Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.12.2022 06:05:00

Automobilce se musíte věnovat neustále, říká exšéf Fordu. Tesla nemá produkt v důležitém segmentu trhu

Akcie Tesly za poslední dva roky oslabily o více než pětinu, GM o více než 7 %, ale akcie Fordu se nacházejí asi o 50 % výš. Poukazuje na to CNBC, kde následně bývalý šéf Fordu Mark Fields hovořil o svém pohledu na vývoj v odvětví. Tesla je podle něj v první řadě technologickou firmou a společností, která vyrábí baterie a „stalo se, že také auta.“ Její expertiza znamená velkou výhodu na trhu, ale Tesla také nyní čelí řadě výzev včetně slábnoucí poptávky v USA a Číně.

Graf ukazuje vývoj cen akcií zmíněných tří automobilek. Vrcholu dosáhly na přelomu minulého a letošního roku, pak přišla korekce a pouze Ford se dokázal udržet v plusu:

Automobilce se musíte věnovat neustále, říká exšéf Fordu. Tesla nemá produkt v důležitém segmentu trhu

Zdroj: CNBC


CNBC připomnělo, že Tesla měla v USA ve třetím čtvrtletí tohoto roku asi 65% podíl na nově prodaných elektromobilech, ve třetím čtvrtletí minulého roku to bylo 71 %. „Pod cenou 50 000 dolarů ale nemají žádný produkt a přitom jde o segment trhu, který bude nejvíce růst,“ dodal Fields. Negativní je podle něj i to, že Elon Musk se plně nevěnuje vedení Tesly. „V automobilovém odvětví je to práce 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,“ dodal.

Fields tedy míní, že ředitelé automobilek se musí neustále zaměřovat na to, jak zlepšit produkt, tržby a efektivitu, což ale nyní u šéfa Tesly neplatí. Celý trh přitom přechází z rané fáze rozvoje do fáze masového rozšiřování elektromobilů. A jak bylo uvedeno, Tesla nemá v odpovídajícím cenovém segmentu konkurenční vůz. S rozvojem trhu a rostoucí velikostí Tesly by také bylo namístě, aby se měnila struktura vedení. Řadu rozhodnutí by už měl přijímat někdo jiný než ředitel.

Fields tedy míní, že tržní podíl Tesly bude klesat, protože na trhu bude větší konkurence. I tak ale bude tato automobilka dále růst a „není to pro ni konec světa“. Jak hodnotí významné americké automobilky? Podle Fieldse u nich nastala obrovská změna po Velké recesi roku 2008. Po ní totiž začaly tyto firmy tvořit hodnotu, výrazně posílily své rozvahy a jejich management je kvalitní a prošel si řadou těžkých situací.

Zdroj: CNBC

Foto: Ford


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688