plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  22.12.2022 10:02:06

Plzeň: Městská policie informuje o postupech při projednávání přestupku nedovoleného stání vozidla

Městská policie informuje o postupech při projednávání přestupku nedovoleného stání vozidla

Ilustrační foto (zdroj: Městská policie Plzeň)

Ilustrační foto (zdroj: Městská policie Plzeň)

Městská policie Plzeň upozorňuje řidiče na to, jakým způsobem řeší plzeňští strážníci nedovolené zastavení a stání v ulicích města. Současně doporučuje, jak postupovat v případě nalezení výzvy za stěračem nebo nasazení takzvané botičky na auto.

„Pokud bude mít řidič vozidla za stěračem umístěnou papírovou výzvu, znamená to, že se musí s touto výzvou dostavit na jakoukoliv služebnu městské policie k vyřízení přestupku. Učinit tak musí do osmi dnů, poté je přestupek předán příslušnému správnímu orgánu k řešení,“ informuje plzeňská městská policie.

Projednat přestupek lze také přímo na ulici se strážníkem. Jedná se o nejčastější způsob řešení přestupků v dopravě nedovoleným zastavením či stáním. V případě, že je řidič strážníkem osloven, tak ve většině případů se celá událost vyřeší na místě.

Druhým způsobem, jak strážníci upozorní na nedovolené stání vozidla, je umístění takzvané botičky na kolo auta. Jedná se o technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla. Ten je umístěn na vozidlo, které je ponechané na místě, kde je zakázáno stání nebo zastavení vozidla, stojí na místě, do kterého je vjezd zakázán místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích, případně stojí na chodníku, kde to není povoleno, či tvoří neoprávněný zábor veřejného prostranství. Jednoduše řečeno – stojí na místě, kde to zákon nedovoluje. „V případě, že budete mít na vozidle umístěnou botičku, obraťte se na telefonní linku, která je uvedena na informačním lístku, který máte přilepený na bočním okně, případně se můžete obrátit na linku 156. Strážníkovi do telefonu sdělíte číslo botičky a poté vyčkáte příjezdu hlídky městské policie, která s vámi bude přestupek dále řešit,“ radí strážníci.

V roce 2022 zahájila Městská policie Plzeň provoz elektronického systému, který umožňuje oznamování dopravních přestupků příslušnému správnímu orgánu prostřednictvím datové schránky. V praxi to znamená, že řidič chybně odstaveného a ponechaného vozidla nedostane ani výzvu, ani botičku, ale prostřednictvím mobilní aplikace se přestupek zaznamená do elektronického systému a správní orgán poté věc posoudí a učiní další kroky dle svého uvážení.

Městská policie také připomíná, že pokud řidič zaparkuje v rozporu se zákonem, tak z výše uvedených může strážník využít jakoukoliv možnost a platí to také ve všech zónách placeného parkování na území celého města Plzně.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 22. 12. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688