Okénko BIG EXPERT  |  20.12.2022 15:53:49

Jak zareaguje ČNB na jestřábí komentáře ECB a amerického Fedu?

Českou národní banku čeká již zítra poslední měnověpolitické zasedání v letošním roce. Trh očekává, že úrokové sazby zůstanou na stávající úrovni. Jak může prosincové zasedání ČNB ovlivnit budoucí vývoj kurzu koruny?

Česká koruna posílila v posledních týdnech zejména díky větší toleranci k riziku ze strany investorů v oblasti střední a východní Evropy. Nicméně k posílení koruny pomáhaly i devizové intervence, ke kterým ČNB přidala i slovní intervence, tedy tvrzení, že je na trh ochotna kdykoliv vstoupit a intervenovat.

Po červencové obměně bankovní rady je v otázkách zvyšování sazeb zastáván spíše holubičí přístup, tedy nezvyšování úrokových sazeb. Bankovní rada se zdráhá zvýšit sazby zejména z toho důvodu, že za historicky vysokou inflací stojí zejména nabídková strana. Tedy zvyšujícími se cenami výrobních vstupů, které se propisují do cen zboží. Nicméně je nutno říci, že inflační očekávání nefinančních podniků, tedy představa o cenách v horizontu jednoho roku, dosahuje mírně přes 10 %. Ke snížení těchto očekávání slouží právě zvýšení úrokových sazeb. Dalšími důvody k tomu, proč zvýšit sazby, jsou i fiskální stimuly, tedy mimo jiné pomoc státu s cenami energií. Díky cenovým stropům totiž domácnosti mohou náklady, která by vynaložily na energie, využít na jiné zboží . Neméně podstatným tlakem na růst inflace, který může přijít ze strany poptávky, je i zvýšení mezd. Dle prognózy ČNB porostou mzdy v příštím roce o 7,7 %. 

Zvýšení sazeb by mohlo pomoci k dlouhodobějšímu udržení stability kurzu koruny vůči americkému dolaru i euru, přičemž americká centrální banka hodlá podobně jako ta evropská úrokové sazby nadále zvyšovat. Pokud by ČNB zůstala v otázce zvyšování sazeb nečinná a obě z dalších bank zvyšovaly sazby dle očekávání, mohlo by to vést k oslabení koruny vůči těmto měnám. Oslabení kurzu koruny vůči dolaru zapříčiní zdražení paliv a dalších komodit, protože dvě třetiny trhu s komoditami je obchodováno práve v dolaru. 

Česká národní banka s vysokou pravděpodobností na zítřejším zasedání sazby nezmění. Avšak vysoké saldo platební bilance způsobené roztrhanými dodavatelskými řetězci, odhodlání ostatních centrálních bank zvyšovat sazby nebo vysoké inflační očekávání, jsou důvody, proč by měla banka s jejich zvyšováním nadále pokračovat. 


Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

03.01. 11:00  Agent Michl? (Vratislav Kulhánek)

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688