mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.12.2022 15:44:00

Rozvíjející se IT sektor v Arménii – příležitosti pro české firmy

Rozvíjející se IT sektor v Arménii – příležitosti pro české firmy

20.12.2022 / 15:30 | Aktualizováno: 20.12.2022 / 15:44

Sektor informačních a komunikačních technologií (ICT) v posledních letech v Arménii vzkvétá. Jeho další rozvoj představuje také jednu z vládních priorit (Arménie má i speciální ministerstvo high-tech průmyslu), podporují se inovativní startupy a v plánu je rovněž velká digitální transformace země. Země disponuje řadou talentovaných programátorů a vývojářů různých specializací. Platy a ceny za kvalitní IT služby jsou přitom několikrát nižší než v ČR, pro české firmy tak může být výhodné outsourcovat některé IT služby do Arménie (za předpokladu, že se nejedná o zvlášť citlivé oblasti, data či technologie).

Sektor informačních technologií je v Arménii od roku 2000 jedním z nejrychleji rostoucích odvětví. Vláda Arménie určila odvětví informačních technologií za prioritní sektor hospodářského rozvoje už v roce 2000. IT sektor vykazuje neustálý rozvoj a zejména v posledních letech zaznamenává dvouciferné roční tempo růstu. Díky svému obrovskému potenciálu a dynamice představuje strategický směr rozvoje země.

Podle arménských údajů je v IT sektoru zaměstnáno přibližně 20 000 lidí, z toho pouze asi 1 % ve veřejném sektoru. Arménskému trhu IT dominují především vysoce kvalifikovaní vývojáři softwaru. Většina IT specialistů má vzdělání v přírodovědných, technických, matematických a inženýrských oborech. V Arménii jsou přítomny světové IT a technologické společnosti, jako jsou např. Microsoft, Vmware, Synopsys a další. Tyto společnosti již mají v Arménii své pobočky, a to proto, že Arménie má obrovský potenciál v oblasti špičkových technologií. Kromě toho známé mezinárodní společnosti zaměstnávají arménské IT specialisty na dálku a velmi často outsourcují svá IT oddělení do Arménie, a to z důvodu vedoucího postavení tohoto odvětví v regionu a vysoké kvality za relativně nízkou cenu.

V roce 2021 došlo k 17,8% reálnému nárůstu produkce v oblasti informačních technologií, což je více než třikrát více než celková ekonomická aktivita daného roku. Letos došlo ve srovnání s rokem 2021 k 50% nárůstu počtu registrovaných pracovních míst v tomto odvětví. Vláda očekává, že jen počet softwarových vývojářů do roku 2025 vzroste na 30 000.

IT sektor je považován za jeden z nejlépe placených sektorů na arménském trhu práce. Průměrný plat IT odborníka v soukromém sektoru se pohybuje kolem 700 tisíc AMD, což je přibližně 1600 EUR. Přesto je v porovnání s ostatními zeměmi práce v arménském IT sektoru levnější za poskytovanou kvalitu.

Založení IT společnosti v Arménii je poměrně jednoduchý postup a má řadu výhod. Zaprvé, náklady na podnikání jsou velmi nízké, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že na trhu lze najít kvalifikovanou pracovní sílu s nižšími náklady než v jiných zemích (zejména v evropských zemích a USA). Kromě toho jsou nízké i náklady na komunální služby, registraci společnosti a různé počáteční náklady. Splacený kapitál společnosti může činit pouhý 1 USD. Za registraci nebo obnovení registrace společnosti se neplatí žádné státní poplatky. Neaktivní (spící) společnosti neplatí daně a nepodávají daňová přiznání. Požadavky na dodržování předpisů jsou sníženy na minimum. Neexistují například žádné požadavky na povinný pronájem kanceláře nebo najímání místních zaměstnanců apod.

Další výhodou je, že nově registrované IT společnosti mohou využívat daňové prázdniny a daňové úlevy. Nulový daňový status mají mikropodniky, společnosti působící ve volných ekonomických zónách, průmyslových zónách, jakož i v některých příhraničních městech a obcích. Ostatní malé podniky s ročním obratem nižším než 240 000 USD podléhají dani z obratu (z prodeje) ve výši pouze 1,5-5 %. Dividendy jsou obecně zdaňovány 5 %, ale tato sazba může být nižší díky několika smlouvám o zamezení dvojího zdanění, které Arménie podepsala. Od roku 2015 platí daňové úlevy poskytované IT společnostem, které je osvobozují od placení daně z příjmu. V Arménii tak existuje dobrý základ pro založení IT společnosti.

Vláda Arménie přijala v březnu 2022 speciální program státní podpory v oblasti informačních technologií. Tento program do února 2023 poskytuje svým příjemcům 50 % daně z příjmu fyzických osob sražené zaměstnancům IT společností. Nedávno přijala vláda další rozhodnutí o poskytnutí podpory ve výši 10 miliard dramů (přibližně 24 milionů EUR) sektoru IT. Důvodem je skutečnost, že v důsledku vnějších faktorů arménský dram razantně posílil vůči zahraničním měnám (USD a EUR) a příjmy společností z IT sektoru, získané z exportu, se tak v dramovém vyjádření snížily. V nejbližší době se očekává realizace několika dalších podpůrných programů.

Sabina Nováková, zástupkyně vedoucího zastupitelského úřadu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688