mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.12.2022 16:58:00

Investiční příležitosti na Kubě pro rok 2023

Investiční příležitosti na Kubě pro rok 2023

28.12.2022 / 16:48 | Aktualizováno: 28.12.2022 / 16:58

Po dvouleté pauze, způsobené celosvětovou pandemií, Kuba opět otevřela brány veletrhu FIHAV v Havaně. 38. ročník veletrhu, který se konal v listopadu 2022, nabídl tradiční expozice kubánských výrobců, stejně tak i prezentace zahraničních firem, které na Kubu již dodávají anebo se snaží na místním trhu uplatnit. Velikost expozice i počet vystavovatelů byl srovnatelný s dobou před pandemií a kubánská vláda věnovala veletrhu náležitou pozornost. Jako vždy byly při příležitosti konání veletrhu prezentovány investiční příležitosti.

Kuba se snaží prezentovat jako země vhodná pro investice zahraničního kapitálu, zejména díky své výhodné geografické poloze, která zajišťuje vhodnou dosažitelnost ostatních zemí Latinské Ameriky, jako země stabilní a bezpečná, která může nabídnout kvalifikovanou pracovní sílu, i jako země, která zajišťuje základní potřebnou infrastrukturu vč. několika letišť a přístavů. V obchodní volné zóně Mariel také nabízí pobídky pro investory pro výstavby nových výrobních závodů.

V rámci prezentace více než 700 investičních příležitostí byly definovány jako hlavní oblasti zájmu výroba a zpracování potravin, kde se nabízí 196 projektů, následuje sektor energetiky se 128 projekty, oblast turismu nabízí 119 projektů, dále průmyslová odvětví, těžba nerostů, stavební sektor, doprava, pěstování a zpracování cukru a další oblasti. Projekty, které směřují do potravinářství, mají za cíl nahradit drahý dovoz potravin, na kterém je země závislá, a zaměřují se na výstavbu či renovace výroben těstovin, zpracování masa a produkci masných výrobků, mléčných produktů aj. Zásobování potravinami je, i z důvodu chybějících deviz, pro zemi stále problematičtější a nedostatek jakýchkoli produktů je v poslední době na Kubě všudypřítomný. V oblasti energetiky je možné investovat do projektů zaměřených na výstavbu fotovoltaických parků a rozvoje zelené energie v celé zemi. Projekty zaměřené na turismus nabízejí možnost vybudování nových ubytovacích zařízení případně rozvoje a vedení již stávajících kapacit. Kuba se dlouhodobě snaží rozvíjet těžbu nerostných surovin a více než 40 projektů je zaměřených na průzkum a hledání nových nalezišť a modernizaci již stávajících těžebních míst a zpracování nerostných surovin a drahých kovů. Uváděné projekty nabízejí investiční možnosti od 0,5 mil USD až po projekty za více než 10 mil USD.

Kubánská vláda se snaží pojmout zahraniční investice jako zdroj ekonomického rozvoje země v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu. Definuje svou otevřenost pokročilým technologiím, diverzifikaci a rozšíření vývozních trhů, zaměřuje se na nahrazení dovozu a k hledání přístupu k vnějšímu financování, také se zapojením v exilu žijících Kubánců.

Pro české zájemce o investice na Kubě nelze nezmínit fakt, že Kuba se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, její platební schopnosti jsou značně omezené, bankovní převody jsou velmi problematické. Investice na Kubě jsou také koncipované tak, že kubánský stát zůstává vlastníkem půdy i nemovitosti a investorovi je vždy doporučováno případné zisky znovu investovat ve prospěch rozvoje daného projektu. Vyvádění zisků do zahraničí je složité, často neproběhne vůbec.

Pro zájemce o vybrané projekty je plně k dispozici zastupitelský úřad ČR v Havaně, který je připraven poskytnout prvotní asistenční služby a pomoci orientovat se v zadaném projektu.

 

Celkový přehled investičních příležitostí na Kubě je umístěn zde:

https://inviertaencuba.mincex.gob.cu/en/

 

Lucie Kovandová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Havaně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688