mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  28.12.2022 09:14:00

Postavení tchajwanského polovodičového průmyslu ve světě

Zdroj: Pixabay

Postavení tchajwanského polovodičového průmyslu ve světě

28.12.2022 / 09:01 | Aktualizováno: 28.12.2022 / 09:14

Tchaj-wan zaujímá v celosvětovém měřítku výsadní postavení ve výrobě, balení a testování a designu čipů. Plány mezinárodní expanze největšího tchajwanského a zároveň globálního výrobce čipů TSMC jsou impozantní a odpovídají zejména na globální poptávku v odvětví. Přesto výrobu většiny svých čipů, především těch nejvyspělejších, realizuje TSMC na Tchaj-wanu, kde si stále udržuje své špičkové technologie a výzkum a vývoj. Své investiční plány však již dříve oznámil i druhý tchajwanský největší výrobce čipů, společnost UMC.

Dle Trendforce je Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) největším výrobcem čipů na světě s podílem na globálním trhu 56,1 % (k 3. čtvrtletí 2022), druhou v pořadí je jihokorejská společnost Samsung Electronics Co. s podílem 15,5 %. V žebříčku top 10 globálních výrobců čipů se nachází ještě další 3 tchajwanské společnosti, a to UMC (United Microelectronics Corp., 3. místo), Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. (7. místo) a Vanguard International Semiconductor Corp. (8. místo). O kapacitách a výkonu tchajwanského polovodičového průmyslu v globálním měřítku vypovídají údaje tchajwanské asociace polovodičového průmyslu (Taiwan Semiconductor Industry Association, TSIA) za rok 2021 (souhrnná zpráva za rok 2022 bude zveřejněna v polovině roku 2023). Podíl tchajwanských subjektů na globálních tržbách z výroby polovodičových součástek dosáhl v roce 2021 přibližně 62,9 %, na tržbách z balení a testování polovodičů 57,6 % a na tržbách z designu 22 % (2. místo na světě po USA). Ke konci roku 2021 tchajwanský polovodičový průmysl tvořilo 250 designových firem (bez výroby), 13 výrobních společností, 37 společností, které se zabývají balením a testováním, a nespočet dalších subdodavatelů. V zahraničním obchodě s polovodičovými součástkami dosáhl Tchaj-wan v roce 2021 přebytku v hodnotě 1 778,1 mld. NTD, což představovalo nárůst o téměř 15 %. V roce 2022 se očekává zvýšení přebytku o více než 19 % z důvodu rostoucí poptávky po AIoT, 5G, vysoce výkonné výpočetní technice a rozšiřujícímu se trendu práce z domova. Nejvíce Tchaj-wan vyváží do Číny (vč. Hongkongu), Singapuru, Korejské republiky, Japonska a Malajsie, dováží pak z Číny, Korejské republiky, Japonska, Malajsie a USA.

TSMC oznámil rozšíření výroby ve své továrně č. 18 ve městě Tainan (Southern Taiwan Science Park). Ke slavnostnímu spuštění nejnovější technologie výroby 3 nm čipů dojde dne 29. 12. 2022. Zároveň však společnost vyvíjí 2 nm čipy (s pravděpodobnou výstavbou továrny v Hsinchu) a objevily se i zprávy, že postaví 1 nm procesní zařízení v Taoyuan (i když samotná firma se k továrně na 1 nm čipy ještě nevyjádřila). V případě svých zahraničních aktivit, společnost TSMC nedávno oznámila, že zvyšuje své americké investice v Arizoně na 40 miliard USD a bude zde vyrábět 4 nm a 3 nm čipy, přičemž 4 nm čipy budou připraveny pro komerční výrobu do roku 2024 a 3 nm čipy od roku 2026. V Japonsku pak TSMC staví továrnu na výrobu 12 nm a 16 nm čipů a 22 nm a 28 nm čipy, jejich uvedení do provozu se očekává v roce 2024. Dle zprávy Financial Times TSMC také uvažuje o své první evropské továrně v Drážďanech (SRN), která by vyráběla starší čipy (22 nm a 28 nm) pro automobilový průmysl. Vrcholní manažeři TSMC plánují navštívit východní Sasko na začátku roku 2023 k posouzení vládní podpory a kapacit místního dodavatelského řetězce.

Společnost UMC plánuje rozšířit svou továrnu v Tainanu (Southern Taiwan Science Park) a postavit novou továrnu na 22 nm a 28 nm čipy v Singapuru (P3 v Pasir Ris Wafer Park) s komerční produkcí od roku 2025.

Vzhledem k velké tradici polovodičového průmyslu v České republice, rozvinuté znalostní základně a moderní infrastruktuře pro špičkový výzkum a vývoj se domníváme, že zde existuje značný prostor pro komerční, ale i výzkumnou spolupráci mezi ČR a Tchaj-wanem. Budoucí příležitostí pro české firmy-subdodavatele je určitě i investiční záměr TSMC v Německu (Drážďany). Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji (ČEKK) je připravena českým společnostem asistovat při rozvíjení aktivit s tchajwanskými partnery. Pro důkladné seznámení se s tchajwanským polovodičovým průmyslem a místními subjekty je například vhodnou příležitostí největší polovodičová akce na Tchaj-wanu, a to veletrh SEMICON Taiwan (www.semicontaiwan.org). Příští ročník proběhne od 6. do 8. září 2023 v Tchaj-peji (Tapei Nangang Exhibition Centre). Zástupci ČEKK rádi pomohou s představením českého polovodičového průmyslu na Tchaj-wanu. V případě zájmu českých firem a institucí o možnosti prezentace na veletrhu, další informace k tématu či propojení s místními subjekty se obraťte na ekonomický úsek ČEKK na emailové adrese: commerce_taipei@mzv.cz. Těšíme se na případnou spolupráci.

Kateřina Heinischová, ekonomický diplomat, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Zdroj: Taiwan News, CNA, TSIA


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688