Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.12.2022 15:01:35

Ekonomové odhadují pravděpodobnost recese v USA v příštím roce na 70 procentech

Podle ekonomů je pravděpodobnost, že se americká ekonomika příští rok propadne do recese v důsledku masivního zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu, 7 ku 10. Vyšší sazby totiž následně dopadnou na výhled poptávky i na inflaci.

Pravděpodobnost poklesu ekonomiky v roce 2023 byla v listopadu podle průzkumu ekonomů agenturou Bloomberg 65 % a od té doby dále narostla na 70 %.

07

Podle prosincového průzkumu je medián růstu HDP v příštím roce na ubohých 0,3 %, a to včetně anualizovaného poklesu o 0,7 % ve druhém čtvrtletí a stagnace v prvním a třetím čtvrtletí. Spotřebitelské výdaje, které tvoří asi dvě třetiny HDP, podle projekcí v polovině roku téměř neporostou.

Americká ekonomika čelí velkým brzdám v důsledku rostoucích úrokových sazeb, vysoké inflace, konce fiskálních stimulů a slabých exportních trhů v zahraničí,“ řekl Bill Adams, hlavní ekonom Comerica Bank. "Firmy začaly být opatrné, pokud jde o navyšování zásob a najímání zaměstnanců, a pravděpodobně oddálí výstavbu a další investiční plány, protože úvěry budou dražší a počet objednávek se bude zmenšovat."

Inflace měřená preferovanými ukazateli Fedu (indexem cen výdajů na osobní spotřebu a indexem očištěným o nestálé složky potravin a energie) se, zdá se, zmírňuje, ale stále je výrazně nad 2% cílem centrální banky. To vysvětluje, proč šéf Fedu Jerome Powell minulý týden signalizoval, že poté, co centrální banka zvýšila svou referenční úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň od roku 2007, se připravuje na další utažení na začátku příštího roku. Powell také jasně řekl, že Fed neuvažuje o tom, že by v příštím roce sazby snižoval. Letos zvýšil sazby už o 4,25 procentního bodu, včetně čtyř zvýšení o 75 bazických bodů.

Klíčovým důvodem, proč Fed pravděpodobně bude držet vyšší sazby vysoko po delší dobu, je odolnost trhu práce. S oslabením ekonomiky však dochází k poklesu zaměstnanosti. Ekonomové očekávají pokles mezd ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku a v prvním čtvrtletí roku 2024 se očekává, že míra nezaměstnanosti dosáhne vrcholu v průměru na 4,9 %.

Vzhledem k tomu, že vysoká inflace a výpůjční náklady zasadí ránu domácím financím, tak se i firmy budou držet zpátky. Ekonomové nyní očekávají vyšší pokles soukromých investic v prvních třech čtvrtletích roku 2023, než odhadovali před měsícem. Tyto výdaje nyní podle nich v průměru klesnou o 3 %.

Méně investic, slabé výdaje domácností a globální ekonomika na pokraji recese zasáhne národní výrobce obzvláště tvrdě. Průzkum Bloombergu ukazuje, že ekonomové snížili své odhady pro průmyslovou výrobu u každého čtvrtletí příštího roku. Podle aktuálních odhadů se v průměru očekává, že produkce v roce 2023 klesne o 0,7 %, což je mnohem slabší výkon, než odhadovaný 0,2% nárůst, který se předpokládal v listopadu.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688