Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.12.2022 14:13:00

Fed je zhruba na správném místě, situace není tak špatná - Víkendář

Podle Bloombergu poslední čísla týkající se inflace mohou indikovat, že „situace není tak špatná“. Jay Powell ovšem řekl, že jeho postoj se nemění. Změnil svůj názor na další vývoj monetární politiky Lawrence H. Summers, který před vysokou inflací varoval už na počátku roku 2021 a doposud prosazoval další monetární utahování?

Ekonom na Bloombergu řekl, že situace je skutečně lepší, než se zdálo. Nicméně Powell podle něj „stojí na správném místě“ a je si vědom toho, že nejistota je vysoká a další vývoj lze jen těžko předpovídat. Velkou chybou by pak bylo, pokud by americká centrální banka nedokázala dál snižovat inflaci. Powell také správně odmítá současné úvahy o změně inflačního cíle a udržuje si dostatečnou flexibilitu pro další kroky.

Ohledně úvah o recesi Summers připomněl rčení, podle kterého „trvá déle, než přijde to, co očekáváme, ale pak to přijde rychleji, než se čeká.“ Recese se totiž navzdory předpovědím stále nedostavuje, ale podle ekonoma může nastat okamžik, kdy by hospodářská aktivita najednou prudce klesla. Roli by v tom mohl hrát i akciový trh a reakce investorů na klesající ziskovost obchodovaných firem.

Podle ekonoma je možné, že firmy nyní nepropouštějí zaměstnance v obavách, že na napjatém trhu práce by pak v případě potřeby jen těžko hledaly nové. Výrazný obrat v jejich chování by pak ale mohlo přinést uvolnění podmínek na trhu práce, protože firmy by tyto obavy ztratily a začalo by propouštění. Fed tak má před sebou velké výzvy a v tuto chvíli „je zhruba na správném místě“.

Nemístně velké vzrušení podle ekonoma panuje ve vztahu k predikcím dalšího vývoje sazeb od zástupců Fedu. Ty shrnuje takzvaný „dot plot“ a Summers míní, že mu je nyní věnována příliš velká pozornost a debatuje se o detailech. Připomněl, že odhady z doby před rokem, rokem a půl, se lišily až o 3 procentní body. Nyní je podle ekonoma situace mnohem lepší, konsenzus užší a to, zda sazby porostou ještě dvakrát či třikrát, je relativní detail.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688