mmr.cz (MMR)
Investice  |  21.12.2022 15:34:41

O Vánocích do práce jako každý jiný den. Záchranáři pracují i o svátcích 24 hodin denně


Zatímco většina z nás tráví čas v kruhu svých nejbližších, zdravotníci i o vánočních svátcích pracují v nepřetržitém směnném provozu. Na Ministerstvu pro místní rozvoj se proto snažíme, abychom jim jejich náročnou práci co nejvíce ulehčili. Na zlepšení jejich pracovního prostředí jsme prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) využili již stovky milionů korun.

Jedním z největších projektů, které IROP podpořil, byla výstavba vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v brněnských Bohunicích. Díky dotaci přes 81 milionů korun vznikly nové prostory poskytující lepší podmínky pro realizaci výukových a výcvikových programů. Dostavba disponuje odpovídajícím vnitřním zařízením, audiovizuální a počítačovou technikou, pokročilými simulátory i polygonem s lezeckými stěnami.

Letos na jaře získali novou výjezdovou základnu záchranáři v Uničově. Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje ji postavila i díky téměř šestnáctimilionové dotaci z IROP. Moderní budova vyrostla mezi vlakovým nádražím a stanicí hasičského záchranného sboru a nahradila zastaralou základnu, která sídlila v zadní části uničovské polikliniky a už neodpovídala současným standardům pro práci záchranářů. Nové prostory umožňují umístění jedné výjezdové skupiny a technické zázemí s garážemi pro dvě sanitní vozidla.

O Vánocích berou ohledy na kolegy s dětmi

„I o svátcích zde pracují stejně jako v jiných dnech, tedy čtyřiadvacet hodin denně,“ říká Andrea Rakovičová, ředitelka olomoucké záchranky. „Staniční sestra se při plánování směn snaží brát ohledy zejména na zaměstnance s malými dětmi,“ dodává. Někdo prý chce pracovat na Štědrý den, jiný dává přednost noční směně a někomu vyhovuje pracovat na Boží hod vánoční nebo na Štěpána. Vzhledem k tomu, že je Uničov malé středisko, vycházejí si vstříc a problémy s obsazením směn nemají.

Podobné je to i v Bohunicích. „Harmonogram služeb je daný, ovšem zaměstnanci si můžou služby měnit. Záleží na kolegialitě. Pokud má zdravotník malé děti, může mu bezdětný kolega vyjít vstříc a vyměnit si službu,“ říká Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

Tradice i na záchrance

Prioritou je samozřejmě péče o pacienty. I zdravotníci se ale snaží dodržovat vánoční tradice, pokud k tomu mají prostor. „Kdo chce, nazdobí stromeček, pokud nejsou zdravotníci na výjezdu, můžou společně povečeřet slavnostní jídlo, a zvykem je i to, že si navzájem přinesou ochutnat cukroví. Někde se i zpívají koledy u kytary,“ vyjmenovává mluvčí jihomoravské záchranky. Milé podle ní je, že se někdy na základně zastaví i jednotlivci, aby popřáli záchranářům, a často přinesou i něco dobrého.

I na základně v Uničově každoročně strojí stromeček. „Aby se i v práci zdravotníci cítili svátečně a uvědomovali si ten vzácný čas,“ vysvětluje Andrea Rakovičová. Pro menší děti zorganizoval zaměstnavatel v Olomouci mikulášskou nadílku s prohlídkou sanitky a vrtulníku, v Uničově si kolegové k utužení vztahů uspořádali vánoční večírek s bowlingem.

Investice do zdravotnictví mají smysl

Uničovská výjezdovka funguje teprve od března, na základě tísňové výzvy už vyjela sanitka ke 1451 případům (podle stavu v prvním týdnu prosince). Koncem listopadu jeli za zvlášť naléhavým případem, kdy přímo ve městě zkolaboval muž v důsledku náhlé zástavy oběhu při srdečním infarktu. Rychlá záchranná pomoc dorazila za tři minuty, po třinácti minutách byl mužův stav stabilní.

Bohunickým výcvikovým střediskem už prošly tisíce lidí. V době covidu tady organizovali online výuku. „Centrum se za dobu existence stalo pojmem, jezdí se k nám inspirovat i z ostatních záchranky, včetně zahraničních,“ uzavírá mluvčí Michaela Bothová.

O Vánocích do práce jako každý jiný den. Záchranáři pracují i o svátcích 24 hodin denně
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688