Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  24.12.2022 10:41:47

Poslední letošní týden se ponese ve světle dolaďování portfolií před začátkem nového roku

Předvánoční týden se investoři věnovali makroekonomickým datům a analyzovali výsledky posledních zasedání centrálních bank z předchozího týdne. V USA byla zveřejněna třetí revize HDP za 3Q, která upravila předchozí výsledek mezikvartálního anualizovaného růstu na 3,2 % z původních 2,9 %. Důvodem bylo zvýšení osobní spotřeby (+2,3 z původních +1,7 % q/q). Tato lepší data přinesla utvrzení, že Fed může pokračovat ve své restriktivní měnové politice a dále tak podpořila jestřábí vyznění posledního zasedání Fedu. Riziková aktiva na tyto informace reagovaly poklesem a více jak vymazaly předchozí oživení po poklesu z předešlého týdne.

Konkrétně pak index S&P 500 odepsal 0,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 0,7 % t/t. Domácí index PX šel proti trendu a přidal 2,7 % t/t na 1198,4 bodu.

Společnosti na BCPP

Komerční banka obdržela od ČNB oznámení o minimální výši kapitálových požadavků od ledna 2023. Souhrnná výše kapitálových požadavků na konsolidované bázi by měla činit 17,4 % z rizikově vážených aktiv, z čehož přibližně 14,68 % by měl být Tier 1 kapitál. Oproti současnému stavu se, s vyloučením plánovaného růstu proticyklické rezervy, jedná o zvýšení požadavků o 0,3 p.b. V souvislosti s růstem proticyklické kapitálové rezervy pak tyto požadavky vzrostou o dalších 0,5 p.b. od 1. dubna 2023. Komerční banka zakončila týden na 667,5 (+2,5 % t/t).

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments získal souhlas České národní banky k nabytí kvalifikované účasti v Monetě. Tento souhlas umožňuje fondu případně navyšovat podíl až k úrovni 19,99 %. V nejbližších dnech by mělo dojít k dokončení druhé fáze transakce, na základě které fond ve dvou krocích odkoupil od Petrus Advisers podíl ve výši téměř 10 %. Spolu s dalšími nákupy by pak měl celkový podíl J&T Arch Investments v Monetě následně dosáhnout 10,37 %. Moneta zakončila páteční seanci na 74,5 (+3,6 % t/t).

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (2T repo na 7,00 %). ČNB rozhodla podobně jako tři předchozí zasedání (srpen, září, listopad). Současně ČNB zopakovala, že je připravena v případě potřeby intervenovat ve prospěch koruny. Guvernér Michl se na tiskové konferenci snažil upozornit, že na začátku příštího roku může sazby znova zvýšit, pokud v ekonomice uvidí stále silné poptávkové tlaky. Znakem rizikového vývoje může být růst mezd, vývoj spotřeby domácností a také úprava ceníků na začátku příštího roku. Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB ponechá sazby většinu příštího roku beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je pomalu snižovat až na závěr roku.

Allwyn se dohodl na akvizici společnosti Camelot Lottery Solutions Group (Camelot LS) od kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan Board. Allwyn touto akvizicí vstupuje na americký trh, Camelot LS provozuje státní loterii v Illinois a zároveň poskytuje technologie na provozování loterie v Evropě a Severní Americe. Transakce, jejíž cena nebyla zveřejněna, by měla být dokončena v prvním kvartále příštího roku. Plán vstoupit na americký trh skupina již delší dobu avizovala a spolu s provozováním britské loterie by měl být jedním z pilířů budoucího růstu.

Poslanecká sněmovna na Slovensku odhlasovala návrh zákona, podle kterého by přepravci plynu měli platit speciální daň v závislosti na délce provozovaných plynovodů. Vláda očekává, že na dani vybere přibližně 100 mil. EUR ročně. Provozovatelem plynovodů na Slovensku je společnost Eustream, ve které má 51% podíl stát a 49 % drží EP Infrastructure (EPIF). Návrh prošel navzdory kritice ze strany odborníků i ministerstva hospodářství. Eustream odhaduje, že tato daň sníží očekávaný zisk přibližně o polovinu, zároveň argumentuje, že je v rozporu s ústavou a principy spravedlivého a proporcionálního zdanění. Za první polovinu roku dosáhl EPIF (ze 70 % vlastněný skupinou EPH) ze segmentu přepravy plynu očištěný provozní zisk EBITDA ve výši 216 mil. EUR, což na konsolidované bázi představovalo přibližně 33 % výsledku EP Infrastructure. Případné přijetí zákona by bylo pro společnost negativní, nicméně by neznamenalo riziko pro finanční stabilitu celé skupiny EPH.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Erste Group (718,2 , +5,0 % t/t). Titul se obešel bez konkrétních firemních informací, avšak evropské banky pokračovaly v růstu po posledním zasedání ECB. Zvyšování sazeb ze strany ECB by mělo být přínosem pro evropské banky, kterým by měly růst úrokové příjmy. Jen připomínáme, že Erste je mimo domácí expozici přítomna i na trzích v rámci měnové unie. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Pilulka (625,0 či -3,8 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Pokračující pokles v domácí ekonomické aktivitě, a především reálných spotřebních výdajích domácností mohou někteří investoři brát jako nepříznivý trend i pro online prodeje firmy.

Výhled na příští týden

Poslední letošní týden se ponese ve světle dolaďování portfolií před začátkem nového roku. Na programu nejsou výraznější tržní impulzy a sváteční období sebou většinou nese sníženou aktivitu a potažmo zvýšenou volatilitu. Očekáváme, že investoři mohou nadále připravovat svá portfolia na nové výhledy upravené po posledních zasedáních centrálních bank. Samotná zasedání přinesla výraznější jestřábí vyznění, což by se mohlo projevovat na rizikových aktivech, kterým restriktivní měnová politika nesvědčí. Celkově by se měl příští týden nést v neutrálním duchu s potenciálně zvýšenou volatilitou spojenou s nižší aktivitou investorů v průběhu vánočních svátků. Rovněž z důvodu svátků je většina trhů příští pondělí 26. 12. zavřena.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční týdenní data z trhu práce a na průběžná data z trhu nemovitostí.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688