční výhled 2023 ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 15:00 a tradičně dáváme prostor i vašim dotazům. Mezitím přinášíme videoochutnávku se seniorním analytikem Patria Finance Branislavem Sotákem a také seriál, který postupně představujeme na Patria.cz.

Investiční výhled 2023: Zhodnocení končícího roku

Rizika možné recese se koncentrují spíše ve druhé polovině příštího roku, což by finančním trhům přineslo těžší první pololetí vzhledem k tomu, že dění na finančních trzích většinou předchází změnám v ekonomice, uvádí analytik Patria Finance Branislav Soták. „Hospodářská politika covidových roků vytvořila jak přes fiskální, tak i přes monetární kanál poměrně velký nadbytek úspor vůči historickému normálu, a právě tento polštář by měl zařídit, že americká ekonomika bude vůči recesi ještě nějakou dobu odolná,“ dodává k možnému načasování recese analytik. Trhy přitom nenaceňují riziko recese rovnoměrně. Zatímco dluhopisový už poměrně dlouhodobě signalizuje poměrně citelnou recesi, akciové trhy stále sází na měkké přistání.

Jak si v takto nejistém prostředí nastavit své portfolio na příští rok? „Odpověď na tuto otázku není jednoduchá a závisí na tom, který z trhů má pravdu,“ přiznává analytik. „Pokud by měl pravdu dluhopisový trh a čeká nás recese, která by ale rychle mohla pomoci vyřešit inflační problém, pak bychom se rychle mohli dočkat otočky od Fedu. Pokud by měl ale pravdu Fed a inflace i ekonomika budou poměrně odolné a vyžádají si přísnější opatření po delší dobu, bude to mít jiné implikace,“ dodává Soták. Analytici Patrie proto připravili doporučení pro oba tyto scénáře.

Bližší detaily naleznete na Patria.cz ve vydaném Investičním výhledu na rok 2023. Chcete vědět ještě více, anebo máte konkrétní otázky? Zaregistrujte se zdarma na WEBINÁŘ Investiční výhled 2023, který pro Vás připravujeme ve čtvrtek 5. 1. 2023 od 15:00. Dotazy pro analytiky můžete také pokládat do komentářů pod videem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688