Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  22.12.2022 09:17:12

Ranní okénko - Nejpravděpodobnější scénář – stabilita sazeb ČNB během prvního pololetí 2023

ČNB včera ponechala v souladu s očekáváními úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba je tak již šestý měsíc v řadě na 7 %. Současně bankovní rada rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

V USA dnes vyjde finální odhad vývoje HDP v 3Q22. Podle již zveřejněných dat rostl 2,9% anualizovaně. Na první pohled dobrý výsledek ale stojí zejména na pozitivním meziročním přírůstku zahraničního obchodu, zatímco spotřeba domácností (stěžejní složka amerického HDP) zůstala pod dlouhodobým průměrem. Razantně zpomalily také investice domácností do nemovitostí v důsledku růstu úrokových sazeb. Efekt úrokového kanálu bude domácí poptávku postupně tlumit během příštího roku. Povzbudivou zprávou je včera zveřejněný výsledek spotřebitelské důvěry od Conference Board, která vzrostla ze 100,2 na 108,3 bodů, a předčila tak očekávání. To povzbudilo i tamní akciový trh. S&P 500 i Nasdaq uzavřely den v plusu okolo 1,5 %. Pro evropské indexy by mohl být dnešek také úspěšný. Indikují to akciové futures. Ekonomická data, která by mohla pokazit investorskou náladu dnes v kalendáři nejsou.

Pohled zpět:

Guvernér ČNB Michl včera na tiskové konference zmínil, že debata o snižování úrokových sazeb zatím není na stole a další zasedání bude o stabilitě či zvýšení sazeb. My se přikláním ke stabilitě. Ne že by chyběly argumenty pro další zvyšování sazeb, sám model ČNB indikuje zhruba +100bb, ale několik členů bankovní rady ČNB již vícekrát zmínilo, že aktuální výše sazeb je dostatečně restriktivní. V rozhodnutí, zda zvýšit sazby, bude dle slov A. Michla stěžejní vývoj poptávkové inflace. K tomu bude ČNB hodnotit zejména vývoj mezd a výdajů domácností. Ohledně vývoje spotřeby domácností nebude mít ČNB na únorovém zasedání ještě k dispozici data, jelikož strukturu HDP za 4Q22 ČSÚ zveřejní až 3. března. Situaci v poptávce ale bude moci zhodnotit na základě měsíčních dat z maloobchodu a konjunkturálního průzkumu ČSÚ. Mzdový vývoj by ČNB mohl překvapit rychlejším tempem – naše prognóza očekává průměrný meziroční růst nominálních mezd letos o 7,2 %, prognóza ČNB o 6,3 %. Dalším rizikem je lednová inflace. ČNB má v prognóze meziroční inflaci v 1Q23 v průměru na 14,9 %, konsensus analytiků je ale u 12,9 %, jelikož již stihl zohlednit zapracování efektu energetického tarifu ze strany ČSÚ. To znamená, že i kdyby lednová meziroční míra inflace skončila v rámci prognózy ČNB, pro trh by znamenala překvapení a mohlo by dojít k dalšímu odkotvení inflačních očekávání, které jsou mezi nefinančními podniky již teď zvýšená mezi 7-8 % na horizontu tří let. Navíc vyšší lednová inflace by posunula meziroční trajektorii výše i po zbytek roku. Když k tomu přidáme reálné mzdy, které se v příštím roce v naší prognóze na pozadí nadále utaženého trhu práce dostávají meziročně do plusu, vyhodnocujeme rizika prognózy jako převážně proinflační.

David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.12.2023Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
24.08.2023Ranní okénko - Trh nyní v případě ECB věří více ve stabilitu sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.06.2023Ranní okénko - ČNB rozhodne o stabilitě, Maďaři snižují sazby Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
04.05.2023Ranní okénko - Fed na konci cyklu, ČNB i přes stabilitu znejistila trhy Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688