František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  23.12.2022 09:10:37

Může kromě FTX padnout i největší krypto-burza Binance?

Stručně řečeno, ano, může. Pro Binance nejsou poslední týdny zrovna procházka růžovou zahradou. Odliv kapitálu z burz totiž už týdny trhá rekordy. A nejhůře je na tom právě Binance, nad kterou nyní visí až příliš mnoho otazníků. Jak to tak bývá, celá věc je o dost komplikovanější. Tak se na to pojďme blíže podívat v dnešním článku.

Dost možná strmý pád a doslova drtivé zničení burzy FTX v podání šéfa Binance bylo tím, co nakreslilo terč na záda jemu samému. O pádu FTX jsme již blíže psali zde. Krátce řečeno to však byl právě Changpeng „CZ“ Zhao, který začal šířit tzv. FUD – tedy „strašáky“ okolo FTX. Nutno říct, že oprávněně, šéfa FTX jsme totiž nedávno označili za krypto-podvodníka roku. Sam Bankman-Fried byl v minulém týdnu konečně zatčen bahamskou policí a nejspíš ho čeká vydání do USA k trestnímu stíhání.

Po pádu FTX se centralizované krypto společnosti napříč trhem začaly předhánět ve zveřejňování tzv. „proof of reserves“, tedy jakéhosi důkazu o rezervách. Trhy to ale zrovna neuklidnilo. Předně nebyl zveřejněn způsob metodiky výpočtu. Ten byl navíc poměrně renomovanými auditorskými společnostmi označen slušně řečeno za netransparentní a manipulativní, a tak si s nimi nechtějí špinit ruce. Jedna věc je totiž říkat, že máte nějaké peníze, jako druhou stranu mince byste však měli i říct, jaké k těm penězům máte závazky. Tedy kolik z nich je skutečně vašich a kolik z nich třeba někomu dlužíte. 

Další vadou na kráse zmíněných reportů je fakt, že největší kryptoburzy jako je Binance nebo Crypto.com vlastně přiznaly, že nehezky velké množství peněz drží v nestabilních „casino tokenech“ jako je BNB a CRO anebo ještě hůř. I proto místo uklidnění přišel u BNB za poslední tři týdny propad až o 30 % a odliv finančních prostředků a Bitcoinu z burz dosahuje dlouho neviděných maxim a rychlosti.

Zdroj: Glassnode, Twitter

Zopakujme si desatero

Not your keys, not your coins. Nemáš klíče, nemáš peníze. Možná to s Binance nakonec dopadne dobře, ale to nyní nevíme. Není tedy nic jistějšího než si kryptoměny stáhnout do bezpečí vlastní HW peněženky, jako je třeba český Trezor. A toto doporučení se rozhodně netýká pouze Binance. Držet dlouhodobě prostředky na účtu jakékoliv krypto-burzy znamená vysoké riziko i z důvodu možnosti hacknutí uživatelských databází a účtů.

Rozdíl mezi burzou a směnárnou

Burza ke svému fungování komplexní uživatelské účty potřebuje – obchodování přes ně funguje tak, že se páruje nabídka a poptávka v reálném čase. Můžete mít připravené i tzv. limitní nákupní objednávky, nebo stop-loss ordery, tedy příkazy pro zastavení ztrát v případě, že dojde k propadu vámi vybraného aktiva. To nemluvíme o pákových obchodech nebo službách vzniknuvších za účelem sbírání výnosů ze stakingu apod. Takové služby využívají převážně profesionální obchodníci, nikoliv běžný člověk nakupující třeba metodou DCA.

Je to právě komplexnost daného ekosystému, která jej činí zranitelným vůči hackerům. A v druhé řadě jsou burzy zranitelné z důvodu lidské chamtivosti – tu krmí až přílišná lákavost praktikování tzv. „fractional reserve“ – financování pouze pomocí částečných rezerv. Uživatelé zase rádi slyší na možnost výnosu u stakingu a yield-farmingu. Tedy přesně na to, co srazilo hlavu mj. právě FTX. A to je zároveň ten největší otazník, který se nad Binance vznáší nyní.

Eura na dovolenou taky nenecháváte ve směnárně

Oproti tomu směnárny, jako je například právě Simplecoin, fungují mnohem jednodušeji. Ostatně, ta naše už to má i v názvu – Simple znamená jednoduchý či snadný. A přesně takové směnárny mají být. Celý obchodní vztah můžeme přirovnat k výměně českých korun za eura, když jedete na dovolenou. 

Se směnárníkem si ověříte kurz, za kterého se obchod uskuteční, necháte si vyplatit cizí měnu a odcházíte. Pokud se nejedná o velký obchod, neukazujete ani doklady. Nenecháváte směnárníkovi jak vaše koruny, tak i vámi právě zakoupená eura. Ty by tam nechal jen hlupák, že?

Nekomplikujte to, udělejte to Simple

Koupi kryptoměn zkrátka není potřeba komplikovat. Pro ověřené a bezpečné nákupy používejte jednoduché a ideálně české směnárny, ať neřešíte nestabilní hodnotu eura. Pro anonymní nákupy zase skvěle funguje česká aplikace Vexl. Tak snad už naposledy píšeme tu svatou větu: Nemáš klíče, nemáš peníze. A i proto Simplecoin odesílá vámi zakoupené kryptoměny okamžitě do vaší peněženky. Jak simple!





František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688