Patria (Patria Finance)
Komodity  |  22.12.2022 14:22:09

Komodity budou v roce 2023 nejvýkonnější, přinesou přes 40 procent - Goldman Sachs

Komodity budou v roce 2023 opět nejvýkonnější třídou aktiv a investorům přinesou výnosy ve výši více než 40 %, domnívají se analytici z Goldman Sachs. Přestože první čtvrtletí ještě může být na tomto trhu kvůli slabé ekonomice v USA a Číně podle banky „hrbolaté“, nedostatek surovin od ropy, přes zemní plyn až po kovy povede k růstu cen.

Goldman Sachs předpověděla několikaletý komoditní supercyklus na konci roku 2020. Tohoto názoru se drží, i když ceny energií v posledních měsících klesaly v důsledku přísných opatření proti koronaviru v Číně a globálního ekonomického zpomalení, které potlačuje poptávku.

„Navzdory téměř dvojnásobenému meziročnímu růstu cen mnoha komodit do května 2022, byly kapitálové výdaje v celém komoditním komplexu zklamáním,“ napsali analytici, včetně Jeffa Currieho a Samanthy Dart, v komentáři ze 14. prosince. „Jde o nejdůležitější odhalení roku 2022 – ani mimořádně vysoké ceny zaznamenané na začátku tohoto roku nedokázaly vytvořit dostatečný příliv kapitálu, a tedy reakci nabídky k vyřešení dlouhodobého nedostatku.“

Banka očekává, že index S&P GSCI Total Return Index, hlavní index měřící pohyb cen komodit, vzroste v roce 2023 o 43 %, a to proti dosavadnímu letošnímu růstu zisků o 40 %. A není zdaleka sama. Mnozí říkají, že nedostatečná explorace nových ropných polí a nedostatek investic do dolů vedl ke snižování zásob a napětí na trzích. Podle předběžných údajů společnosti Bridge Alternative Investments letos 15 nejlepších hedgeových fondů zaměřených na komodity zvýšilo svá aktiva o 50 % na 20,7 miliardy dolarů.

"Dlouhodobý stav trhu je předvídatelný," uvedli analytici Goldmanů. "Bez dostatečných kapitálových výdajů k vytvoření volné kapacity dodávek zůstanou komodity ve stavu dlouhodobého nedostatku a ceny budou vyšší a kolísavější.“

Banka předpovídá, že ropa Brent se v posledním čtvrtletí roku 2023 vyšplhá na 105 dolarů za barel ze současných 82 dolarů. Měď má vyskočit na 10 050 USD za tunu z přibližně 8 400 USD a asijský benchmark na zkapalněný zemní plyn údajně vzroste z 33 USD za milion britských tepelných jednotek na 53,10 USD.

Přesto se najdou i skeptičtí analytici, kteří tvrdí, že globální ekonomika je příliš slabá na to, aby vedla k dalším růstům cen komodit. "Tok by se mohl otočit," uvedli tento měsíc analytici Citigroup v čele s Edem Morsem. "Možnost globální recese představuje pro tuto třídu aktiv, která v posledních dvou letech prošla renesancí, hrozbu."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688