Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  22.12.2022 08:06:00

Čtvrtý rok po sobě jaderné elektrárny překonaly výrobu 30 TWh bezemisní energie

 

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín včera večer dosáhly jednoho z důležitých ročních milníků, kdy společně vyrobily 30 000 000 MWh elektřiny. Energetici tak dlouhodobě stanoveného provozního cíle dosáhli o necelé dva dny dříve než v loňském roce. To odpovídá téměř polovině spotřeby celé České republiky v loňském roce. Další sta tisíce megawatt chtějí ještě do konce roku přidat.

Bezpečný a stabilní provoz, zvládnuté odstávky pro výměnu paliva a dokončené investice. To vše se podepisuje na výrobě klíčových českých bezemisních zdrojů. Ve středu večer dosáhly výroby 30 000 000 megawatthodin, což je jeden z jejich provozních milníků. Pokud by takové množství elektřiny měly vyrobit uhelné elektrárny, musely by vypustit přes 20 milionů tun oxidu uhličitého.

„Naší hlavní prioritou není dosahování rekordů, ale bezpečný a spolehlivý provoz všech bloků, což nyní platí ještě víc, než v minulosti. Výroba, které v uplynulých třech letech dosahujeme, je hlavně výsledkem dlouhodobých investic do modernizace a údržby zařízení a zvyšování účinnosti výroby,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

K této výrobě přispěla Jaderná elektrárna Dukovany se svými čtyřmi výrobními bloky hodnotou 14,24 TWh. Klíčový význam pro bezpečný a stabilní provoz měly zvládnuté odstávky pro výměnu paliva. Ještě o něco větší podíl se svými dvěma výrobními bloky dodala Jaderná elektrárna Temelín, která za stejné období vyrobila 15,76 TWh.

Do konce roku nám zbývá pár dnů a oproti předchozím rokům neprobíhá o letošních Vánocích žádná odstávka pro výměnu paliva. My se tak můžeme plně soustředit na bezpečný provoz elektrárny a výrobu bezemisní energie,“ dodává ředitel dukovanské jaderné elektrárny Roman Havlín.

Poprvé dosáhl ČEZ výroby 30 TWh z jaderných elektráren v roce 2013, kdy Dukovany a Temelín společně dodaly do sítě 30,75 TWh energie. Po následném náročném období modernizace výrobního zařízení, využití výkonových rezerv, snižování vlastní spotřeby a zvyšování účinnosti výroby, dosáhli energetici, i při platnosti řady ochranných opatření a omezení, výrobu přes 30 TWh opět v roce 2019 a 2020. A v loňském roce s výrobou 30,73 TWh dosáhli druhé nejvyšší výroby. V průměru do zvyšování bezpečnosti a efektivity společnost ČEZ každoročně investovala přibližně 4 miliardy Kč.

Obě české jaderné elektrárny mají v letošním roce za sebou 6 odstávek pro výměnu paliva a aktuálně je v provozu všech šest výrobních bloků. Celkovou roční výrobu proto energetici předpokládají na úrovni srovnatelné s loňským rokem.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688