mdcr.cz (MD ČR)
Doprava  |  22.12.2022 14:23:29

Dálnice D35 se dál rozrůstá. Silničáři otevřeli úsek Časy-Ostrov

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo další část dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem. Stavba navazuje na loni zprovozněnou část mezi Opatovicemi nad Labem a Časy a jedná se tedy o další dálniční úsek, který nahradí kapacitně a bezpečnostně již nedostačující silnici I/35. Otevření úseku se zúčastnil i předseda vlády Petr Fiala.
D35 se dál rozrůstá. Silničáři otevřeli úsek Časy-Ostrov

Podle předsedy vlády Petra Fialy měla být dálnice D35 hotová dříve, než se začala modernizovat D1. V programovém prohlášení vlády proto výstavbu D35 označila vláda za jednu z priorit. „Jsem rád, že se výstavba nyní skutečně naplno rozběhla. Naším cílem je postupně zahájit všechny zbývající části dálnice D35 v následujících třech letech, uvedl při zprovoznění nového úseku premiér Petr Fiala a dodal: „K urychlení dostavby D35 chceme také využít partnerství se soukromým sektorem. V srpnu vláda schválila záměr Ministerstva dopravy, aby poslední dva úseky dálnice D35 byly zařazeny do PPP projektu.“

Dálnice D35 má zásadní dopravní význam, neboť změní tok automobilů po Česku. Spojí Prahu se střední a severní Moravou a po dokončení bude společně s dálnicí D11 tvořit severní alternativu přetížené D1,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka. Jak ale současně zmínil, nejde jen o odlehčení D1. „Absencí dálnice D35 trpí lidé v obcích ležících na současné silnici I/35 a s postupnou dostavbou dalších úseků D35 zároveň vzrůstá atraktivita této silnice jako spojnice středních Čech s Moravou. I proto je tak důležité, že jsme dálnici D35 konečně přestali zanedbávat a pracujeme na její urychlené dostavbě.“

„Vzhledem k vysokým dopravním intenzitám současná silnice I/35 již nesplňuje požadavky na bezpečnou a plynulou dopravu a každý nový úsek D35 tedy přispěje k zlepšení této situace,“ doplnil ministra dopravy generální ředitel ŘSD Radek Mátl a pokračoval: „Dnes zprovozněná stavba představuje kapacitní, směrově rozdělenou komunikaci, která umožní plynulejší a tím i bezpečnější jízdu. Výrazně zlepší dopravní situaci a sníží hluk a exhalace v obcích podél silnice I/35, kterými již nyní nebude projíždět zejména těžká nákladní doprava.“ Zároveň vyzdvihl intenzivní přípravu všech zbývajících úseků D35: „Dva z nich jsou již aktuálně ve výběrovém řízení na zhotovitele,“ uzavřel Radek Mátl.

Nejnáročnějším objektem celé stavby byl dálniční most přes železniční stanici v Uhersku, který se budoval zcela unikátní metodou. Jeho výstavba probíhala po polovinách podél frekventované železniční trati z Prahy do Olomouce. Obě poloviny mostu byly nakonec otočeny a spojeny přímo nad kolejištěm. Video z otáčení mostu je ke zhlédnutí zde.

Součástí dnes zprovozněné stavby je také oboustranná odpočívka Dolní Roveň. Na obou stranách zde budou k dispozici čerpací stanice, restaurace, dětská hřiště a odpočinkové zóny s vysázenou zelení.

Dálnice D35 je plánována v trase JičínHradec KrálovéOlomoucLipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou 210 kilometrů druhou nejdelší dálnici v ČR. D35 je také v celé svojí délce součástí globální sítě TEN-T evropských dopravních koridorů.

Stavba byla spolufinancována z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava.

délka: 14,7 km
kategorie: D 26,0/130
počet stavebních objektů: 155

zhotovitel: EUROVIA, Metrostav, Swietelsky
cena stavby dle smlouvy: 3 232 mil. bez DPH
termín realizace: 2018 – 2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688