Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.12.2022 16:41:22

Počasí: Přichází velká vánoční obleva. Sníh roztaje

Přestože úterý ještě vypadalo na drtivé většině území republiky zcela zimně, středa bude milník, který počasí začne zásadně měnit. Od západu se začne oteplovat. Ve středu bude už na západě až 6 °C. Ve čtvrtek ještě tepleji. Směrem na východ se bude promrzlá krajina bránit tomuto oteplení inverzí a oteplování tam bude oproti Čechám opožděno. Oteplení přinese prudké západní proudění rovnou od vyhřátého oceánu. Je proto nutné počítat s prudkým západním větrem

Na Moravu a do Slezska tudíž obleva dojde později. Oteplí se však nakonec všude. V západní polovině Česka rychle pomizí sníh. Ve východní se mokrý sníh bude držet déle. Zejména na Vysočině a dalších vrchovinách východní poloviny republiky budou doznívat nebezpečné zimní jevy jako ledovka, námraza, sněhové jazyky apod. Definitivní oteplení dorazí od Vysočiny na východ ve čtvrtek a pátek

Vánoce budou na blátě. Nejteplejší den by měl být zrovna ten Štědrý. K tomu se přidají dešťové srážky. Přechodně se zvednou hladiny řek vlivem tání a srážek. Nebude to však nic vážného. Teplý ráz počasí má vydržet přes vánoční svátky, pak se začne ochlazovat. Prozatím však modely vůbec nepočítají s návratem zimy. Jelikož na východě bylo i přes 30 cm sněhu a na většině území bylo přes 10 cm, není vyloučeno, že to byla hlavní sněhová pokrývka zimy.

Ve středu teploty 2 až 6 °C, východní polovina republiky -2 až 2 °C.

Ve čtvrtek teploty 4 až 8 °C, na východě kolem 1 °C.

V pátek teploty 7 až 11 °C, na východě kolem 5 °C. 

Na Štědrý den teploty 7 až 11 °C.  

Počasí 24.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty