Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  22.12.2022 14:04:58

Pokud byste měli znát nějakou kryptoměnu, pak je to bitcoin

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Pokud jste alespoň zběžně někdy zaslechli pojem kryptoměny, určitě se většině vybaví také pojem bitcoin. Jedná se totiž o praotce všech kryptoměn. Přesto, že se potýká s obrovskými výkyvy, které mohou vystrašit kdejakého investora, jedná se v podstatě o běžnou věc. Soudě alespoň dle prozatím krátké historie tohoto aktiva. Bitcoin se dostal do širšího povědomí lidí teprve nedávno. Díky tomu zaznamenal příliv nových investorů, přičemž více než polovina všech současných držitelů bitcoinu jej nakoupila v uplynulém roce. Kiana Daniel, odbornice na investování a autorka knihy "Cryptocurrency Investing For Dummies" k bitcoinu říká:

„Bitcoin ze své podstaty neřeší žádný problém. Je to výkladní skříň decentralizace. Do bitcoinu investuji ze tří důvodů: Jedním z nich je omezená nabídka, druhým decentralizace a třetím je to, že je to král kategorie. Všichni o bitcoinu vědí a hned mu přisuzují tuto hodnotu.“

Bitcoin nejspíše vytvořilo v roce 2009 anonymní uskupení pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Je navržen tak, aby fungoval jako elektronický peer-to-peer peněžní systém. Od té doby přitahuje investory, kteří jej považují za měnu uchovávající hodnotu, přičemž jej označují jako digitální zlato. Je to právě bitcoin, který připravil půdu pro technologii blockchain a decentralizované finance. 

Od roku 2009 se kryptoměnový trh rozrostl o nabídku několika dalších tisíců kryptoměn. V podstatě se dá říct, že každý týden vznikne nějaká nová kryptoměna a nějaká nepatrně starší kryptoměna zase zanikne. Všechny kryptoměny však mají jedno společné, fungují na základě principů, které nastolil právě Bitcoin. Celý kryptografický segment měl v době svého nejlepšího období (10. listopad 2021) hodnotu přesahující 2,904 bilionů dolarů. 

Co sráží hodnotu bitcoinu?

Hodnota bitcoinu se od letošního březnového vrcholu (30. březen 2022; cca 901,61 miliardy dolarů) velmi výrazně propadla na dnešních zhruba 323,83 miliardy dolarů. Takový propad neustálo mnoho firem. Mezi nimi i takové společnosti, které spravovaly nemalé investiční prostředky svých klientů. To jen dále zadělávalo na problémy dalších a dalších finančních institucí. Zatím posledním nejvýraznějším krachem je bankrot dříve jedné z nejrychleji rostoucích kryptoburz na světě, kryptoburzy FTX. Ta neustála krizi likvidity poté, co se na veřejnost dostaly zprávy o jejím podivném investičním rozhodování a podezřelých finančních transakcích. FTX tak 11. listopadu 2022 vyhlásila bankrot, což způsobilo, že se trh opětovně propadl. 

Sekundárně nato BlockFi, významná krypto burza a poskytovatel půjček, podala návrh na bankrot na začátku minulého týdne a Genesis Global Trading, úvěrová odnož krypto platformy Gemini, tvrdí, že pracuje na tom, aby se udržela nad vodou a vyhnula se vlastnímu bankrotu. Odborníci nemohou s jistotou říci, zda tento krach trhu prodlouží současnou "krypto zimu", ale tyto nedávné bankroty pravděpodobně prohloubily cenová minima, kterých jsme letos svědky.

Kromě nedávné série bankrotů zkalily letos náladu na trhu i ekonomické nejistoty. Rostoucí ceny energií, potravin a také míry inflace, to je to, co následně udržovalo cenu bitcoinu na nízké úrovni. A i když se zdálo, že se hodnota bitcoinu přes nepříznivé ekonomické výsledky alespoň trochu stabilizuje setrvale nad úrovní 20000 dolarů, bankrot FTX jej srazil na letošní nejnižší úroveň, ze které se opět snaží vzpamatovat. Dosavadním letošním maximem tokenu tak zůstávají první lednové dny, kdy téměř dosáhl 48000 USD.

Předpovědi o bitcoinu a budoucnosti kryptoměn

Mladá historie kryptografického trhu vykazuje v průběhu let stabilní růst své hodnoty. Bitcoin, stejně jako jiné kryptoměny se ve vývoji svých kurzů zase výrazněji neliší. Lze tak předpokládat, že investory do bitcoinu, jakožto nejhodnotnější kryptoměny, bude zajímat spíše než volatilita to, jak vysoko nakonec může jeho hodnota vystoupat. 

I když to lze jen stěží predikovat, na trhu přece jen nějaké předpovědi již existují. Podle konzervativního pohledu by mohla hodnota bitcoinu v příštím roce dosáhnout úrovně 100000 dolarů. Optimistická předpověď, za kterou však stojí býčí kryptoměnoví nadšenci, říká, že není nereálné, aby se hodnota bitcoinu v příštím roce přiblížila úrovni 250000 dolarů. Když se však podíváme na odhad renomované finanční instituce, tak JPMorgan vidí dlouhodobé maximum bitcoinu kolem 146000 dolarů. Nedávná studie Deutsche Bank pak zjistila, že přibližně čtvrtina investorů do bitcoinu věří, že do pěti let bude cena bitcoinu vyšší než 110000 dolarů. I přes tyto cenové předpovědi uznávaných finančních autorit je investory zapotřebí upozornit, že se stále jedná jen o spekulace, i když poučené. 

Předpovědní model vývoje hodnoty bitcoinu S2FX | zdroj S2FX model

Co by měli investoři do bitcoinu vědět?

Odborníci se shodují, že bitcoin může být dobrým začátkem pro začínající investory do kryptoměn. Varují však před tím, aby se do takové investice pouštěli jen proto, že je to teď módní a dělají to i všichni ostatní. Každý investor by si měl uvědomit, jaký je typ investora, jakou má míru k riziku a bitcoiny vždy pořizovat tak, aby to odpovídalo jeho dlouhodobé investiční strategii. Při případném poklesu hodnoty bitcoinu by neměl zbrkle měnit svou dlouhodobou investiční strategii např. náhlým prodejem kryptoměn, aby co nejrychleji zmírnil svou ztrátu. Ale stejně tak by jej neměl ovlivnit ani náhlý nárůst ceny, kdy by se chtěl svézt na vlně býčího trhu a dokupovat nové mince.

Každý nový i starší investor by měl výraznou volatilitu kryptoměn brát v úvahu již v momentě, kdy se chystá investovat do této třídy aktiv. Nehledě na fakt, že se jedná o investici do velmi mladého aktiva, tudíž z pohledu tradičních financí velmi rizikovou. Investor by tak měl být připraven i na situaci, že celá jeho investice bude zmařena a o své finanční prostředky přijde a tomu také uzpůsobit výši své investice. Co tedy dělat ve světle výrazné volatility kryptoměn? Odborníci radí, aby investor nejlépe nepodnikal žádné kroky. Aby hned po pořízení investice ji pustil z mysli a přistupoval k ní úplně stejně jako k jakékoliv jiné dlouhodobé investici ze světa tradičních financí. Vzhledem k historii volatility kryptoměn nárůst hodnoty nezaručuje hned dlouhodobý zvrat. Je stejně pravděpodobné, že cena bitcoinu opět klesne, jako že bude dál stoupat. Pokud se investor nechá ovlivnit emocemi, mohl by prodat ve špatnou chvíli nebo by mohl učinit špatné investiční rozhodnutí, kterého by následně litoval. 

Jak koupit Bitcoin?

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Každý investor by se měl před investicí do bitcoinu naučit alespoň základní pojmy celého kryptografického odvětví. Jen tak může získat náhled na to, jak trh funguje a nebýt překvapen různými událostmi. Jakmile se tedy investor naučí žargon a přijme riziko plynoucí z velké volatility, bude někde muset samotný bitcoin pořídit. Proces nákupu bitcoinu je stejný jako proces nákupu jakéhokoli jiného altcoinu. 

Investor má na výběr ze spousty platforem pro obchodování s kryptoměnami a bude jen na něm, jakou variantu si zvolí. V závislosti na zvolené burze bude možná muset při vytváření účtu uvést osobní informace, ze kterých se bude moct ověřit jeho identita. Některé burzy umožňují klientů propojení účtu s platební kartou, aby jim usnadnily nákupy kryptomincí, jiným stačí sdělit číslo účtu, skrze který budou prováděny transakce, anebo jen vygenerují speciální číselný kód, díky kterému odliší jednotlivé platby investorů a rozřadí je mezi jejich účty. Jakmile připojíte platební metodu, budete moci skutečně zadat objednávku bitcoinů. Tento proces se může lišit v závislosti na tom, jak pokročilá je daná burza. 

Obecně platí, že pokud používáte platformu přátelskou k začátečníkům, jako je CoinBank nebo Coinbase, můžete jednoduše zadat částku v korunách, kterou chcete vyměnit za bitcoiny, a nakoupit za aktuální kurz (po započtení případných poplatků). Pokud používáte burzu určenou pro aktivnější obchodování, můžete mít možnost zadávat tržní i limitní příkazy. Přesto, že mnohé burzy umožňují ponechat investici v rámci účtu, což je pro většinu začátečníků nejjednodušší řešení, měl by se investor zamyslet nad ochranou takové investice. Investice do kryptoměn nepodléhají zákonnému pojištění jako investice do bankovních produktů. Pokud tak chce investor svá digitální aktiva více zabezpečit, může je převést do horké (softwarové) nebo studené (hardwarové) kryptopeněženky. 

Jak si vybrat burzu

Pokud zrovna investor hned nezamýšlí zřídit si těžební farmu, bude zřejmě bitcoiny nakupovat skrze prostředníka. Takovým prostředníkem zpravidla bývá kryptoměnová burza. Jenže těch už v online prostředí existuje několik stovek. Investor tak může výběr té správné platformy zúžit tím, že se zaměří na dílčí aspekty a funkcionality, které burzy nabízejí a ty mezi sebou navzájem porovnat. Odborníci radí, aby potencionální uživatelé věnovali pozornost hlavně zabezpečení a výši poplatků, přičemž by neměli automaticky vyhledávat kryptoburzy s nejnižší mírou poplatků. Výše poplatků v sobě mohou zahrnovat volatilitu cen, míru bezpečnosti, případně jiné funkce, které mohou být pro uživatele stěžejní jako např. jazykové rozhraní atd. Poplatky burz se mohou značně lišit a mohou být uplatňovány jako paušální poplatek předem, nebo jako procento z vašich obchodů.

Investor by tak měl vzít v úvahu, že velmi nízké poplatky mohou být příčinou budoucích problémů dané burzy, když se dostane do krize. Ne nadarmo tak mezi nejoblíbenější kryptoburzy patří burzy s vyššími poplatky v porovnání s průměrem trhu jako Coinbase, Gemini, Kraken a co se českého trhu týče tak CoinBank a CoinBank Trader. I to je jeden z důvodů, proč se tyto kryptoburzy v této turbulentní době nedostávají do finančních problémů a do problémů s dostatečnou likviditou. Pokud investor uvažuje, že nakoupené kryptoměny ponechá na účtu u burzy, měl by se ujistit, že jím vybraná burza používá offline, studené úložiště a má silnou ochranu proti krádeži. Popřípadě, že mají sjednané nezávislé pojistky, které pomáhají chránit jak burzu, tak také investory před případným hackerským útokem a krádeží kryptomincí z účtů uživatelů. 

Volatilní a spekulativní povaha investic do kryptoměn představuje pro investory rizika bez ohledu na to, jak a kde je nakupují. Proto by bezpečnost investice měla být při výběru kryptoburzy nejvyšší prioritou. Pokud tedy má burza více ochranných prvků, lepší zabezpečení nebo jiné funkce, které jsou pro investory a uživatele důležité, může se vyplatit platit o něco vyšší poplatky. Zároveň by měli snížit své riziko diverzifikací finančních prostředků mezi více kryptoměnových burz. Vyhnou se tak ztrátě celé investice v případě krachu burzy či krádeže tokenů při hackerských útocích.

Cena bitcoinu v datech

I když je bitcoin (BTC) nejstarší kryptoměnou v porovnání s ostatními kryptoměnami, ani zdaleka se nemůže rovnat historii akciových trhů v Evropě či Americe. Vznik bitcoinu se traduje na přelom roku 2008/9. Koncem roku 2008 byl vytvořen a začátkem roku 2009 byl spuštěn jeho blockchain. Když BTC vzniknul, neměl ještě žádnou hodnotu a chvíli po svém vzniku se jeho hodnota pohybovala jen ve zlomcích centu.

Graf vývoje hodnoty bitcoinu (upraveno autorem) | zdroj CoinMarketCap.com

K prvnímu "velkému" skoku ceny BTC došlo na jaře roku 2010. Cena se tehdy zvýšila z tisíciny centu na 0,09 USD. Od té doby jeho hodnota nepatrně rostla, aby v dubnu 2011 překonal do té doby magickou hranici 1 dolaru. Pokoření této psychologické hranice znamenalo pro bitcoin první býčí období. Během následujících tří měsíců posílil zhruba o 300 %. Jenže s prvním růstem přišel i první pád a tak již v listopadu 2011 byla cena BTC opět takřka na své původní hodnotě (2 USD) před započetím býčího trendu. Další rok pak BTC více měně stagnoval a rok 2012 zakončil mezi 13 a 14 dolary. Netrvalo to však dlouho a BTC se vrátil k růstu. V listopadu 2013 bitcoin dosáhnul svého maxima, když překonal hranici 1000 dolarů. Nad touto úrovní se dlouho neohřál a do prosince se propadnul k úrovni zhruba 530 dolarů. Již v té době tak bylo zřejmé, že BTC bude vysoce volatilní aktivum.

Další boom bitcoinu a tím pádem i do té doby nově vzniklých kryptoměn nastal v letech 2017 až 2019. Díky velké medializaci a prudkému nárůstu ceny bitcoinu se začalo kryptoměnové odvětví více rozvíjet a nabírat na důležitosti. Začátkem roku 2017 BTC opět překonal hranici 1000 USD a odstartoval tak své další býčí období. Do půli května zdvojnásobil svou hodnotu na 2000 USD a do prosince pak jeho hodnota vzrostla na více než 19000 dolarů. Nebyl by to však bitcoin, aby po fázi růstu nepřišlo období medvědího trhu. Toto období mělo za následek, že se cena BTC do konce roku 2019 propadla k úrovni 7200 dolarů. Jak je vidět, fáze růstu se střídají s fázemi propadů celkem pravidelně.

A tak ani rok 2020 až 2022 nebyl výjimkou. Začátkem roku 2020, kdy udeřila pandemie koronaviru, začala hodnota BTC opět růst. Tento rok BTC zakončil více než 300% posílením na hodnotě těsně pod úrovní 30000 dolarů. Do dubna 2021 přidal další více než 100% nárůst a na svém vrcholu se obchodoval za zhruba 64000 dolarů. Jenže, jak rychle svou hodnotu nabyl, tak stejně rychle ji i pozbyl. Květnový zásah čínské vlády, kdy zakázala na svém území těžbu, srazil BTC zpět pod 30000 dolarů. Na podzim se z tohoto propadu vzpamatoval a hodnota BTC dosáhla zatím svého historického maxima, když se obchodoval nad hranicí 68000 dolarů. Od té doby však celý kryptografický segment a BTC s ním čelí tzv. kryptografické zimě a bitcoin se za uplynulý rok propadnul dokonce k úrovni 15000 dolarů. Aktuálně se však jeho hodnota drží na nepatrně lepší úrovni, když se obchoduje pod úrovní 17000 dolarů za bitcoin.

Bitcoin vs. Ethereum

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Jedná se o dvě největší kryptoměny z pohledu tržní kapitalizace a objemu obchodů, které jsou skrze ně uskutečňovány. Zároveň se ale jedná o dvě úplně odlišná kryptoaktiva. Společnou tak více méně mají jen popularitu, které se jim dostává. Když se odhlédne od technických odlišností bitcoinu oproti ethereu, které investoři zase až tak dopodrobna znát nemusejí, tak pro investory zřejmě zůstane rozhodujícím faktorem to, za co jsou tyto dvě kryptoměny považovány. 

Bitcoinu trh přisoudil přívlastek "digitální zlato". Nemá až tak moc praktického využití, ale je považován za uchovatele hodnoty. A i přes vývoj v posledních měsících, kdy se ukázalo, že ani BTC není úplně imunní vůči inflaci ze světa tradičních financí, tak přece jen určitou míru ochranu investice poskytuje i před těmito vlivy. Oproti tomu Ethereum je softwarová platforma, která vývojářům umožňuje na této platformě vytvářet další kryptoorientované aplikace. Aby mohli vývojáři Ethereum používat, musí si jej koupit a platit poplatky síti v původní digitální měně, tzn. v etherech. Díky mnohem širšímu využití celé ethereové platformy přisoudil trh této kryptoměně přívlastek "digitální ropa".

Celý kryptografický sektor, bitcoin a ethereum nevyjímaje, spojuje velká volatilita a s ní spojená podobná míra rizika. Sázka investorů na potencionální růst obou kryptoaktiv (BTC a ETH) je vysoce spekulativní záležitostí. To však neznamená, že by se investoři měli takové investici vyhýbat. Jen by si měli být vědomi toho, že o celou svou investici mohou klidně ze dne na den přijít a podle toho také přizpůsobit výši své investice. V případě, že se jedná o začínající investory do kryptoměn, tak se odborníci shodují v tom, že ať už si investor vybere ke své investici ethereum, nebo bitcoin, tak zvolí dobrou variantu. Zároveň však dodávají, že i tak je lepší, když svou investici rovnou mezi tyto dvě kryptoměny rozdělí.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688