Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.12.2022 10:56:52

Žádnou velkou úlevu příští rok nečekejte, varují stratégové z Wall Street

Investoři, kteří chtějí otočit list za nejhorším rokem pro akcie od světové finanční krize, by se měli připravit na další problémy v roce 2023, varují přední stratégové z Morgan Stanley, Goldman Sachs Group a další.

Akcie podle nich budou v prvním pololetí příštího roku čelit dalšímu poklesu, protože firemní zisky podlehnou slabšímu hospodářskému růstu a stále vysoké inflaci a centrální banky zůstanou neochvějně jestřábí. Druhá polovina roku už bude ve znamení oživení, jakmile Fed přestane zvyšovat sazby, ale pravděpodobně půjde jen o tlumený odraz, po kterém budou akcie jen mírně vyšší než na konci roku 2022.

„Rizika, se kterými se akciové trhy letos potýkaly, neskončila, a to mě znervózňuje ohledně výhledu, zejména na první polovinu roku,“ řekl v rozhovoru Mislav Matějka, globální akciový stratég společnosti JPMorgan Chase & Co.

Průměrný cíl 22 stratégů oslovených agenturou Bloomberg počítá s tím, že S&P 500 zakončí příští rok na 4 078 bodech – což je asi o 7 % výše, než jsou současné úrovně. Nejoptimističtější prognóza je 24% nárůst, zatímco medvědi odhadují propad o 11 %. U Evropy podobný průzkum mezi 14 stratégy předpokládá průměrné zisky kolem 5 % pro evropský akciový index Stoxx 600.

01

Opatrný výhled odráží horu výzev od zpřísnění měnové politiky, přes válku na Ukrajině až po evropskou energetickou krizi. První z nich již vedla k nedávnému zastavení zotavení akcií. Také lepší zprávy o inflaci přicházejí s velkým varováním, protože neodradily centrální banky od utahování. Jestřábí tóny ze strany Fedu i Evropské centrální banky minulý týden vyvolaly prudký pokles akcií a připomněly investorům, že načasování dlouho očekávané politické změny nebude jednoduché.

Tým JPMorgan očekává, že index S&P 500 nejprve klesne zpět k minimům zaznamenaným v roce 2022, dokud otočka ze strany Fedu nepodnítí odraz ve druhé polovině roku, po kterém skončí asi o 10 % výše, než jsou současné úrovně. V říjnu v minimu letošního roku index klesl o 25 % na 3 577 bodů. Podle průzkumu Bloomberg News zveřejněného tento měsíc předpovídají špičkoví finanční manažeři také problémový začátek roku 2023, přičemž zisky budou přicházet až ve druhé polovině roku.

02

Optimisté sice mohou poukazovat na odolnost americké ekonomiky, pomalejší tempo zvyšování úrokových sazeb a znovuotevření Číny po přísných omezeních proti šíření Covidu. Ale navzdory tomu všemu je jedním z hlavních konsensuálních názorů stratégů to, že akciové trhy zatím neodrážejí obecně nepříznivý ekonomický výhled.

Christian Mueller-Glissmann a Cecilia Mariotti z Goldman Sachs koncem minulého měsíce uvedli, že jejich model implikuje v příštích 12 měsících 39% pravděpodobnost zpomalení růstu ekonomiky v USA, riziková aktiva jsou ale oceněna pouze na 11% pravděpodobnost. Michael Wilson z Morgan Stanley, neutuchající medvěd, očekává v prvním čtvrtletí roku pokles indexu S&P 500 až o 21 %. Po následném oživení bude podle něj index končit rok na úrovni kolem 3 900 bodů, což bude znamenat zisk asi 2 % zisk od pondělního závěru.

Se zhoršujícím se ekonomickým výhledem jsou navíc spojeny zisky firem. Přestože zisky v roce 2022 ukázaly překvapivou odolnost vůči vysoké inflaci, očekává se, že příští rok se rozdrolí, protože roste tlak na marže a slabší poptávka vede většímu riziku stagflace. Wilson tento týden varoval, že propad zisků by se mohl rovnat tomu z finanční krize v roce 2008, a že není naceněn do akcií. Také průzkum Bank of America ukázal, že manažeři fondů očekávají, že se očekávané výnosy v příštím roce zhorší, kvůli čemuž jsou pozitivnější vůči dluhopisům než akciím. Jejich relativní pozice je na akciích oproti pozici u pevných výnosů nejnižší od roku 2009.

03

"Neočekáváme, že letošní konstruktivní růstové pozadí přetrvá i v roce 2023," řekl Dubravko Lakos-Bujas, stratég JPMorgan. Odhaduje, že zisky poklesnou v USA o 9 %, v eurozóně o 10 % a v Japonsku o 4 %. Podle stratéžky Goldman Sachs Sharon Bellové ale nemusí být propad zisků v Evropě tak hrozný jako během typických recesí. Zatímco při minulých kontrakcích byly poklesy zisků asi o 30 %, tentokrát mohou být okolo 8 %, částečně kvůli podpoře ze strany luxusních a těžařských společností v důsledku zmírnění politiky proti šíření covidu v Číně.

Odklon Pekingu od politiky Covid Zero také zlepšil vyhlídky tamních akcií. Stratégové Morgan Stanley, včetně Jonathana Garnera, zůstávají u akcií rozvíjejících se trhů v tomto regionu nadhodnoceni, protože jsou „více přesvědčeni, že začíná nový býčí cyklus“. Tým Nomura Holdings mezitím uvedl, že recese na Západě umožní Asii mít vyšší výkonnost, když tamní akcie nabízejí levnější ocenění a lepší fundamentální výhled.

Rok 2023 je rokem, kdy předpovědi globálního růstu dostaly zásah,“ řekl Mehvish Ayub, hlavní investiční stratég společnosti State Street Global Advisors. „Výhled je neustále nejistý s velkou volatilitou. Akcie jsou pořád výzva."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688